Kimagasló teljesítmények Szegeden

A női 500 párosok és a 200 méteres számokkal zárult Szegeden a 2. ifjúsági és U23-as világbajnoki válogatóverseny. A válogatás elviekben lezárult, csak a felnőtt mezőny második világbajnoki válogatóversenye hozhat változásokat az összetételben.

Az ifjúsági korosztályban a női kajakosok mindössze egy számban voltak érdekeltek, vasárnap rendezték meg ugyanis a K-2 500 méter fináléját. A versenyt, ahogyan az első válogatót is Racskó Fruzsina és Sólyom Dóra párosa nyerte meg majdnem két hajóval. A férfi kajak sprintereknél Kuli István duplázni tudott, egyesben és Mozgi Milánnal párosban is diadalmaskodtak, de Mozgi is kétszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára ezen a napon miután Kopasz Bálinttal, Piller Kristóffal és Györgyjakab Mátéval együtt megnyerték a négyest, ráadásul igen jó időt, 2:57-et lapátoltak a fiatalok. Női kenuban Molnár Rebeka C-1 200 méteren, valamint Bónyai Reginával C-2 200 méteren is nyert, ám mivel az első válogatón Nagy Bianka volt a jobb végül az a megegyezés született, hogy Nagy C-1 500 és 200 méteren, míg a Molnár, Bónyai páros C-2 200 méteren állhat rajthoz a világbajnokságon. A férfi kenusoknál C-1 200 méteren Czakó Péter győzött, és bár az első válogatón “csak” a második volt Moldován Milán mögött, mivel utóbbi az 1000 egyes és páros mellett négyesben is szerepel majd a vb-n, így ebben a számban sem tartottak szétlövést, Czakó kapta meg az indulási lehetőséget.

Az U23-as korosztályban a női K-2 500 méteres versenyt Hagymási Anita és Hagymási Réka kettőse nyerte meg, de alaposan megszorongatta őket Lucz Noémi és Szénási Zsófia párosa. Kenuban tovább menetelt Takács Kincső, aki C-1 200 méteren és Lakatos Zsanettal C-2 200 méteren indulhat a világbajnokságon. A férfiaknál a születésnapos Hajdu Jonatán győzelemmel ünnepelt. Bár technikai problémái adódtak, a szokásos nagy fölénnyel nyerte meg a C-1 200 métert, míg férfi kajakban nagy meglepetésre az első éves U23-as Birkás Balázs legyőzte a győriek reménységeit, akik Horváth Bence és Szomolányi Máté révén párosban szereztek indulási lehetőséget. K-4 1000 méteren a Noé Bálint, Ilyés Róbert, Bogár Gábor, Koleszár Mátyás összetételű hajó diadalmaskodott, egy tizeddel előzték meg a versenyben szinte végig vezető Janza Richárd, Noé Zsombor, Vass Péter, Ceiner Benjámin összetételű kvartettet.

“Magas színvonalú volt ez a hétvége, kiemelkedő egyéni teljesítményeket láthattunk – értékelt Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. – Elviekben kialakultak a montemor-o-velhói világbajnokságon induló csapatok, mindössze a felnőttek második válogatóversenye módosíthat majd az indulásokon, hiszen ha valaki kvalifikálja magát a milánói világbajnokságra, az nem indulhat ezen a versenyen.”

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók