Hazatért az Aranycsapat Plovdivból

Landoltak a legjobbak

Hazatért a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságról a magyar válogatott, amely 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt, hatvan olimpiai pontot gyűjtött, s ezzel minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését nyújtotta. A Liszt Ferenc repülőtéren a média képviselői, családtagok, barátok, szurkolók várták az alapjaiban átalakult fiatal válogatottat.

„Hogy mi a legnagyobb sikere ennek a csapatnak? Az, hogy a felnőtt mezőnybe most berobbanó fiatalok hozták ezeket az eredményeket, akiknek a nevét igazából csak most kezdtük el tanulgatni” – íme egy vélemény a Liszt Ferenc reptér érkezési oldalán, miközben mindenki a feltáruló fotócellás ajtó mögé próbál sandítani, vajon mikor tűnnek fel már a versenyzőink…

A sikercsapat tagjai, akik a hétvége során a plovdivi kontinensviadalon letarolták Európát. Hüttner Csaba válogatottja 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött, az éremtáblázat élén zárt, s versenyzőink a rossz idő ellenére is mosolygósak, felszabadultak, szerethetőek voltak, lubickoltak a sikerekben.

Takács Tamara ugyanazzal a széles mosollyal lépett ki a váróba, ahogyan az ötszáz egyes megnyerése után intett ki a stégről. Neki – ahogyan a csapat összes tagjának – is járt a virágcsokor, amelyet az elnöktől, Schmidt Gábortól vehetett át. Tamarára természetesen azonnal lecsaptak a riporterek és volt mit mesélnie Fábián Lászlóné tanítványának…

„Kati néni úgy megdicsért, ilyen szépeket még sose mondott nekem – nevetett Tamara, amikor arról faggattuk, mit szólt mestere az eredményéhez. És hogy milyen hazatérni főszereplőként egy ilyen sikeres Európa-bajnokságról?

“Hihetetlen élmény volt megélni ezt a versenyt, és csodálatos ez a fogadtatás, ilyenben még sosem volt részem – folytatta Takács Tamara. – A női vonal nagyon eredményesen szerepelt, és jól esik, hogy minket, fiatalokat is így megbecsülnek. Jó lenne most hazamenni, ehelyett azonban egyenesen Szolnokra utazom, mert szerdán szétlövésünk lesz Medveczky Erikával a világbajnoki egyes indulás jogáért. Az a vicces, hogy azt érzem, egyáltalán nem fáradtam el, feltöltenek ezek az eredmények és azt várom, hogy már újra vízen legyek” – magyarázta.

A Tótka Sándorral közösen K-4 500 és K-2 500 métered duplázó Nádas Bence is már előre tekintett. Gondolataiban a siker mellett már egy fontos kérdés szerepelt: vajon lezárult-e a négyes válogatás, az aranyérmével meggyőző szereplést nyújtott-e a csapathajó a világbajnoki indulás jogának elnyeréséhez? A válaszra nyilván nem sokat kell már várni, és talán arra sem, hogy Bence, aki higgadt, profi sztrókolásról tett tanúbizonyságot Plovdivban, egyik topversenyzője lehessen a magyar válogatottnak.

„Pont azt mondtam Sanyinak, hogy az Európa-bajnokságon sokkal nyugodtabb, felszabadultabb voltam, mint mondjuk itthon a rangsorolón vagy a válogatón. Ez az adrenalin más energiákat szabadított fel – magyarázta Hüvös Viktor versenyzője, aki 2014-ben még a szegedi ifjúsági világbajnokságon 200 méteren ünnepelhetett aranyérmet. Azóta elindult az 1000 méter irányába, de az olimpiai program változás pont jókor érkezett számára. – Sanyival megtaláltuk a helyünket ötszáz méteren, azt hiszem, ez az a szám, ami a leginkább fekszik nekünk.”

Almási Nándor versenyzője, Lucz Dóra nem csak bájával, gyorsaságával is lenyűgözött mindenkit Plovdivban. A női négyes sikere után K-1 200 méteren is a dobogó tetejére állhatott, ahogyan a szegedi Világkupán is tette. Alig több mint egy hónap múlva az augusztusi racicei világbajnokságon pedig nem mással csaphat majd össze, mint a szám olimpiai bajnokával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal, akivel az idén még nem találkozott.

„A szegedi Világkupa után jó előjel, hogy az Európa-bajnokságon is sikerült nyernem és már nagyon várom a világbajnokságot, hogy össze tudjuk mérni az erőnket Lisával” – tette hozzá Lucz Dóra.

A magyar csapat duplázói között volt még Bodonyi Dóra, aki K-1 1000 és 5000 méteren is a dobogóra állhatott fel.

“Boldog vagyok, hogy két egyéni aranyat tudtam nyerni, és hogy hozzá tudtam járulni a magyar csapat sikeres szerepléséhez, de a fő verseny idén a világbajnokság, szeretnék majd ott is jól szerepelni. Ez az eredmény nagy löketet ad a világbajnokság előtt mindenkinek, és biztos vagyok benne, hogy a felkészülésben lesz miből meríteni a továbbiakban is” – árulta el Hadvina Gergely versenyzője.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók