Hosszúevezések a mandarin ültetvények alatt

A horvátországi Opuzennél edzőtáborozott tíz napot még november végén a Párizs-keret férfi kajakos részlege. A fiatalok kiváló körülmények között készültek, a hazaérkezés után pedig további egy hetet töltöttek karantén-edzőtáborban Dunavarsányban. Makrai Csaba szerint a hosszúra nyúlt összetartás alatt végig jó hangulatban folyt a munka.

A jórészt U23-as versenyzőkből álló keret a korábbinál is intenzívebb felkészülési programot kezdett meg idén ősszel, így minden hónapban közösen készülnek néhány napot. A társaság rutinosabb tagja Erdőssy Csaba, és Kós Benedek, mellettük most Tamási Zsombor, Szendy Maximilián, Fodor Bence, Vajda Bence, Mikó Áron és Kurucz Levente nyújtotta meg az őszi vízi felkészülését Horvátországban.

 

Hosszúevezések a mandarin ültetvények alatt

 

“Az eredeti tervek szerint Sabaudiába vittük volna a fiatalokat, de az olaszországi járványhelyzet miatt oda nem utazhattunk ki - mondta Makrai Csaba, utánpótlás kajak szövetségi kapitány. - Aztán jött az ötlet, hogy akkor próbáljuk meg Horvátországot. Korábban edzőként már többször voltam ezen a vidéken melegvízi táborban, jó tapasztalataim voltak, teljesen elszeparált a hely, így most is kiváló körülmények között, ráadásul nagyon kellemes időben tudtunk készülni Opuzen mellett, a Neretva-folyó torkolatához közel.”

Az őszi melegvízi tábor november közepén indult, és 10 napig tartott. A versenyzők tükörvízen, teljesen szélcsendes helyen, 15-17 fokban evezhettek naponta kétszer is.

“Ez a környék igazi mandarintermő-vidék, nagy élmény volt látni a szüretet, és tényleg 

hatalmas szerencsénk volt az időjárással.

 A kerethez frissen csatlakozott két kiváló edző kolléga, Sári Nándor, és Velenszky Tamás, ők napi két edzést vezényeltek a vízen a gyerekeknek, délelőtt általában hosszabb résztávok zajlottak, délután időre evezéseket rendeztünk, és minden nap volt egy kiegészítő tréning is, futás, vagy erősítés.”

 

Hosszúevezések a mandarin ültetvények alatt

 

A kapitány szerint nagyon jó társaság jött össze az edzőtáborban, akik keményen dolgoztak. A fizikai felkészülésen túl az összetartás alatt mentális tényezők is szóba kerültek.

“Esténként nagyokat beszélgettünk a fiatalokkal, illetve megnéztük azokat a videókat, amelyeket az edzések alatt rögzítettünk, és közösen elemeztük a technikai finomságokat. Ezek a gyerekek tehetségesek, ügyesek, otthonról hozzák a megfelelő szakmai hátteret, és korosztályos versenyeken már bizonyítottak is. Most próbáltuk őket egy kicsit mentálisan is erősíteni, hogy készen álljanak a felnőttben való jó szereplésre.”

 

Hosszúevezések a mandarin ültetvények alatt

 

A csapat november 25-én indult haza Opuzenből, ennek ellenére a közös munka egy hétig itthon is folytatódott. A határon a magyar hatóságok karantént rendeltek el az egész társaságnak, akik csak azután mehettek haza, hogy két negatív koronavírus-tesztet produkáltak. Makrai Csabának erre is megvolt a forgatókönyve. 

“Még a kiutazás előtt megbeszéltem Kovách Ákossal, a dunavarsányi edzőtábor vezetőjével, hogy ilyen esetben egyből náluk folytatjuk a munkát. Itthon 

további hat napot töltöttünk összezárva,

 de a felkészülés közben is zavartalanul folyt, erősítés és futás volt a dunavarsányi program. Szerencsére hat nap alatt kiderült, hogy a csapatból senki sem kapta el a vírust, így utána hazamehettünk.”

A Párizs-keret férfi kajakos tagjai legközelebb Mátraházára mennek futótáborba. A társaságokhoz jövő hétfőn csatlakozni fog Őry Zsombor, Balogh Gergely, Nyerges Áron és Erdélyi Tamás is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók