Megvédte világbajnoki címét Kőhalmi Emese ötezer méteren

Az ötezer méteres döntőkkel zárult az idei ICF felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokság Halifaxben. A leghosszabb táv versenyeibe szokatlan módon két futószakaszt is beépítettek a szervezők, de ez sem akadályozta meg a kajakos Kőhalmi Emesét vb-címének megnyerésében. Vele szemben Balla Virágnak, Adolf Balázsnak és Noé Bálintnak sem volt ezúttal szerencséje. Magyarország négy arany-, egy ezüst-, és hat bronzéremmel zárta a szezon legfontosabb versenyét.

Az idei világbajnokság ötezer méteres döntőinek különlegessége, hogy a hatkörös táv során két szárazföldi futószakaszt is teljesítenie kell a versenyzőknek. Hozzá kell tenni, hogy erről csak a vb előtti napokban kaptak hivatalos tájékoztatást az országok. 

Kezdésként a kajakos Kőhalmi Emeséért lehetett szurkolni, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia 20 éves versenyzője címvédőként szállt vízre a Banook-tavon. Ennek megfelelően hamar az élre állt a német Jule Hakével és a finn színekben versenyző Mihalik Sárával. A második futás után utóbbi leszakadt, Kőhalmi pedig a végén könnyedén hajrázta le német riválisát, így ismét a dobogó tetejére állhatott.

Megvédte világbajnoki címét Kőhalmi Emese ötezer méteren

"Kicsit megijedtem, amikor meghallottam, hogy futás is lesz, mert eddig csak párosban csináltam ilyet. Nem is úgy sikerültek, ahogy terveztem, az elsőnél visszaestem a harmadik helyre, mert kicsit bénáztam, de örülök, hogy a vízen gyors tudtam lenni, és ez volt a lényeg. Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet, úgy érzem, hogy a futások miatt az idei verseny nehezebb volt" - nyilatkozott a közmédiának Kőhalmi.    

A kenus Adolf Balázs is címvédőként szállt vízre és sokáig ezúttal is az élbolyban haladt, de aztán megbillenve az egyik bóját belülről vette és kiesett a ritmusból. A szabálytalanságért végül nem zárták ki, de most meg kellett elégednie az ötödik hellyel. A döntő után úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy miért nem tudott jobban teljesíteni, de azon lesz, hogy kiderítse az okát és a két hét múlva sorra kerülő müncheni Európa-bajnokságra, valamint a szeptember eleji, szegedi utánpótlás világbajnokságra megpróbálja kijavítani a hibákat.

Megvédte világbajnoki címét Kőhalmi Emese ötezer méteren

A nők hasonló számában Balla Virág még szerencsétlenebbül járt, előbb a rajtnál kifordult a hajója, majd amikor éppen utolérte az élen haladókat, az egyik riválisa oldalról nekiütközött, ő pedig beborult a vízbe és kiesett.

Megvédte világbajnoki címét Kőhalmi Emese ötezer méteren

A vb utolsó számában, férfi kajak egyes 5000 méteren a címvédő Noé Bálint rosszul jött ki a rajt utáni helyezkedésből, majd technikai problémák hátráltatták a kaotikus versenyben, és bár nem kellett feladnia, mint a favorit portugál Fernando Pimentának, ezúttal nem tudott éremért harcolni, s végül nyolcadik lett. A sportoló elmondta: a páros bronzérme után nem sikerült igazán regenerálódnia, emiatt sem sikerült ez a döntője, mint szerette volna.

Megvédte világbajnoki címét Kőhalmi Emese ötezer méteren

Magyarország az épeknél négy arany-, egy ezüst- és hat bronzéremmel az éremtáblázat második helyén zárta a világbajnokságot. Para szakágban egy arany- és egy bronzérem a mieink mérlege.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók