Mégse

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

Hét érmet szerzett a magyar csapat Pitestiben zajló maraton világbajnokság első napján. Az ifiknél kajakos Horváth Maja és a kenus Soltész Péter is aranyérmes lett. A felnőtteknél Adolf Balázs két héten belül már a második vb-aranyát nyerte, Kiszli Vanda pedig immár ötszörös győztesként készülhet a szombati hosszútávú versenyre.

Hír

Csütörtökön kezdésként három ifjúsági számban négy érmet szereztek fiataljaink. Női kenu egyesben Matkovics Lili a dobogó második fokára állhatott fel. A KSI kenusa sokáig a harmadik helyen haladt, az utolsó futószakaszon viszont megelőzte ukrán riválisát, így a futamot simán megnyerő orosz, Alina Kovaleva mögött ért célba. A szám másik magyarja, Szkárosi Laura ötödik lett.

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

Női kajakban kettős magyar siker született, a győztes Horváth Maja mögött, Regenye Júlia lett az ezüstérmes. A két magyar, a dél-afrikai Saskia Hocklyval együtt haladtak az élen, a hajrában azonban a tiszaújvárosi Horváthban maradt a legtöbb erő, aki végül 11 másodperccel előzte meg a mögötte érkező KSI-s Regenyét. 

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

Férfi ifjúsági kenuban is magyar siker született, hiszen a tokaji Soltész Péter szinte leiskolázta a mezőnyt. Az ötkörös futamban már a második körben komoly előnyt épített ki a többiekhez képest, a végére több, mint egy percet vert a mögötte érkező olasz versenyzőre. Puskás Levente épphogy csak lemaradt a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

A felnőtteknél csütörtökön rövid körös, azaz 3,4 kilométeres döntőket rendeztek. Női kenuban a címvédő ukrán Liudmyla Babak győzött, mögötte viszont 13 másodperccel Kisbán Zsófia érkezett a második helyen. Érdekesség, hogy két hete a dániai gyorsasági világbajnokságon ötezer méteren is ugyanez volt a befutási sorrend. Ugyanebben a számban Bonyai Regina tizedik lett. 

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

A férfiaknál az ötezer méter világbajnoka, Adolf Balázs most sem kegyelmezett. Már a verseny elején az élre állt, és bár néhányan egy darabig tudták vele tartani a lépést, az utolsó pár száz méteren már egyértelmű volt, hogy az Óbudai Ganz versenyzője lesz az aranyérmes.

"A rajtom nem sikerült jól, de szerencsére ez nem befolyásolt semmit. - kezdte a magyar kenus. - 

 A vízen végig domináltam, de a kulcs az volt, hogy a futószakaszokon ne kerüljön elém senki.

Nem mondanám, hogy könnyű verseny volt, komoly iramot kellett mennem, hogy fárasszam a többieket. Szeretem a maratont, úgy jöttem ide, hogy kemény csatákat szeretnék vívni. Hosszútávon is az érem az elsődleges cél, szerintem 20 kilométerig jó lesz, az utolsó hét viszont nagyon fog fájni. Sok hosszút nem tudtam evezni az elmúlt időszakban, de bízom a jó szereplésben." - mondta Adolf Balázs. A szintén ebben a számban induló Koleszár Zoltán a 13. helyen végzett. 

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

A kajakosoknál az indulók magas létszáma miatt előfutamokat is rendeztek, amelyekből minden magyar továbbjutott. A hölgyeknél a címvédő Kiszli Vanda megszerezte ötödik világbajnoki címét. A paksi kajakos az utolsó futószakaszon állt az élre és innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, három másodperccel előzte meg a második helyen célba érő Lizzie Broughtont.

"Kemény versenyre számítottam, mert a rövid körösökön minden gyorsan történik. - mondta Kiszli Vanda. -  Próbáltam a boly elején maradni, és törekedni arra, hogy jól jöjjek ki a robbantásokból. Az átlagosnál hosszabb most a futószakasz, ebben nagyon bíztam, mivel úgy gondoltam, hogy jobban bírom ezt a részt a többieknél. Az utolsó fordulónál láttam, hogy sikerült meglépnem egy kicsit és utána már csak próbáltam tartani az előnyömet. Van most egy pihenőnapom szerintem az elég lesz, hogy a hosszútávon is egy hasonlóan jó eredményt érjek majd el." - tekintett előre az immár ötszörös világbajnok maraton kajakos. Ugyanebben a számban Fekete Dorina tizedik lett. 

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

A férfiaknál Boros Adrián és Máthé Krisztián sem tudott a harcban lenni a dobogóért. A két magyar versenyző szinte végig a középmezőnyben haladt, Boros a hatodik, Máthé pedig a 18. helyen zárta a napot.

Kiszli Vanda és Adolf Balázs is világbajnok rövid körön

Maximálisan elégedett vagyok a látottakkal. 

- értékelte az első nap történéseit Kadler Viktor. -  Mindenki nagyon jól teljesített és az eredmények is ezt mutatják az ifjúsági és felnőtt számokban is. Annak ellenére hogy a férfi rövid körös döntőben nem szereztünk érmet, meg kell dicsérnem a fiúkat. A Világjátékok miatt várható volt, hogy nagyon erős lesz a mezőny. Boros Adrián hatodik helye fantasztikus, az előfutam után még nem voltam biztos abban, hogy ez benne van, de a döntőben az éremtől se volt messze. Nem lehet panasz a teljesítményére." - nyilatkozta a maraton szakág vezetőedzője.