Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

A romániai Pitestiben megrendezett maraton világbajnokság zárónapján felnőtt női K-2-ben ezúttal a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter-duó lett az aranyérmes, a világbajnoki címvédő Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia egység negyedikként futott be. Győzni tudott viszont Renáta fia, Kolozsvári Brúnó ifi K-2-ben Sellyei Csanáddal, felnőtt férfi kajakpárosban a Boros Adrián, Erdélyi Tamás-egység ezüstérmes lett, a Kövér Márton, Horváth Márton-páros pedig harmadik helyezést szerzett C-2-ben. Az éremtáblázaton Magyarországon ismét toronymagasan győzött.

A női kajakpárosok futama előtt a legtöbben azt találgatták, hogy összejön-e sorozatban a harmadik világbajnoki címe is a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia-egységnek, és ezzel Magyarország megszerzi-e sorozatban a hetedik világbajnoki címét ebben a számban. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

Aztán a rajt után az ifjúsági versenyben két éve világbajnoki címet szerző másik magyar páros, a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter-duó húzta el a mezőnyt, az ő vezetésükkel alakult ki a hármas vezető boly, amiben rajtuk kívül végig ott volt a spanyol Fernandez, Alvarez-egység, és a dél-afrikai Ward, Hockly-duó. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

A 19 éves magyar lányok végig jól osztották be az erejüket, leginkább arra kellett figyelniük, hogy az üldöző csoport, amiben benne voltak Csay Renátáék is, ne érje utol őket, és egy nagyon erős utolsó hosszal győztek, a második helyen befutó spanyol, és a bronzérmes Hockly-egység előtt. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

“Nagyon kellett figyelnünk, hogy az élboly végig megfelelő tempóban haladjon, mert az üldözők is gyorsak voltak” - mondta a célba érkezés után Rendessy Eszter.

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

Érdekesség, hogy ez a páros két éve Pitestiben az utánpótlás gyorsasági világbajnokságon, ugyanezen a pályán K-2 500 méteren lett aranyérmes, majd 2019-ben maraton világbajnoki címet is nyertek a lányok az ifi kajakpárosok között. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

A kétszeres címvédő Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia-páros már a táv első harmadában tetemes, nagyjából egy perces hátrányba került, mégis elképesztő lelkierővel küzdötte végig a távot, folyamatosan nyomás alatt tartva a vezető bolyt. A húszszoros világbajnok Csay Renátával, minden idők legeredményesebb maratonversenyzőjével 21 év után először fordult elő, hogy nem szerzett párosban érmet a vb-n.

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

A férfi ifjúsági kajakpárosok versenye magyar szempontból nagyon jól indult, a vezető bolyban mindkét magyar hajó ott volt az első forduló után. A negyedik nagykörig a mezőny elején két dél-afrikai, két dán, a két magyar és egy olasz egység haladt, aztán a Terei András, Halmy Lőrinc-duó lemaradt, egy argentín hajó viszont felzárkózott a legjobbak közé. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

A hatodik körre viszont belassult annyira a vezető boly, hogy Tereiék ismét felzárkóztak. A csata végig hatalmas volt, a végső győztes Sellyei Csanád, Kolozsvári Brúnó-páros csak a kiskörben tette biztossá a győzelmét a dán Nikolaj Bryde, Jeppe Maretti-duó második, az argentin Baltazar Itria, Franco Marchetti alkotta hajó pedig bronzérmes lett. Terei András és Halmy Lőrinc pedig végül mindössze 36 másodperccel lemaradva a győztesek mögött, a hatodik helyen ért célba. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

Sellyei Csanád és Kolozsvári Brúnó tehát szenzációsan zárta a világbajnokságot, hiszen előbbi arany-, utóbbi pedig ezüstérmet szerzett szombaton az ifjúsági K-1-es mezőnyben.

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

Felnőtt férfi K-2-ben magyar szempontból hasonló forgatókönyv szerint zajlott a verseny, mint az ifiknél, azzal a különbséggel, hogy ebben a számban a B-egységünk, Őry Zsombor és Solti László nem ért be a célba. A Boros Adrián, Erdélyi Tamás alkotta A-egység viszont végig hatalmas csatát vívott a rendkívül népes, de állandóan változó összetételű vezető bolyban, amelyben a mieinken kívül a legtöbbször ott volt a két francia, a két spanyol és a 11-szeres világbajnok Hank McGregor vezette dél-afrikai páros. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

A hajrát a 2019-es világbajnok francia Urban, Candy-páros kezdte az élről, az idei győzelemért Boros Adriánékkal kellett megküzdeniük, végül egy másodperccel nyertek a magyarok előtt. A harmadik helyen a szintén francia Carre, Boulanger-egység tudott célba érkezni. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

Férfi kenupárosban Spanyolország sorozatban harmadszor is nyert férfi C-2-ben, ebben a számban a spanyolokon kívül kizárólag magyar kenusok tudtak nyerni 1999 óta. 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

 

Ezúttal már a 26,2 km-es táv elején látszott, hogy a lengyelekkel is számolni kell. A hármas vezető bolyban szinte végig együtt haladt a Kövér Márton, Horváth Márton-páros a spanyol Campos, Romero, és a lengyel Borgiel, Zuchora-duóval.

 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

 

A mieink az utolsó hosszú körben már leszakadtak, így a világbajnoki címet a sokszoros világbajnok spanyol páros nyerte 10 másodperccel a lengyelek, és 37 másodperccel a magyar duó előtt. A másik magyar kenus egység; a Gilányi Zsolt, Zsidai Máté-duó kilencedik lett. A kilencszeres világbajnok Kövér Márton, aki az utolsó két világbajnokságot kihagyta, tehát sikeresen, egyesben ezüstéremmel, párosban pedig bronzzal tért vissza az idei vb-n.

 

Megvan sorozatban a hetedik női K-2-ben!

 

Az éremtáblázaton Magyarországon 11 arany-, 10 ezüst- és 2 bronzéremmel ismét toronymagasan győzött, megelőzve Dániát (3, 2, 1) és Ukrajnát (2, -, 2). A vb-n tizenhat nemzet versenyzői szereztek érmet, közülük nyolcan aranyat is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók