Megvan a hatodik női kajakos kvóta is!

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) újabb női kajakos kvótát adott Magyarországnak a jövő évi, tokiói olimpiára, így ebben a szakágban minden lehetséges ötkarikás indulási helyet - szám szerint hatot - begyűjtött a magyar válogatott.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke pénteken az MTI-nek azt mondta: az ICF értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy a múlt heti, szegedi világbajnokság után újraosztott indulási jogok közül egy Magyarországot illeti – ezt Lucz Dóra szerezte a K-1 200 méteren elért hatodik helyével.

“Bár ebben a számban az első öt szerzett kvótát, a Dóri előtt végzők közül volt olyan, aki más hajóosztályban is indulási jogot gyűjtött,

ezért végül a hatodik hely is kvótát ért”

– magyarázta az MKKSZ elnöke.

Ezzel a magyar válogatottnak összesen már 13 indulási joga – hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus – van Tokióra. Női kajakban a maximális számú hat kvótával rendelkezik, azaz a jövő évi pótkvalifikációs viadalokon ebben a szakágban már nem kell vízre szállnia. A jövő évi olimpián újdonság lesz, hogy az egyes és páros számokban egy nemzetet két egység is képviselhet.

Férfi kajakban és női kenuban még egy-egy, férfi kenuban pedig három indulási jog szerezhető – egy válogatott maximum 18 fős lehet az ötkarikás játékokon.

A kvóta az országé, nem a sportolóé, a magyar olimpiai kajak-kenu csapat összetétele a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók