Megjött az aranygép

Megjöttek

Több ezer fős lelkes tömeg, rokonok, barátok, szurkolók és a média munkatársai fogadták a riói olimpiáról az aranygéppel, valamint korábban hazatért magyar olimpikonokat szerda délelőtt a Syma Csarnokban. A szurkolók körében a Brazíliában három aranyérmet szerző Kozák Danuta volt a legnépszerűbb.

A járat bő fél órát késett, így a versenyzőket és edzőiket szállító buszok fél 10 előtt néhány perccel gördültek be a Syma Csarnok elé. A fogadásra nemcsak a szurkolók, hanem az árusok is készültek: az egyik slágertermék az egyik oldalán piros-fehér-zöld, a másikon Hosszú Katinkát aranyérmeivel ábrázoló sál volt.

A szurkolók körében a már kedden hazatért, Brazíliában három aranyérmet nyert Kozák Danuta volt a legnépszerűbb, minden fiatal rajongó vele akart fotót készíteni, tőle akart aláírást kérni.

Az olimpikonok hivatalos köszöntése fél 10 után nem sokkal kezdődött, a magyar csapat tagjai vastaps és hangos éljenzés közepette vonultak be csarnokba.

Az olimpiai himnusz után Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke tartott rövid köszöntőt, amelyben hangsúlyozta: büszkék lehetünk, mert sok olyan pillanat volt Rióban, amely nagyon sok magyar embernek okozott gyönyörű perceket, órákat és napokat. Az elnök köszönetet mondott a versenyzők felkészítéséért a szövetségeknek, a kluboknak, ezen kívül a szülőknek és a családtagoknak, valamint a magyar kormánynak, amiért az elmúlt három évben komoly támogatást adott a sportnak. Végül arra kérte a sportolókat, hogy élvezzék a szurkolók szeretetét, mert megérdemlik.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter arról beszélt, nagy élmény, hogy sikerek idején az idegen emberek is közeli ismerősökké válnak, s a jó nemzetből jó család válik. “Jó döntés volt, amikor a kormány 2010-ben úgy határozott, hogy stratégiai ágazatként kezeli a sportot” – húzta alá a miniszter.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar sportolók teljes odaadással versenyezve példát mutattak mindenkinek. Hangsúlyozta, hogy Rióban Magyarország a 207 ország közül a 12. helyen zárt, s immár 501 ötkarikás éremmel büszkélkedhet. Hozzátette: magyar világcsúcs és több magyar címvédés is született Rióban.

Az immár ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta elismerte, mivel három számban indult, így nem örülhetett túlságosan az első aranynak, viszont a harmadiknak annál jobban. Vírusos betegségéről annyit mondott. “Rosszkor jött, de még éppen időben ahhoz, hogy össze tudjam szedni magamat.”

Páros- és négyesbeli társa, Szabó Gabriella azt emelte ki, hogy a páros után legalább öt percig kellett bizonygatnia Danutának, hogy ők nyertek.

Fejben kellett felkészülnünk arra, hogy az utolsó métereken dől el az aranyérem. Szerencsére ez jól sikerült” – adott magyarázatot arra, hogy tudták megelőzni a nagy rivális német kettőst. Saját bevallásuk szerint Szabó alázatosságot, míg Kozák önbizalmat tanult társától.

Az ünnepség végén Borkai Zsolt virágcsokorral köszöntötte a magyar érmeseket, majd a Himnusz felcsendülése után piros-fehér-zöld konfettieső zúdult a színpadra.

fotó: mob.hu

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók