Megvan a világkupán induló magyar csapat

Hivatalossá vált, hogy kiknek szurkolhatunk csütörtöktől a szegedi ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világkupán. A Maty-éren idén először láthatjuk majd versenyezni az olimpiai bajnok Kopasz Bálintot, de K-4 500 méteren rajthoz áll a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor egység is. Női kajakban Hüttner Csaba ezúttal főleg utánpótlásversenyzőknek szavaz bizalmat. Para szakágban Hajdu Botond is kijelölte csapatát, amelyből ezúttal kimaradt az érettségiző paralimpiai bajnok, Kiss Péter Pál.

A csütörtöktől vasárnapig tartó világkupán a gyorsasági szakágban 25 versenyszámban osztanak ki érmeket, ráadásul egy nemzet számonként akár két egységet is indíthat. Hüttner Csaba 53 versenyzőre számít a szezon első nemzetközi eseményén. Érdekesség, hogy ötezer méteren az tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan most is lesz futószakasz.

Női kajakban főleg az utánpótlásra számít majd a szövetségi kapitány. A szakág idei első válogatójára csak a világkupát követően kerül sor, így érthető, hogy a rutinosabb versenyzők inkább arra készülnek. Tehetséges versenyzőkből azonban így sem lesz hiány, hiszen olyan neveknek szoríthatunk majd, mint az ifjúsági világbajnok Rugonfalvi-Kiss Janka, Nemes Réka, Szellák Szabina és Dráviczki Dóra, az U23-as vb-aranyérmes Biben Karina és Bakó Olga, de nem szabad megfeledkezni Csikós Zsókáról sem. Ötezer méteren két maraton specialista, a kétszeres Világjátékok-győztes és hétszeres maraton világbajnok, Kiszli Vanda és a kétszeres világbajnok Czéllai-Vörös Zsófia versenyez.

Megvan a világkupán induló magyar csapat
Kiszli Vanda

A férfiaknál K-1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálint, illetve a tokiói ezüstérmes Varga Ádám is ott lesz a mezőnyben. Ötszáz párosban a Nádas Bence, Tótka Sándor, valamint a múlt hétvégi szegedi válogatót megnyerő Vajda Bence, Szántó-Szabó Tamás alkotta egységeknek szurkolhatunk. Ami a négyest illeti, itt is két egységet küld csatába Hüttner Csaba, a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta hajó mellett, a fiatal Opavszky Márk, Fodor Bence, Balogh Gergely, Szendy Maximilián kvartett is indul.

Megvan a világkupán induló magyar csapat

Kenuban a hölgyeknél kétszáz egyesben a válogatót megnyerő Takács Kincső, illetve Balla Virág versenyezhet, akik egyébként párosban rajthoz állnak ötszáz méteren is, csakúgy, mint a szám tavalyi vb-bronz és Eb-ezüstérmes egysége a Bragato Giada, Nagy Bianka kettős.

Megvan a világkupán induló magyar csapat
Nagy Bianka, Bragato Giada

Férfi C-1 1000 méteren a válogatót magabiztosan abszolváló Adolf Balázs mellett, a mögötte másodikként célba érkező Fejes Dániel indul. C-2 500 méteren a nemzetközi mezőnyben is felmérheti erejét a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám páros, csakúgy, mint Kollár Kristóf és Fejes Dániel kettőse.

Megvan a világkupán induló magyar csapat

Para szakágban Hajdu Botond szövetségi kapitány nyolc versenyzőt nevezett a világkupára. A hiányzók között ott van Kiss Péter Pál, a KL1 200 méteren paralimpiai bajnok kajakos ugyanis épp májusban érettségizik. Ott van viszont a csapatban a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert és az Európa-bajnok Juhász Tamás is, illetve KL2-ben a világbajnok Rozbora Andrást is láthatjuk.

Megvan a világkupán induló magyar csapat
Juhász Tamás

A hölgyeknél KL2-ben szurkolhatunk a paralimpiai bronzérmes Varga Katalinnak, csakúgy, mint KL3-ban Molnár Nikolettának, illetve VL3-ban Molnárné Tóth Juliannának. Újoncokat is avatunk, Licsicsányi Csenge és Boldizsár Dalma életük első nemzetközi versenyén bizonyíthatnak.

Megvan a világkupán induló magyar csapat

A világkupára a szurkolók számára a belépés ingyenes. A döntőket az M4 Sport élőben közvetíti. További fontos információk a szeged2023.hu oldalon találhatók.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók