Irány melegebb éghajlatra!

A téli alapozó időszak végéhez közeledve megkezdődik a melegvízi edzőtáborok időszaka. Versenyzőink a következő heteket, hónapokat zömében Dél-Afrikában, vagy Sevillában töltik, de lesznek, akik Portugáliában, Malajziában, vagy éppen Szingapúrban is vízre szállnak.

A hosszú alapozással, zömében szárazföldi munkával eltelt szürkébb hétköznapok után mind a kajakosok, mind a kenusok szépen lassan elindulnak az ilyenkor szokásos melegvízi edzőtáborokba. Bár az időjárás az utóbbi években időnként lehetőséget adott arra, hogy hazai vizeken is egy-két alkalommal kievezzenek, a hajók és lapátok csak most kerülnek igazán újra elő. 

„Szerintem ilyenkor a versenyzők is nagyon várják már, ezt az időszakot. – mondta Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány. – Ha csak magamból indulok ki, annak idején versenyzőként én is alig vártam, hogy vízre szálljak. Főleg azért, mert a futás, a kondizás és az úszás is elég monoton tud lenni egy kajakos vagy kenus életében. Még akkor is, ha az idő néha engedte, hogy itthon is vízre szálljanak. Ilyenkor egy melegvízi edzőtábor nagy áldás a versenyzőknek.”

Irány melegebb éghajlatra!

A leggyakoribb úti cél Sevilla, vagy Dél-Afrika lesz, de ebben nincs semmi meglepő, hiszen az elmúlt években is leginkább itt készültek a sportolók. Hüttner Csaba szerint azért, mert ebben az időszakban ezen két helyszínen a legjobbak a feltételek.

„Dél-Afrika ár-érték arányban egyértelműen kedvező számunkra. Olcsó a repülőút, nincs időeltolódás, és az időjárás is sokkal jobb, mint Európában. Bár korábban voltak gondok a növényzettel, ezeket mindig sikerült megoldani. A versenyzők is szeretik, 25-30 fokban eveznek, és már az első vízfogásnál ráállnak az izmok a helyes mozgásra. Sevilla némileg beszorít minket, mert ebben az időszakban Európában csak itt van ahhoz hasonló idő, mint Dél-Afrikában, igaz ez így is hűvösebb 10-15 fokkal.” – fogalmazott Hüttner Csaba.

A hétvégén Dél-Afrikába már meg is érkezett az első magyar különítmény. A Hüvös Viktor vezette „Kicsi Team” azaz Tótka Sándor, Nádas Bence, Kuli István, Balogh Gergely és Csizmadia Kolos, illetve a fiatalabb korosztályból Fodor Bence, Kozma Barnabás, Kovács Bendegúz és Kövesdi Patrik is már a fekete kontinensen kezdi a hetet. Hüttner Csaba elmondta, a srácok gépe vasárnap landolt, és a körülmények eddig kielégítőek.

Irány melegebb éghajlatra!
fotó: Facebook/KKNKKA

„Ezen a héten érkezik oda egy monszun, aminek következtében sok eső lesz, de azért nem mindegy, hogy 25 fokban esik, vagy kettőben. Egy víztározónál vannak, ahol most a két tórendszer találkozásánál tornyosult fel a növényzet, de ennek ellenére az edzéseket meg tudják oldani. A repülőút jó volt, és az étkeztetés is tökéletes.”

A következő hetekben folyamatosan érkeznek még versenyzők ide, és Sevillába is, de vannak, akiknek máshová is szól repülőjegye. Az egy év kihagyás után visszatérő olimpiai bajnok Hadvina-Bodonyi Dóra például a portugáliai Montebelóba utazik majd, míg Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter Malajziában, Lucz Anna és Kiss Blanka pedig Szingapúrban is gyűjtheti a kilométereket. Hüttner Csaba február közepén utazik Dél-Afrikába, majd ezt követően Sevillába repül át.

Irány melegebb éghajlatra!

„Húsz napot leszek Dél-Afrikában, majd onnan megyek Sevillába, ahol már a csapathajós edzéseket is megkezdjük. Motorosból figyelem majd az edzéseket, illetve segítek minden kint intézendő dologban. Próbálom levenni az edzők válláról a terhet, hogy nekik csak az edzésekkel kelljen foglalkozniuk.” – zárta a kapitány.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók