Kiszli Vanda mesterötöse klasszikus maratoni egyesben

Négy felnőtt és egy ifjúsági számmal folytatódott szombaton a dániai maraton világbajnokság. Kiszli Vanda magabiztos pályával megvédte világbajnoki címét, női kajak egyesben sorozatban ötödik, összességében pedig a nyolcadik vb-címének örülhetett. Kövér Márton óriási hajrát követően ezüstérmes lett C-1 21 kilométeren. Az ifjúságiak éremgyűjteményét Kékesi Árpád gyarapította tovább, miután K-1 21 kilométeren a harmadik helyen csapott célba.

A felnőtt mezőnyben a klasszikus maratoni távok egyes döntőivel folytatódott a világbajnokság Vejen Koldingban. Női K-1 24,3 kilométeren Kiszli Vanda pályafutása nyolcadik világbajnoki címét ünnepelhette, Kövér Márton pedig spanyol riválisaival nagyot csatázva ezüstérmet szerzett C-1 21 kilométeren.

Emellett egy ifjúsági fináléban is szurkolhattunk magyar egységeknek, férfi K-1 21 kilométeren Kékesi Árpád a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

A magyar küldöttség így már 6 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremnél jár, amellyel továbbra is vezetjük az éremtáblázatot.

De nézzük, mi történt ma Vejen Koldingban!

A női kajakosoknál Kiszli Vanda megvédte világbajnoki címét, örökös bajnokunk 2018 óta nem talál legyőzőre klasszikus maratoni egyesben. Vanda a rajttól kezdve végig dominált, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy más nem nyerhet csak ő, és csupán stopperrel versenyzett. A 24,3 kilométeres táv végén közel két perccel előzte meg a második helyezett és rövidkört korábban épp Vanda előtt megnyerő svéd, Melina Andersson előtt. Az Atomerőmű klasszisa így már nyolc vb-aranynál tart pályafutása során, de hátra van még a vasárnapi páros Kőhalmi Emesével.

Kiszli Vanda mesterötöse klasszikus maratoni egyesben

Ugyanitt Czéllai-Vörös Zsófia is az élbolyban haladt, ő végül a hetedikként zárt a döntőben.

A szombati program legizgalmasabb fináléját a férfi kenusok 24,3 kilométeres versenyén láthattuk. Kövér Márton várakozásoknak megfelelően két spanyol ellenfelével külön meccset vívott az élen. A sportág örökös bajnoka tudott annyit tartalékolni a végére, hogy az utolsó egyenesben lehajrázza a címvédő Manuel Garridót, de és az első helyen beérkező Manuel Campostól is mindössze öt tizedmásodperccel maradt el. A BHSE kilencszeres világbajnoka sorozatban harmadszor lett második egyesben. Ugyanebben a számban Simon Sebestyén a hetedik helyen rúgta be hajóját.

Kiszli Vanda mesterötöse klasszikus maratoni egyesben

Női kenuban az U23-asoknál bronzérmet szerző Hegedűs Karolina állt rajthoz, aki bizonyította rátermettségét, hetedikként zárt a C-1 14,4 kilométeres táv végén.

A nap utolsó fináléját férfi kajak egyesben rendezték, összesen 26 indulóval, megannyi sztárversenyzővel és két U23-as tehetségünk, Sellyei Csanád és Péli Zalán részvételével. A 27,6 kilométeres futamban a hazaiak kedvence, Mads Pedersen Kiszli Vandához hasonlóan uralta a mezőnyt, és az Európa-bajnokság után, saját szurkolói előtt világbajnok is lett. Ami fiataljainkat illeti, mindketten remekül küzdöttek, Sellyei Csanád a tizenkettedik, Péli Zalán a tizenkilencedik helyen zárt.

Kiszli Vanda mesterötöse klasszikus maratoni egyesben

Még a délelőtti órákban kiélezett döntőt láthattunk ifjúsági K-1 21 kilométeren is, amelynek végén Kékesi Árpád harmadik helyének örülhettünk, aki két argentin ellenfele mögött, spanyol vetélytársát lehajrázva állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Mögöttük az ötödik helyért is nagy csata zajlott, melyet végül Zemen Dániel kaparintott meg a 33 fős mezőnyben. 

Kiszli Vanda mesterötöse klasszikus maratoni egyesben

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók