Magaslaton folytatja a felkészülést a Los Angeles keret

Sífutótáborral kezdi a 2023-as esztendőt a Los Angeles keret. A kenusok már az újév első reggelén Livigno felé vették az irányt, míg a kajakosok szombaton Franciaország felé veszik az irányt.

Január elsején, amíg sokan a szilveszteri bulit pihenték ki, addig a kenus Los Angeles keret már reggel nyolc órakor útnak indult idei első edzőtáborába. A csapat az olasz-francia-svájci hármashatárnál lévő Livignoban vesz részt egy magaslati sífutó edzőtáborban.

„Nagyjából 1850 méteren vagyunk, innen kb. 2200 méterig megyünk föl. – mondta Foltán László, kenu utánpótlás szövetségi kapitány. – Ez egy hóbiztos hely, és a pályákat is karban tartják. Egy olimpiai központban vagyunk, a pályán pedig egy kör kb. 30 kilométer. Korábban a szövetségtől még nem járt itt csapat, így nyitott szemmel járok, igyekszem feltérképezni a terepet a jövő szempontjából. Az eddigiek alapján nem lehet okunk a panaszra.”

Magaslaton folytatja a felkészülést a Los Angeles keret

A téli szezonban ez már a második sífutó tábora a keret tagjainak, akik a kapitány szerint is egyre magabiztosabban és egyre többet mozognak a léceken. Továbbá a csapattal tartott Adolf Balázs és Fejes Dániel is, akik már rutinos sífutók. 

„Minden tábort egy sífutó ergón való lépcsős teszt előz meg, a délelőtti edzéseket ezekhez a mérésekhez viszonyítva végezzük. Délutánonként kedden és csütörtökön kondi is van, így ilyenkor rövidebb a program, a többi napon viszont olyan résztávos edzés van, ami az anaerob szintet is dolgoztatja.” - avatott be a részletekbe Foltán László.

Magaslaton folytatja a felkészülést a Los Angeles keret

A kapitány elégedett a csapat teljesítményével, a minap Adolf Balázs 52, Fejes Dániel pedig 45 kilométert ment, de a fiatalabbak is 30-35 kilométereket teljesítenek. A szállásra sincs panasz, a versenyzők négyszemélyes apartmanokban laknak, ahol magukra főznek. Szombaton reggel hatkor edzenek utoljára - sötétben, éjjeli fejlámpát használva - majd ezután térnek haza, a következő hetekben pedig itthon folytatják a felkészülést.

Magaslaton folytatja a felkészülést a Los Angeles keret

A kajakos csapat terveit kissé átírta kedvezőtlen hóhelyzet. A tábort eredetileg Ausztriába, egészen pontosan Ramsauba tervezték, ám mivel ott nincs hó, helyette a franciaországi Puy-Saint-Vincentbe tették át a tábor helyszínét.

„Szombaton indulunk és egy hétig leszünk kint. A keret tagjai mellett Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter és Bakó Olga is velünk tart. Mi is 1800 méteren leszünk, ahol egy erdőben van a pálya. A válogatott korábban már többször járt itt, az előzetes előrejelzések szerint a hómennyiséggel se lesz gond. A csapat egy része már rendelkezik sífutó tapasztalattal, a lányok közül többen most először vesznek részt ilyen edzőtáborban.” – mondta Makrai Csaba, kajak utánpótlás szövetségi kapitány. Hozzátette a programban napi két sífutó edzés, illetve minden második nap kondizás is szerepel.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók