Kopasz Bálint párosban áll rajthoz a második válogatón

Csütörtökön rajtol Szegeden a II. Felnőtt, U23, Ifjúsági és Para Kajak-Kenu Válogató, amely para szakágban egyben magyar bajnokságnak is minősül majd. A háromnapos esemény eredményei meghatározóak lesznek az idei világversenyek szempontjából. A Maty-éren többek között a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara, a K-1 1000 méter olimpiai bajnoka Kopasz Bálint és a paralimpiai bajnok, Kiss Péter Pál is rajthoz áll majd.

A felnőtt gyorsasági mezőnyben három olimpiai számban a női K-1 és K-2 500, valamint férfi K-2 500 méteren válogatnak majd a Maty-éren. 

Májusban Szolnokon az első női kajak válogatón egyesben a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara győzött két edzőtársa, Gazsó Alida Dóra és Fojt Sára előtt. A Honvéd klasszisa most is a legnagyobb favorit, de ezúttal is komoly kihívói lesznek, hiszen Gazsó és Fojt mellett ott lesz a mezőnyben az olimpiai bajnok Hadvina Dóra, Rendessy Eszter és Pupp Noémi is. 

Kopasz Bálint párosban áll rajthoz a második válogatón
Csipes Tamara

Csipes párosban Gazsóval is megállíthatatlan volt Szolnokon, a Budapesti Honvéd SE párosa roppant erős egységnek bizonyult, így Szegeden is ők a legfőbb esélyesek. Mögöttük második és harmadik helyért az utolsó méterekig nagy küzdelem volt, akkor Fojt Sára és Pupp Noémi egysége végzett előrébb a Hadvina Dóra, Rendessy Eszter alkotta páros előtt. Mindkét duó ugyanebben a felállásban indul ezen a héten is. A válogatási alapelvekben foglaltak szerint mind az egyes, mind a páros végkimenetele befolyással lesz a négyes kialakítására is.

Kopasz Bálint párosban áll rajthoz a második válogatón
Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara

Férfi K-2 500 méteren is komoly izgalmak várhatók. Esélyesként indul a májusban két világkupát is megjáró Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás páros, de ott lesz a mezőnyben a K-1 1000 méter olimpiai bajnoka, Kopasz Bálint is, aki az ötszáz egyesben és négyesben is ifjúsági világbajnok Hidvégi Hunorral alkot majd egy izgalmas kettőst. Mellettük nem lehet figyelmen kívül hagyni a Fodor Bence, Balogh Gergely kettőst sem.

Kopasz Bálint párosban áll rajthoz a második válogatón
Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás

Az említettek mellett a nem olimpiai számok lesznek még a főszerepben, az eredmények itt is kulcsfontosságúak lesznek a június 21-24. közötti krakkói Európa Játékokra és az augusztus 23-27. közötti világbajnokságra utazó csapat kialakításának szempontjából.

A para szakágban is a második válogató következik, amelyen már a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál is vízre száll. A Honvéd kiválóságának ez lesz az idei első éles versenye, KL1 200 méteren Juhász Tamással és Suba Róberttel csap majd össze. Utóbbi két versenyző VL2 200 méteren is indul majd. Női KL2-ben a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin jó formában várja a szombatot, hiszen már a szegedi világkupán is bíztató teljesítményt mutatva lett harmadik a két brit egység mögött, majd az első válogatón is remekelt.

Kopasz Bálint párosban áll rajthoz a második válogatón
Kiss Péter Pál

A felnőttek mellett az U23 és ifjúsági korosztály számára is nagy tétje van a hétvégének. A Szegeden elért eredmények adják majd ki az utánpótlás világversenyekre utazó keretet. Július 5-9. között ICF Ifjúsági és U23-as Világbajnokságot rendeznek az olaszországi Auronzóban, majd a hónap végén a portugáliai Montemor-o-Velhóban tartják az Európa-bajnokságot. 

Kopasz Bálint párosban áll rajthoz a második válogatón
Kaed Ádám, Kollek Bálint, Tamás Gergő, Hidvégi Zalán

A csütörtökön rajtoló válogató döntőit élőben közvetítjük YouTube csatornánkon, de a részletes versenyműsort és az eredményeket itt is nyomon lehet majd követni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók