“Kevés a kicsi kajakos”

Bár 2018-as visszatérése után még nem alkotott maradandót K-1 1000 méteren, de ellenfelei továbbra is tartanak Dombvári Bencétől. A versenyző most az olimpiai páros számra koncentrál, május elején megméreti majd magát a válogatón Noé Zsombor partnereként, ha pedig sikerül kijutniuk a pótkvalifikációs versenyre, akkor megszerezhetik a hiányzó férfi kajakos kvótát Magyarországnak. Ez a bravúr a riói olimpiát megelőző 2016-os duisburgi kvótaszerző versenyen már sikerült a Honvéd sportolójának.

“Más a felkészülés hangulata, mint amilyen 2016-ban volt. - mondja Dombvári Bence. - Akkor több számot is lefedtünk, most csak az ezer párosra koncentrálunk. Nehéz úgy felkészülni, hogy tisztában vagyok vele, egyesben nem tudok válogatót nyerni, sőt az egy-kettőben sem leszek ott.”

Az egyesben 1000 méteren nyolc éve világbajnoki bronzérmet szerző versenyző 2019-ben K-1 500-, és 1000 méteren is második lett itthon Kopasz Bálint mögött, tavaly viszont már Varga Ádám is megverte. A világbajnok Kopasz Bálint mégis arról beszélt a napokban, hogy továbbra is tart Dombvári Bencétől.

“Ez nagyon kedves tőle, remélem, hogy azért majd figyelnie kell rám is. Az egyesre egyelőre nem készülök, de ki tudja, lehet, hogy így is az lesz a fő számom, ha a páros nem sikerül.”

“Kevés a kicsi kajakos”

A pótkvalifikációs válogatónak Noé Zsomborral vág neki, annak ellenére, hogy szerinte a technikájuk nem passzol egymáshoz igazán. Ők ketten tavaly tudtak hazai versenyt nyerni, de Dombvári Bence szerint a mezőnyön belül olyan kicsik a különbségek, hogy megjósolhatatlan idén mire mennek, és hogy melyik egység szállhat majd vízre május közepén a kvótáért. 

“A hazai válogatóra akár hat-hét ütőképes hajó is összeállhat, de ebből a mezőnyből tavaly sem magasodott ki senki. 10 cm-ek döntenek, sok a hasonló páros, a futamokon a nyögve nyelős utolsó 300 méterek a jellemzőek. 

Jövünk egymás mellett, megy a reszelés, és a végén sem húz el úgy senki, mint a kenusoknál. 

Ez jelentheti azt is, hogy több jó párosunk van, meg azt is, hogy egyik sem kiemelkedő. Azt látom, hogy a nemzetközi mezőny is lassult négy-öt másodpercet az elmúlt években.”

“Kevés a kicsi kajakos”

A Dombvári, Noé Zsombor-duó két éve készül együtt, fizikálisan azóta mindketten tudtak fejlődni, de az evezési stílusok összecsiszolása ennél nehezebb folyamat. 

“Ez egy hosszú és unalmas téma, de a lényeg, hogy a kajakosok alaptechnikáját nagyon nehéz megváltoztatni. Zsombor váci, én szarvasi vagyok, más iskola, és ahány műhely, annyi féle technika. 

Talán pár centivel később adom le az erőt, másként nehezedek a lapátra, mint ő.

Sok ilyen apró különbség van köztünk, azért evezünk mégis együtt, mert ő sem talált olyan párt, aki nálam jobban passzolna hozzá, és én sem. Nekem érzésre nagyon jó volt Béke Kornéllal együtt evezni, de vele meg nem haladtunk sehogy. Túl nagyra nőt mindenki, ma már kevés a kicsi kajakos, nincsenek olyan vérbeli sztrókok, mint korábban a Dombi Rudi, vagy a Hufi. (Hufnágel Tibor - a szerk.) Ők kicsik voltak, de nagyon erősek, és olyan technikával eveztek, amit mögöttük fel tudott venni rengeteg ember.”

“Kevés a kicsi kajakos”

A korábbi kilengéseitől hírhedté vált versenyző azt mondja magáról, hogy megkomolyodott. Stabil párkapcsolatban él, és szabadidejében ma már a minőségi pihenésre koncentrál.

“Unalmasabb lettem.

28 évesen az életem már nem arról szól, hogy kedden, csütörtökön és szombaton ott vagyok a bulikban. Képtelen lennék a régi tempóra, edzések után érzem, hogy nehezebben regenerálódok. Valamennyire tényleg megkomolyodtam, de gyereket még nem szeretnék, mert azt látom, hogy a férfi kajakosok nagy része lehúzhatja a rolót, ha már családot alapított. Hufival, a korábbi párommal is ez történt, pedig bíztam benne a visszatérésem után, hogy újra együtt fogunk menni, de ő nem olyan volt, mint régen, és lehet, hogy két év kihagyás után akkor én sem voltam elég gyors."

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók