Meghívásos versenyt nyert Birkás Balázs és Lucz Dóra

Moszkvában szerepelt az Ageev-testvérek, és a londoni olimpiai bajnok Yuri Postigray, Alexander Dyachenko kajakpáros által szervezett ultrarövidtávú versenyen Lucz Dóra, Birkás Balázs és Tótka Sándor. Férfi K-1 100 méteren Birkás Balázs mögött Tótka Sándor lett a második, Lucz Dóra pedig ugyanebben a számban tudott a hölgyeknél győzni.

Hír

A kajakrajongó és kiváló masters versenyző Ageev-testvérek befutott üzletemberek Oroszországban. Az általuk támogatott verseny fővédnöke pedig a londoni olimpián K-2 200 méteren aranyérmes Postigray, Dyachenko páros, akik a világ jelenlegi legjobb sprintereit hívták meg a moszkvai versenyre.

“Talán egy kicsit későn kezdték el szervezni a versenyt, így harminc meghívott nem jutott vízumhoz, de a mezőny így is nagyon erős volt – meséli a kétszeres világbajnok Tótka Sándor. – Férfi kajakban Balázs nyert, én a második lettem, a vb-ezüstérmes (most Szegeden nyolcadik) Arthur Seja harmadik lett, a szintén litván Navakauskas pedig negyedik.

Mi négyen azért kimagaslottunk a mezőnyből.

A lányoknál pedig Lucz Dóri tudott nyerni.”

A férfi kajakos győztes tízezer eurót, a második helyezett ötezret, és a női győztes is ugyanekkora pénzdíjat vihetett haza.

“Már a mostani pénzdíj is nagy összegnek számít kajak-kenuban, de a szervezők terve, hogy ezt két év múlva megötszörözik. Az pedig már olyan nagyságrendű összeg, amilyet korábban a mi sportágunkban nem lehetett szerezni. Ha pedig ezt Moszkvában elkezdik ilyen magas szintre emelni, akkor hátha lesznek olyanok, akik ezt máshol is megadják a világ legjobbjainak.

Kell a tét a jó versenyhez,

a nívos és rendkívül látványos viadalok pedig hozzájárulnak a sportág népszerűsítéséhez” – tette hozzá Tótka Sándor.

A leggyorsabb magyar kajakosok és kenusok legközelebb vasárnap, Budapest szívében, a Városligeti-tavon, a Red Bull Vízisprinten szállnak vízre a moszkvaihoz hasonló, ultrarövidtávú versenyen.