Három számban ismét összecsapnak: Kozák vs. Carrington

Talán nem túlzás azt állítani, hogy női kajakban szinte minden szem Kozák Danutára és Lisa Carringtonra szegeződik majd az olimpián. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) hírei szerint a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi versenyző sporttörténelmi tettre készül Tokióban; mind a négy női számban szeretne a dobogó tetejére állni. Ehhez a persze ötszörös olimpiai bajnokunknak is lesz egy-két szava....

Az ICF tájékoztatása szerint az idei nyári olimpián 51 ország képviselteti magát gyorsasági kajak-kenuban, ez új rekordnak számít. Ami a versenyzői létszámot illeti, Tokióban 249-en szállnak majd vízre, kettővel többen mint Rióban, de ez is elmarad a csúcsot jelentő 1996-os atlantai (317) mezőnytől.

Izgalmas csatákban azonban így sem lesz hiány. Japánban újabb fejezethez érkezik az utóbbi 10 év két legnagyobb női kajakosa, Kozák Danuta és az új-zélandi Lisa Carrington rivalizálása. 

Három számban ismét összecsapnak: Kozák vs. Carrington

Ami tény: az idén 34 éves ötszörös olimpiai bajnok Kozák 2012 óta legyőzhetetlen az ötkarikás játékokon. Londonban egyesben és négyesben nyert, 2016-ban Rio de Janiero-ban triplázott 500 méteren, egyesben, párosban és a csapathajó tagjaként is aranyérmes lett, ami még így öt év távlatából is elképesztő eredmény. 

Három számban ismét összecsapnak: Kozák vs. Carrington

Ezzel szemben a 32 éves Carrington mostanáig két olimpiai arannyal büszkélkedhet. Londonban és Rióban is egyaránt 200 egyesben győzött, emellett 2016-ban K-1 500 méteren Kozák és a dán Emma Jörgensen mögött egy bronzérmet is szerzett. 

Danuta a legutóbbi olimpiához hasonlóan Tokióban is mindhárom 500-as számban rajthoz áll. Egyesben, zsinórban a harmadik győzelmére hajt, ami korábban még senkinek sem sikerült. Párosban ezúttal az ötszörös világbajnok Bodonyi Dórával, míg a négyes tagjaként Kárász Annával, Csipes Tamarával és ugyancsak Bodonyival célozza meg a címvédést. Amennyiben mindez összejön neki, úgy utolérné minden idők legtöbb olimpiai aranyérmet szerző női kajakosát, a nyolcszoros győztes Birgit Fischert. 

Három számban ismét összecsapnak: Kozák vs. Carrington

Négy aranyat egy olimpián korábban még egyetlen kajakosnak sem sikerült nyernie. Minden bizonnyal ez is motiválta abban Lisa Carringtont, hogy a három 500 méteres szám mellett címvédőként 200-on is rajthoz álljon. Hogy erre mennyi esélye van, azt nehéz megjósolni, hiszen a pandémia miatt a 2019-es szegedi világbajnokság óta nem láthattuk az elitben versenyezni. 

Három számban ismét összecsapnak: Kozák vs. Carrington

A jelenkor két legsikeresebb női kajakosa Rió óta mindössze egy nagy világversenyen csapott össze. A már említett 2019-es szegedi vb-n K-1 500 méteren Lisa Carrington magabiztosan győzött, míg Kozák harmadik lett. Danuta ezt követően egészen az idén májusi válogatóig nem versenyzett, ott viszont egyesben és párosban is győzelemmel tért vissza. A poznani Európa-bajnokságon K-2-ben arany, K-1-ben pedig a dán Emma Jörgensen mögött ezüstérmes lett.

Három számban ismét összecsapnak: Kozák vs. Carrington

A két klasszisnak egymás mellett természetesen a riválisokra is figyelnie kell majd, illetve most először egy nemzet, két egységet is indíthat egy versenyszámban. Az viszont biztos, néhány hét múlva mindketten véghez vihetnek valami olyasmit, amire korábban nem volt példa. Mi azért reméljük, hogy ez Kozák Danutának fog sikerülni!

Három számban ismét összecsapnak: Kozák vs. Carrington

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók