Mégse

Lezajlottak az Eszkimó-Indián játékok, vízitelepet neveztek el Sári Nándorról

Hétvégén mind a hat regionális akadémia megtartotta az idei Eszkimó-Indián játékokat. Az U8-U12-es korosztály kajakosai régiónként külön helyszínen, a kenusok pedig összevontan teljesítették a feladatokat. Nagykanizsán vasárnap egy avatóünnepséget is tartottak, ugyanis a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub vízitelepe mostantól Sári Nándor nevét viseli.

Hír

A hétvégi, kétnapos Eszkimó-Indián játékokon közel 800 kajakos vett részt, amelyet a Csay Renáta RA Zalaegerszegen, a Kökény Roland RA Nyékládházán, a Vajda Attila RA Csongrádon, a Wichmann Tamás RA Áporkán, a Kammerer Zoltán RA Nagykanizsán, a Gyulay Zsolt RA pedig Csepelen tartott meg. Emellett 170 kenus is teljesítette a kihívásokat, ők összevontan, szintén Csepelen töltötték a hétvégét.

Lezajlottak az Eszkimó-Indián játékok, vízitelepet neveztek el Sári Nándorról

„Az U8-U9-es korosztály egy szárazföldi ügyességi akadálypályával kezdett szombaton, amiben voltak labdás és labda nélküli feladatok, bóják közötti szlalomozás, zsákban futás, gát alatti mászás és gátugrás is. – kezdte ifj. Csaba András, a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia menedzsere. – Másnap következett egy vízi feladatsor, itt a lapáttartást, illetve az előre-hátra és az oldalirányú mozgást figyeltük. Ezután volt még egy időre evezés, amit akár eszkimó hajóval is lehetett teljesíteni.”

Lezajlottak az Eszkimó-Indián játékok, vízitelepet neveztek el Sári Nándorról

Fontos, hogy ebben a két korosztályban az Eszkimó-Indián játékok nem kifejezetten verseny, mindenki, aki teljesíti a szinteket arany minősítést kap. Az U10, U11 és U12-es korosztályok programja azonban némileg eltérő volt.

„Nekik az első napon fél perces húzódzkodás, illetve célba dobás volt a feladat. Aki ebben a legjobban teljesített az indult másnap a futásban legelőször, majd az öttusában is ismert formátum szerint egymást követték a többiek. Másfél kilométer volt a táv, majd a starthoz visszaérve a stégnél már a hajóik várták őket, amivel kétezer métert kellett leevezniük.” – mondta ifj. Csaba András.

Lezajlottak az Eszkimó-Indián játékok, vízitelepet neveztek el Sári Nándorról

Itt már az első hat helyezett érmes díjazásban részesült. Minden helyszínen voltak kiegészítő programok is, Csepelen például levetítették a Kolonics György életéről készült filmet, Nagykanizsán tajékozódási futást és kincskeresést is rendeztek, illetve egyik helyszínen sem maradhatott el az esti tábortűz.

A Vajda Attila Regionális Akadémia videós összeállítása a csongrádi helyszínről:

Csongrádi élmények - VIDEÓ :) Nagyszerűen sikerült és remek élményt nyújtott a Vajda Attila Regionális Akadémia által szervezett Eszkimó-Indián Játékok Csongrádon #VARA #vajdaattilaregionálisakadémia

Posted by Vajda Attila Regionális Akadémia on Monday, June 13, 2022

Nagykanizsán vasárnap az eredményhirdetés előtt ünnepséget is tartottak. A Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub vízitelepét Sári Nándorról nevezték el. A kajak-kenu sportág Arany Érdemérmes mesteredzője 2013-tól egészen 2021. decemberében bekövetkezett haláláig dolgozott Nagykanizsán, ahol edzőként és elnökként is eredményes munkát végzett. 

Lezajlottak az Eszkimó-Indián játékok, vízitelepet neveztek el Sári Nándorról
Fotó: Oroszi Beáta

Több mint harmincéves edzői pályafutása során számtalan sikert ért el tanítványaival, dolgozott Fidel Lászlóval, Kovács Katalinnal, Janics Natasával, Kozák Danutával, Szabó Gabriellával és Kucsera Gáborral is. Többek között ő volt a felkészítője annak a férfi kajaknégyesnek is, amely 2000-ben Sydneyben, majd négy évvel később Athénban is olimpiai bajnok lett 1000 méteren. 

A nagy négyesből a vasárnapi avatóünnepségen ott volt Storcz Botond, Vereckei Ákos és Horváth Gábor csakúgy, mint Richard Seruga, a Plastex alapítója, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója, Hüttner Csaba, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Paksy Tímea kilencszeres világbajnok kajakos, valamint ifj. Csaba András, a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia menedzsere is.

Lezajlottak az Eszkimó-Indián játékok, vízitelepet neveztek el Sári Nándorról
Fotó: Oroszi Beáta