Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

Elérkezett az első döntős nap a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon, amelyen a magyar csapat 9 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett. Az esős idő ellenére parádés rajtot vett utánpótlás csapatunk.

Csütörtökhöz hasonlóan pénteken sem kényeztette el az időjárás a versenyzőket és a szurkolókat a Maty-éren, a reggeli B-döntős mezőny szakadó esőben abszolválta a pályát. Az égi áldás az első A-döntőre, a női ifjúsági K-1 200 méter összecsapására sem csitult, Kiskó Réka ettől függetlenül remek pályát tudott teljesíteni, és német riválisa mögött megszerezte a magyar csapat első érmét, egy ezüstöt. 

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

"Nagyon boldog vagyok, hiszen az Európa-bajnokságon csak egy bronzot tudtam hozni a magyar csapatnak. Ez viszont most egy száz százalékos pálya volt, nagyon jónak éreztem, annak ellenére is, hogy az időjárás nem kedvezett senkinek. A döntő alatt próbáltam nézni merre járok, de nem voltam biztos benne, hogy a második vagy a harmadik vagyok, mert az ausztrál lány nagyon feljött" - mondta Kiskó Réka. 

A folytatásban az U23-as Lucz Annáért szoríthattunk, aki idén K-2 200 méteren már felnőtt világ- és Európa-bajnoki aranyat ünnepelhetett Kiss Blankával, ezúttal szólóban gyűjtötte be az aranyérmet, méghozzá úgy, hogy sprinttávon majd' egy hajót vert a mezőnyre. 

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

Büszkék lehetünk az ifjúsági férfi csapathajónkra is, Ozsgyáni Bence, Hidvégi Zalán, Hidvégi Hunor és Keller Gergő a magyar szurkolók hangorkánja közepette fölényesen nyerte meg a magyar csapat újabb aranyát. Ozsgyáni Bence már az előfutam után elárulta, sokkal több van ebben az egységben, mint az Európa-bajnokságon, a fiúk tökéletes összhangban lapátolva be is bizonyították, hogy nincs náluk jobb a világon. 

"Erre az összhangra készültünk és meg is lett. Nagyon fájt a pálya belül, de ugyanakkor jó érzés is volt, hiszen összeállt minden, sikerült kijavítani a hibáinkat az utolsó három hétben, és nagyon boldogok vagyunk" - mondta a vezérevezős Ozsgyáni Bence a döntőt követően. 

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

Ezt követően kenus fél óra következett: U23-as kenupárosunk, Slihoczki Ádám és Kollár Kristóf az ötödik helyen zárt 500 méteren, az ifjúsági lányok mezőnyében a még serdülő korú Győre Panna minden energiáját mozgósítva ezüstérmes nyert C-1 1000 méteren. A második 500 méteren úgy tűnt, Panna magabiztosan győzi le kazah riválisát, de talán túl korán robbantott, a végére elfogyott az erejével és a második helyet sikerült megszereznie a versenyben. (Nem sokkal az eredményhirdretést követően érzelmes volt látni, ahogy a lelátó mögötti területen hosszan összeölelkezik edző-édesapjával, a korábbi maratoni világbajnok Györe Attilával.) Ifjúsági C-1 1000 méteren Ferencz Bulcsúnak szurkolhattunk, aki tisztességesen, szépen helyt állt, az ötödik pozíciót szerezte meg a versenyben. 

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

Sokat nem kellett várni az újabb magyar aranyra: U23-as kajakpárosunk, Vajda Bence és Szántói Szabó Tamás hatalmas fölénnyel győzött K-2 1000 méteren, a fiúk közel három másodperces előnnyel érkeztek célba a svéd és az olasz hajó előtt. 

"Az volt a terv, hogy a rajtot jól elkapjuk és nagyon nagy utazót menjünk az elején. Reprodukálni akartuk az előfutamot és ez sikerült is. Ez volt az első nemzetközi versenyem hazai pályán, 

hihetetlen erőt adott nekünk a magyar szurkolótábor" 

- mondta Szántói Szabó Tamás. 

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

Arany lett a jutalma a Bragato Giada, Nagy Bianka U23-as kenupárosnak is 500 méteren, igaz, a lányoknak óriásit kellett küzdeni a kínai és a kanadai duóval a győzelemért. A lányok célba érkezésekor felhangzott a lelátón a "Ria, Ria Hungária!" is, a hazai pályán szereplő szegedi Nagy Biankának sokan szurkoltak a lelátón.  

"Méltóan zártuk az évet, az egész év jól sikerült, ez pont ilyen utolsó versenyes volt. A vége nagyon fájt már, de nagyon örülök, hogy így sikerült" - árulta el Nagy Bianka, aki számára mindig nagy öröm itthon versenyezni és véleménye szerint nagyon kellett a hazai közönség szeretete az utolsó száz méterhez, mert nélkülük nem jött volna össze ez a siker.

Kiskó Réka alig másfél órával a reggeli ezüstérme után már az ifjúsági női négyes vezérevezőseként szállt vízre, Réka mögött Szegedi Angelina, Nemes Réka és Rugonfalvi-Kiss Janka foglalt helyet a hajóban, s a trió olyan erővel tolta az egységet, hogy a nagy rivális német hajó a közelébe se tudott férkőzni. A lányok több mint egy hajóval nyerték meg a magyar csapat újabb, immáron ötödik aranyát. 

"Hogy mi a sikerünk titka?

 Nagyon összetartóak vagyunk, nem csak a vízen a parton is. 

Tegnap is összeültünk a szobában és beszélgettünk..." - mondta Nemes Réka.

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

"És reménykedtünk ebben a világbajnoki címben. Próbáltuk a lehető legtöbbet beletenni ebbe a pályába és szerencsére minden összejött" - tette hozzá Rugonfalvi-Kiss Janka. 

Örökké mosolygós ifjúsági kenus hölgyeink sem maradtak el az U23-as lányoktól. Kiss Ágnes és Molnár Csepke több mint két másodperccel nyerte meg a C-2 500 méteres versenyt, s gyűjtötte be a magyar csapatnak az újabb aranyérmet - pedig az elején egy kicsit belehúztak a rajtgépbe.

"A rajtban nem voltunk jók, de azért nem maradtunk le nagyon, fel tudtunk jönni. Megvan az első aranyam, ami hatalmas motiváció a folytatáshoz, a másik két számhoz" - mondta Kiss Ágnes a parton.

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

És hogy a Molnár-család mai éremkollekciója töléletes lehessen: Csepke testvére, Csanád és párja, Juhász István is bezsebelte az ifjúsági C-2 500 méter győzelmét. A magyarok HETEDIK aranyát!

"Otthon vacsora közben meg szoktuk beszélni Csepkével a taktikát, hogy kellene kenuzni és itt is szurkoltunk, szurkolunk egymásnak, hogy jobbak legyünk" - magyarázta Molnár Csanád a győzelem után, aki elmondta fantasztikus érzés hazai közönség előtt szerepelni, mert nagy lökést jelent a pályán.  

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

U23-as női négyesünk, Fojt Sára, Lucz Anna, Csikós Zsóka és Rendessy Eszter a lengyel egység mögött a második helyen végzett, a világbajnokság elején még technikai gondokkal küzdöttek a lányok, amit úgy tűnik, sikerült kiküszöbölni.

"Nagyon jó pályát sikerült jönnünk, örülök ennek az ezüstnek, mert ennyi készüléssel a lengyeleket nem tudtuk volna megfogni" - mondta Fojt Sára. 

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

"Örülök az egyes aranyamnak és ennek az ezüstnek is, az előfutamhoz képest rengeteget fejlődtünk, szerintem elégedettek lehetünk" - tette hozzá Lucz Anna. 

Sok gondja nem volt a K-2 1000 méter döntőjében ifjúsági kajakpárosunknak, Szakács Botond és Samu Péter elképesztően felnőtt versenyzéssel nyerte meg a szám aranyát az olasz és a cseh egység előtt, míg a női kenus szekció éremtermését Bragato Giada egy C-1 1000 méteren megnyert bronzzal egészítette ki. 

"Ebben a győzelemben az egész éves munkánk benne van, de leginkább az utolsó három hét dobott rajta. Sajnos én az utolsó héten beteg voltam, de szerencsére jól jöttem ki belőle és sikerült összehoznunk az aranyat" - mondta Samu Péter.

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

Adolf Balázs az előfutama után arról nyilatkozott, nem lesz egyszerű helyzetben a C-1 1000 méter döntője során, ehhez képest több mint egy hajóval nyerte meg a számot, a nyári betegeskedése után abszolút bombaformában tud versenyezni itt a Maty-éren. Balázsé lett a kilencedik magyar elsőség. 

"Úgy álltam hozzá, hogy 

minden bánatot, keserűséget és csalódottságot, ami engem ért idén egy gombóccá összegyúrtam és itt üzemanyagként használtam,

 hogy eljussak a célig. És sikerült, átjutottam a holtponton. Úgy készültem, hogy ötszáznál indítok egy nagyot és kétszáznál, és sikerült" - értékelt Adolf Balázs, aki örült neki, hogy át tudta ismét élni a szegedi hangulatot, a maty-éri közönség szeretetét. 

Kezdésnek 9 arany a maty-éri világbajnokságról

A következő ezüstöt pedig a Kurucz Levente, Tamási Zsombor, Balogh Gergely, Varga Ádám alkotta U23-as négyesünk gyűjtötte be ötszáz méteren, a fiúk féltávnál még az első helyen haladtak, a célba azonban a második helyen érkeztek a lengyel egység mögött. 

"A rajtunk jól sikerült, az elsők között jöhettünk ki, az utazónkkal sem volt gond, de sajnos a végére elfogytunk. Ez volt a harmadik pályánk, ennek alapján teljesen meg lehetünk elégedve ezzel az ezüstéremmel" - mondta a vezérevezős Kurucz Levente. 

Az első döntős napot 9 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta a magyar ifjúsági és U23-as válogatott. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók