Lucz Dóra egyenlített

Az UTE 22 éves versenyzője legyőzte a második olimpiai válogatónak számító duisburgi világkupán a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasát. A 200 méteres döntőkben pedig ezüstérmet szerzett, a bombaerős, olimpiai döntővel felérő mezőnyben a Tótka Sándor, Molnár Péter páros.

Egymás mellől rajtolt az egyes és a kettes pályán a két magyar versenyző a női sprintszámban. Talán Lucz Dóra egy hajszállal jobban kapta el a rajtot, de Douchev-Janics Natasa hamar egy vonalba került fiatal kihívójával. Tulajdonképpen 150 méteren keresztül haladt egymás mellett Dóra és Natasa, ezúttal is csak néhány század volt a  különbség köztük a végére, de most Lucz Dóra volt a gyorsabb, ötödikként ért célba a hatodik helyen befutó Janics Natasa előtt, így egyenlíteni tudott.

„Nagyon boldog vagyok, igazából már azzal is egy álmom valósult meg, hogy Natasa ellen versenyezhetek, számomra felfoghatatlan, óriási dolog, hogy egy ilyen kaliberű versenyző ellen mehetek, várom a szerdai szegedi szétlövést, ahol újra győzni szeretnék” – mondta Lucz Dóra a futam után fülig érő szájjal.

A versenyt óriási előnnyel nyerte a szám olimpiai címvédője, az új-zélandi Carrington, aki mögött az azeri színekben versenyző Oszipenko-Radomszka lett a második és a lengyel Walczykiewicz a harmadik. A futamon látszott, hogy Carringtont idén nagyon nehéz lesz megszorítani, a második és a harmadik helyezett versenyzőktől azonban nem voltak messze a mieink.

Férfi K-2 200 méteren a tavalyi világbajnokság legjobb hat egysége, valamint egy bombaerős spanyol páros küzdött meg egymással. A hétközi pótkvalifikációs versenyen részt vevő és kvótát szerző Craviotto, Toro duó győzelmét nem veszélyeztette senki, de a második helyért óriási csata zajlott, amelyből a világbajnoki címvédő magyar és a szerb páros jött ki a legjobban. A két duó holtversenyben szerzett ezüstérmet.

„Örülünk ennek az ezüstéremnek, fel tudtunk mérni, hogy hol tartunk a nemzetközi mezőnyben és az eredmény azt bizonyítja, hogy jó úton járunk. Ez nagy lökést ad a második válogató előtt” – mondta Tótka Sándor, aki arra utalt, hogy az első válogatón nem ők, hanem a Horváth Bence, Szomolányi Máté duó döntött. Vagyis elvileg most nem is legerősebb magyar páros érte el ezt a kiváló eredményt a nemzetközi mezőnyben.

Bíztató, hogy a Balaska Márk, Birkás Balázs egység sem vallott szégyent ugyanebben a számban, a nemzetközi mezőnyben. A fiatal duó hatodik helyet szerzett, de csak kevesebb, mint 3 tized másodpercet kaptak Molnáréktól.

Női C-1 200 méteren Devecseriné Takács Kincső a hetedik helyen végzett.

A szombati, magyar érdekeltségű A-döntők eredményei:   

férfi K-2 200 m:

1. Saúl Craviotto, Cristian Toro (spanyol) 31.076 mp
2. Tótka Sándor, Molnár Péter és Nebojsa Grujic, Marko Novakovic (szerb) 31.504-31.504
…6. Balaska Márk, Birkás Balázs 31.782

női K-1 200 m:


1. Lisa Carrington (új-zélandi) 38.880 mp
2. Inna Oszipenko-Radomska (azeri) 39.472
3. Marta Walczykiewicz (lengyel) 39.631
…5. Lucz Dóra 39.764
6. Douchev-Janics Natasa 39.813

női C-1 200 m:

1. Katie Vincent (kanadai) 46.205 mp
2. Aleszja Romasenko (orosz) 46.339
3. Katie Reid (német) 47.470
…7. Devecseriné Takács Kincső 49.585

később:
előfutamok 15.00
középfutamok 17.10   

vasárnap:
döntők 10.30

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók