Felújított céltoronnyal várja a 2025-ös maraton világbajnokság résztvevőit Győr

A folyók városa 1999, 2007 és 2015 után 2025-ben már negyedik alkalommal rendezhet maraton kajak-kenu világbajnokságot. A rendezési jogot már 2021-ben elnyerte a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségtől (ICF), egy évvel az esemény előtt sajtótájékoztató keretében jelentették be a fontosabb teendőket és újításokat. Az eseményen jelen volt Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, az MKKSZ elnöke, Prof. Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Ruud Heijselaar, az ICF Maraton Bizottságának elnöke, valamint Weisz Róbert, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, az MKKSZ regionális működéséért felelős alelnöke.

Jövőre 10 év után tér vissza ismét a maraton szakág elitmezőnye Győrbe, a Mosoni-Dunán ismét világbajnokságot fognak rendezni. A város még három évvel ezelőtt nyerte el az újabb vb-rendezés jogát.

„Hosszú út vezet mindig ahhoz, hogy egy nemzetközi szövetség bizalmat szavazzon egy városnak, hogy rendező lehessen. Először is szeretném megköszönni polgármester úrnak, hiszen ő kezdettől fogva segített és támogatott minket – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke a világbajnokságot népszerűsítő pénteki sajtótájékoztatón, amelynek a Panoráma Győr adott otthont. – Győrben nagyon-nagyon szeretik a sportot, és a városnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy magas színvonalú sportesemények legyenek. Szeretném megköszönni a ICF Maraton Bizottságának elnökének, hogy bizalmat szavazott a szövetségnek és a városnak. Ez a bizalom mellett persze egy kihívás is, és mindig is szeretnénk megfelelni ezeknek a kihívásoknak. Az elmúlt három alkalommal ezt mindig teljesíteni tudtuk.”

A Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Az a fő feladat, hogy sportnemzetből, sportoló nemzetté váljunk, és igenis minden fórumon azt üzenjük, hogy mindenki mozogjon, sportoljon, az egészségét őrizze meg.”

Győr Megyei Jogú Város polgármestere, Prof. Dr. Dézsi Csaba András kiemelte, az önkormányzat mindenben segíteni fog, ami a szervezési folyamatot illeti, valamint a lehető legtöbb létesítményt szeretnék felújítani a verseny kezdetéig, például a céltornyot.

„Jó pár évtizeddel ezelőtt épült az Audi emblémával ellátott céltorony, ami mostanra már méltatlanul leamortizálódott, úgyhogy ezt szépen fel fogjuk újítani erre az eseményre

Az erre szánt összeget már elkülönítettük, és át is küldtük a kivitelező cégünknek, amely a rekonstrukciót végzi majd. Mindenben segíteni fogunk a rendezés terén, amihez Elnök Úr tanácsát is kikérjük majd.”

A most péntektől vasárnapig zajló Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságra hazánkba látogatott Ruud Heijselaar, az ICF Maraton Bizottságának elnöke is, aki a sajtóesemény előtt már bejárta a jövő évi vb-helyszínt. Elismerését fejezte ki a Magyar Kajak-Kenu Szövetség felé, hiszen tudja, az itt megrendezett események, mindig magas színvonalúak.

„Többször is jártam már itt, ismerem a pályát, jó volt látni a jelenleg is zajló magyar bajnokságot. Biztos vagyok benne, hogy egy év múlva is professzionális körülmények között rendezik meg a maraton világbajnokságot – vélekedett Ruud Heijselaar. – Győr különleges szerepet játszik a nemzetközi kajak-kenu életben, illetve a sportág legeredményesebb versenyzője, Csay Renáta is innen származik. Nagyon tapasztalt a szervező csapat, biztos vagyok benne, hogy professzionális körülmények lesznek.”

Hozzátette, az ICF Közgyűlésen felterjesztették, hogy a para kajak-kenu versenyszámok is szerepeljenek a maraton világbajnokság programjában, valamint, hogy az ifjúsági korosztályban is rendezzenek rövidkörös versenyeket. Ha sikerül elfogadtatni a tervezetet, akkor ezek a számok Győrben kerülnének először bele a versenyműsorba.

Weisz Róbert, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, az MKKSZ regionális működéséért felelős alelnöke bizakodik abban, hogy az újítások mellett hasonlóan magas színvonalú világbajnokságot tudnak rendezni, mint az elmúlt három esemény alkalmával.

„Ebben a székben Kadler Gusztávnak kéne ülnie, ezért nagy megtiszteltetés, hogy az ő helyén lehetek. Az első világbajnokságtól kezdve, tehát 1999-től kezdődően segítettem neki a rendezésben. A pálya adott, a kiszolgáló létesítményeket kell felépítenünk és a vásárváros logisztikáját kell kiviteleznünk. Remélhetőleg lesznek újítások, de ugyanolyan színvonalú esemény lesz” – fogalmazott Weisz Róbert.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók