Komoly tervekkel vágott neki a felkészülésnek Hidvégi Hunor

A Tatai Hódy SE kajakosa első U23-as évében bravúrosan teljesített a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben. Az auronzói korosztályos világbajnokságon az egyik legsűrűbb és legerősebb számban, K-1 1000 méteren lett bronzérmes, majd nem sokkal később a portugáliai Európa-bajnokságon szintén egyesben bizonyított, K-1 500 méteren óriási hajrával holtversenyben győzött. Hidvégi Hunor nagy célokkal és komoly tervekkel vágott neki a jövő évi felkészülésnek, a korosztályos versenyeken túl a felnőtt mezőnyben is szeretne bizonyítani.

Korosztályos világbajnoki bronzérem és Európa-bajnoki aranyérem volt Hidvégi Hunor első U23-as évének a termése. A 19 éves kiváló kajakos olyan számokban tudott bizonyítani, amelyekben már több versenyző is a nemzetközi elithez tartozik, így már az elő- és középfutamokban sem fért bele a hiba. 

„Mindenképpen motiváló volt, hogy elsőévesként kijutottam a fő versenyekre, olimpiai távon mindkét korosztályos versenyen szerepelhettem a döntőkben. Természetesen mindig úgy állok oda egy számhoz, hogy nyerni szeretnék, mindig az első helyezésre törekszem, így maradt bennem tüske is, de ez is motivál a felkészülésemben.” – fogalmazott Czina László tanítványa.

Komoly tervekkel vágott neki a felkészülésnek Hidvégi Hunor

Tavaly Szegeden még ifjúsági korosztályban K-1 és K-4 500 méteren is világbajnok lett, U23-ban viszont érthető módon egy jóval keményebb mezőnyben találta magát. Hazai vizeken ráadásul a felnőtt mezőnyben is rajthoz állt és úgy érzi mindez előre viszi a teljesítményét is.

„Nagy változás volt az ifjúsági után, akik már U23-ban vannak, sokan versenyeznek a felnőttek között is, sokkal nagyobb a mezőny, mindenki komolyan veszi a felkészülést. Nekem nagyon tetszik, hogy idősebbekkel is tudok versenyezni, tét alatt szeretek teljesíteni. Mentálisan is bele lehet ebbe szokni, eleinte érdekes volt akár egy itthoni válogatón is olimpiai érmesekkel és világbajnokokkal rajthoz állni. De úgy gondolom sikerült megszoknom és tudom élvezni a versenyzést.”

Komoly tervekkel vágott neki a felkészülésnek Hidvégi Hunor

A Tatai Hódy SE fiatal tehetsége idén a királyszám olimpiai bajnokával, Kopasz Bálinttal is kipróbálhatta magát, K-2 500 méteren a második hazai válogatón a harmadik helyen csaptak célba.

„Rettentően jó érzés volt, hogy egy olimpiai bajnokkal ülhettem egy hajóban. Nagy megtiszteltetés volt számomra és sokat tudtam tanulni tőle. Mindenképpen dobott a motivációmon is. 

Komoly céljaim vannak az elkövetkező szezonra.”

És hogy pontosan mik is ezek?

„Az egyes teljesítményemet szeretném fenntartani, mivel az ezer méter az olimpiai szám, ezért arra helyezem a fókuszt. De az ötszáz méter is nagyon fontos a párosok és a négyesek miatt. Mondhatom, hogy mindegyik ugyanannyira fontos és beleillik a felkészülésembe. Jövőre olimpia lesz, így mindent megfogok tenni, hogy maximális teljesítményt nyújtsak és a korosztályomon túl 

berobbanjak a felnőttek közé is.”

Komoly tervekkel vágott neki a felkészülésnek Hidvégi Hunor

Hunor az elmúlt évekhez hasonlóan öccsével, a két évvel fiatalabb és idén két ifjúsági világbajnoki címet is nyerő Zalánnal együtt készül a Tatai Hódy SE-ben.

„A vízi edzéseken ketten vagyunk az öcsémmel, meg van közöttünk az egészséges riválizálás, amivel tudjuk segíteni egymást. Motiváljuk, húzzuk egymást az edzések során, jól működik a közös munka, amelyet Czina László vezet.”

Komoly tervekkel vágott neki a felkészülésnek Hidvégi Hunor

A fiatal tehetség a Los Angeles kerettel jelenleg kéthetes edzőtáborban van Sevillában, ahol már javában zajlanak a csapathajós és egyéni edzések is.

„Az alapozást szeptember elsején kezdtem meg, eddig nagyon jól haladok szerintem. A válogatottal Sevillában vagyok most én is, nagyon jó formát tudok hozni és sokat tudok fejlődni a Los Angeles kerettel. Plusz motivációt ad a csapat is, folyamatosan próbálgatjuk a csapathajókat.”

Komoly tervekkel vágott neki a felkészülésnek Hidvégi Hunor

Hunor hozzátette, szabadidejében sem távolodik el a víztől, a nyári pihenőben sokat járt vitorlázni, nyaralni.

„A pihenőben próbálok arra fókuszálni, hogy kicsit mellőzzem a kajakozást. Viszont nagyon szeretem a vizes sportokat, a vitorlázás az egyik kedvencem, ott teljesen ki tudok kapcsolódni. Emellett pedig voltam nyaralni is, hiszen a versenyszezon alatt ezekre a programokra nincs lehetőség.” - zárta Hidvégi Hunor.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók