Magyar bronzérem férfi hosszútávon

Az idősebbik Hasulyó-fivér, Daniel szerezte meg a merevdeszkás hosszútávú versenyszám harmadik helyét, előtte két új-kaledóniai versenyző végzett a dobogón. A nők hosszútávú futamát pedig az amerikai Fiona Wylde nyerte, ő már csütörtökön is arról beszélt, hogy jó formában érzi magát, és ideális helyszínnek tartja a Balatont.

Elképesztő látvány volt, ahogy a reggeli hosszútávú rajtnál egyszerre több mint 160 SUP-versenyző indult neki a 18 kilométeres távnak Tihany felé. A versenyzők Balatonfüred és a félsziget között összesen két kört tettek meg, majd az utolsó 200 méterre ráfordulva a szurkolók előtt futottak be a Tagore sétányon. 

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

A férfiak mezőnyében, a felnőttek között sokáig vezetett a  négyszeres világbajnok ausztrál Booth, őt az utolsó hat kilométeren érte utol a két új-kaledóniai (Franciaországhoz tartozó óceániai sziget) versenyző, Puyo és Garioud, akik váltott vízen haladva, egymás segítve komoly tempóban tudtak haladni. 

A második kör elején a Hasulyó-fivérek viszonylag nagy hátrányt szedtek össze, a hátszeles pálya nem nekik kedvezett, Tihanytól visszafordulva, az utolsó kilométereken a szembeszélben viszont hatalmas tempót diktáltak, és egyre közelebb kerültek az új-kaledóniai pároshoz. 

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

Az utolsó forduló előtt az idősebb testvér, Daniel lehagyta Brunot és nagyot hajrázott, csak kevésen múlt, hogy utolérje az élen haladó duót. A magyar versenyző végül harmadik lett öccse előtt, Micheal Booth pedig az ötödik helyen futott be.

„Nekem 

ez a bronzérem egy arannyal ér fel.

- mondta Hasulyó Daniel. - Nagyon nehéz verseny volt, tele hullámokkal és meglepetésekkel. A taktika az volt, hogy deszkán maradjak. Ezen a típusú hullámos vízen nem csak az számít, hogy milyen erővel tudsz húzni, amikor oldalszélben vagy hátszélben haladsz, akkor minden hullámot ki kell használni. Majdnem egy kilométeres hátrányból küzdöttem magam vissza a harmadik helyre. Brunoval megvan köztünk a rivalizálás, de közben nagyon szeretjük egymást. Ez kettőnk közti harc minden egyes versenyen előrevisz minket, ezért tudunk a világ élvonalában lenni.”

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

Az Új-Kaledóniai győztes, Titouan Puyo is arról beszélt, hogy győzelmét elsősorban a hullámok jobb kihasználásnak köszönheti.

“Mindkét körben a hátszéllel könnyebb volt, ott tudtam az élre állni, a vezetést, a szembeszél viszont nem nekem kedvezett. - mondta Puyo. - Az első körben még együtt voltunk a csapattársammal, Noic-cal, megcsináltuk azt a munkát, amivel gyorsabbak tudtunk lenni a többieknél. 

Annak ellenére, hogy ez tó, el tudtam kapni néhány hullámot. 

Nagyon jó verseny volt, 2014-ben egyszer már voltam világbajnok, nagyszerű érzés ezt újra átélni." - mondta a győztes, aki a 3000 Eurós pénzdíjat is megkapta.

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

A női hosszútávú merevdeszkás versenyben Fiona Wylde nagyon hamar az élre állt. A korábban már világbajnoki érmes amerikai versenyző hetekig készült a Balatonon, hozzá akart szokni a helyi viszonyokhoz. A versenyt magabiztosan nyerte 18 kilométeren, mögötte fél perc hátránnyal érkezett a spanyol Barreras, az orosz Prokhorova pedig bronzérmet szerzett. 

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

„Nem is lehetnék ennél boldogabb egy ilyen verseny után. - nyilatkozata az Egyesült Államok friss világbajnoka. - Nagy kihívás elé állít egy ilyen verseny, ezért rengeteget készültem az utóbbi két hétben. Igazából a taktikám is csak annyi volt, hogy lehajtott fejjel menjek előre, és ne adjam fel. Különösen nehéz, amikor vezetsz, de nem tudod, hogy ki milyen távolságra van tőled. Az ember próbálja beosztani az erejét, de ez két nagy kör eveztünk, szükségem volt a kitartásra. 

Köszönöm mindenkinek a támogatást, amit itt kaptam Balatonfüreden,

nagyon büszke vagyok erre a világbajnoki címre.”

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

A legeredményesebb magyar versenyző a felfújható deszkán már világbajnok Horváth Noémi lett, aki 14. lett, 16 perces hátrányban az amerikai aranyérmeshez képest. 

„Nagy élmény itthon versenyezni egy világbajnokságon, ezt magyarként átélni fantasztikus. - mondta Horváth Noémi. - A pálya kemény és hosszú volt, több, mint két óra volt nekünk, el is fáradtam. Igyekeztem mindig csapódni valakihez, aki motivál és húz. Ez a táv egy részében sikerült, de volt, hogy egyedül mentem. Rengeteget kell edzeni egy ilyen versenyre, különösebb titok nincs. 

Szombaton lesz a felfújható verseny, ami az egyik legerősebb számom, 

remélem, hogy ott sikerül egy érmet itthon tartani. A hangulat és a szervezés fantasztikus, ennél kívánni sem lehetne jobbat.”

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

A magyar válogatott tagjai közül Kövér Márton a 20. lett, Boros Adrián a 29. helyezést szerezte meg, míg Márton Károly 32.-ként futott be. A női mezőnyben Horváth Noémi mögött érkezett 15. helyezettként Czéllai-Vörös Zsófia, Kovács Sára pedig 20. lett. 

Magyar bronzérem férfi hosszútávon

Az ifjúsági versenyzők felfújható deszkás 10 kilométeres távjait a spanyolok uralták, a férfiak és a nők között is hármas sikert arattak. 

Az 50+ kategória 10 kilométeres női és férfi futamában is spanyol SUP-versenyző nyert, de az idősebbek között nagyon jól szerepelt Svájc, Olaszország, és Ausztria is. 

A SUP-világbajnokság pénteken délután a korosztályos és felnőtt sprint selejtezőkkel folytatódik Balatonfüreden.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók