Mégse

Kozák Danuta: egyetlen 500 méteren dől el az egész év

A visszaszámlálás megkezdődött: pontosan 100 nap múlva, augusztus másodikán rendezik az első gyorsasági kajak-kenu futamot a tokiói nyári olimpián. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) online sajtótájékoztatón számolt be a válogatott keret eddigi felkészüléséről, sportolóink formájáról, további kvótaszerzési esélyeinkről, és a maradék alig több mint három hónap menetrendjéről, amelynek egyik legfontosabb állomása a májusi hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs világkupa lesz. Az eseményen beszélt idei terveiről Kozák Danuta, Balla Virág, Kopasz Bálint és Kiss Péter Pál is.

Hír

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány az olimpiát megelőző versenyek közül kiemelte az eredetileg június elejére tervezett Európa-bajnokságot, aminek rendezésétől Duisburg ugyan visszalépett, de a versenyt más országban valószínűleg meg fogják tartani. 

„A helyszín még tárgyalás alatt van, de 

mindenképpen szeretnénk, hogy legyen Európa-bajnokság,

 hiszen az ott elért eredmények nagyban befolyásolják az olimpiai csapatba kerülést. Jelenleg Poznan a legnagyobb esélyes a rendezésre, amennyiben  mégsem Eb, akkor egy harmadik válogatót fogunk kiírni.” – nyilatkozta a szövetségi kapitány. 

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

A paraszakág számára kicsivel többet, 130 napot kell várni az első futamig. Weisz Róbert para szövetségi kapitány elmondta, számunkra a világkupa az egyetlen pótkvalifikációs lehetőség. 

“Nagy öröm számomra, hogy a szegedi világkupára több nemzet jelezte részvételét, mint a 2019-es világbajnokságra. Ebből is látszik, hogy 

a mi szakágunkban is óriási az érdeklődés.

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

Jelenleg három kvótánk van, de bízunk benne, hogy Szegeden tudunk még többet szerezni.”

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke emlékeztetett, a szövetség idén ünnepeli 80. születésnapját, versenyzőink pedig eddig éppen 80 érmet nyertek az ötkarikás játékokon. 

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

„Nagyon remélem, hogy a sportág az elmúlt nyolc évtizedéhez méltóan fog szerepelni Tokióban. Kiemelt sportágként különös figyelem hárul majd ránk, de én eddig úgy látom, hogy 

minden jól halad, és bizakodva várhatjuk a rajtot.”

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a GRÁNIT Bank és az MKKSZ közötti stratégia együttműködést további három évvel meghosszabbították.

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

„A GRÁNIT Bank a teljesítmény és az értékteremtés elkötelezett híve. Hiszünk abban, hogy kemény munkával minden cél elérhetővé válik, ezt többek között a magyar kajak-kenu sportág kiemelkedő eredményei is bizonyítják.” – mondta Hegedűs Éva, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2015 óta teszi kényelmesebbé legkiválóbb sportolóink utazásait. 

„Idén Balla Virágot, Kozák Danutát, Kopasz Bálintot, Medveczky Erikát és Takács Kincsőt ajándékoztuk meg egy a kecskeméti gyárunkban készült Mercedes-Benz CLA Coupe, illetve CLA Shooting Brake modellel.” – jelentette be Mogyorósi-Bartók Gabriella, a cég PR menedzsere.

A sajtótájékoztatón online részt vett Kozák Danuta, Kopasz Bálint, Balla Virág és Kiss Péter Pál. Az ötszörös olimpiai bajnok Portugáliából jelentkezett be, ahol február vége óta edzőtáborban készül.

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

„Jó úton halad a felkészülésem, egyelőre még nem gondolok az olimpiára, csak a válogatóra készülök. Szinte azon az 500 méteren fog az egész év eldőlni – mondta a versenyző, aki ezután kitért az elmúlt bő egy év történéseire is. 

- Az olimpia halasztása nekem jól jött, mivel már 2019-ben is nagyon fáradt voltam fizikálisan és mentálisan is. Volt két komoly sérülésem is, ami miatt másfél hónapot ki kellett hagynom.

Miután bejelentették az új időpontot, az év hátralevő részét pihenéssel töltöttem, sőt még nyaralni is tudtam. Anyaként nem egyszerű élsportolónak lenni, de rengetegen segítenek, elsősorban a nagyszülők, illetve az edzések alatt a gyúrók vigyáznak Zorára. Most már ahogy közeledik a válogató, egyre inkább kezdek versenyhangulatba kerülni. – árulta el Kozák Danuta.

A világbajnok Kopasz Bálint a Maty-éren készül a válogatóra. Elmondta, hogy az egyes mellett Nádas Bencével párosban is megpróbál kijutni a tokiói olimpiára. 

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

„Múlt évben már összeültünk Bencével, a közös edzések nagyon jól sikerültek. Vele fogok párost menni a válogatón, és célunk, hogy ott legyünk K-2-ben is Tokióban. A következő napokban sokszor fogunk még összeülni, így bizakodó vagyok. 

Tokióban először rendeznek majd versenyeket női kenuban. Balla Virág Takács Kincsővel a C-2 500 méterre készül. Hogy kijussanak Tokióba, párosunknak elég megnyernie a májusi első válogatót.

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

„Jól jött nekünk a halasztás, mert így mind mentálisan, mind fizikálisan sokat tudtunk javulni. Nekem 

mindennél fontosabb a páros most, így egyessel nem is tervezek.”

 – mondta Balla Virág.

Para szakágban Kiss Péter Pál 2019-ben Szegeden világbajnoki címmel szerzett kvótát. Ennek ellenére nem érzi biztosnak helyét a csapatban, ezért komolyan készül már a májusi válogatóra is.

Kozák Danuta: 500 méteren dől el az egész év

„Nem bízhatom el magam, ugyanúgy készülök a válogatóra. 

Ez a legfontosabb verseny, így mindent ennek rendelek most alá. A tanulást és az edzéseket jól össze tudom egyeztetni, így a felkészülésem zavartalan."