Kiszli Vandát és Kövér Mártont is díjazta a Nemzeti Versenysport Szövetség

Kimagasló 2022-es teljesítményük elismeréseképpen 39 sportág 69 versenyzőjét díjazta hagyományos évértékelő gáláján a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). A nem olimpiai sportágak ernyőszervezetének díjazottjai között a kajak-kenu sportág két maratoni kiválósága, Kiszli Vanda és Kövér Márton szerepelt.

Az Év Sportolója díjakra a Világjátékokon, továbbá a világ-, vagy Európa-bajnokságon dobogós helyezést elért sportolóikat, illetve csapataikat javasolhatták a szövetségek, ezt követően a jelöléseket az NVESZ elnöksége hagyta jóvá. 

A budai Hilton Hotelben megtartott keddi gálán a kajak-kenu sportág két maratoni versenyzője, Kiszli Vanda és Kövér Márton is átvehette az "NVESZ Év Sportolói 2022" emlékplakettet Dr. Schmidt Ádámtól, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárától. 

Kiszli Vanda 2022-ben indulási jogot szerzett a birminghami Világjátékokra, ahol kajak egyesben rövidkörön és a klasszikus maratoni számban is aranyérmes lett. A silkeborgi maraton Európa-bajnokságon ugyancsak megnyerte mindkét egyéni számot, a Ponte de Limában rendezett világbajnokságon pedig a rövidkörön elért negyedik helyezése után, a hosszabbik távon megszerezte pályafutása hetedik világbajnoki címét. 

Kiszli Vandát és Kövér Mártont is díjazta a Nemzeti Versenysport Szövetség
fotó: NVESZ/Vörös Nándor

A szakág kilencszeres világbajnok kenusa, Kövér Márton a tavalyi vb-n klasszikus C-1-ben végig nagy csatában volt az első helyért a spanyol Manuel Garridóval. Riválisa csak a hajrában tudta leszakítani a végül ezüstérmet szerző örökös bajnokunkat.

Dr. Schmidt Ádám, a gálán elmondta: "tavaly kimagasló évet zártak a nem olimpiai sportágak kiválóságai, hiszen a XI. Világjátékokon minden idők legsikeresebb szereplésével örvendeztették meg a szurkolókat". Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen felül 2022-ben a nem olimpiai sportágak világbajnokságain 53, míg az Európa-bajnokságokon 108 aranyérmet szereztek a magyar sportolók.

Kiszli Vandát és Kövér Mártont is díjazta a Nemzeti Versenysport Szövetség
fotó: NVESZ/Vörös Nándor

Schmidt Ádám egyúttal bejelentette: a sportállamtitkárság 2023-ban növelte a rendelkezésre álló forrásokat, így a Nemzeti Versenysport Szövetség, illetve tagszervezetei számára a tavalyi 600 millió forintos keretösszeg helyett 870 millió forint állami támogatást biztosít, vagyis 270 millió forinttal többel járul hozzá az újabb magyar sportsikerekhez.

forrás: NVESZ, MTI

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók