Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

A világbajnoki ezüstérmes egység sérülésből és betegségből visszatérve győzött Adolf Balázs, Fejes Dániel előtt C-2 500 méteren, a szolnoki válogató szombati versenynapján. Kajak páros ötszázon a Nádas Bence, Kopasz Bálint-kettős nyert, míg a nőknél a Kiss Blanka, Lucz Anna összetételű hajó újabb sikerével már bebiztosította helyét a világbajnoki csapatban is. Női C-1 500 méteren Balla Virág végzett az élen.

Szegeden az Adolf Balázs, Fejes Dániel egység győzelmével zárult a férfi C-2 500 méter döntője. Akkor legnagyobb riválisuk, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-duó betegség és sérülés miatt nem tudta vállalni az indulást, most viszont a középső pályákon, egymás mellől rajtolt a két egység. Hajduék remekül kapták el a rajtot, és hamar egy hajóhossznyi előnyt szereztek. Mint utóbb kiderült ezt a különbséget a táv végéig tartani is tudták, így a két páros egy-egyre áll a megnyert válogatókat illetően.

Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

„Az első kétszázig figyeltem magunkra, utána pedig ahogy jött. – kezdte Hajdu Jonatán. - Nagyon sok párosozást kihagytunk, a világkupa előtt sem tudtunk már edzeni a sérülésem miatt, majd Ádám is lebetegedett. Az elmúlt másfél két hónap több, mint fele kimaradt. Amit tudatosan átgondoltunk, azt megcsináltuk, de nem volt ez egy berögzült pálya. Ha most ez nem sikerült volna valószínűleg az egész évünk megy a levesbe. Van még egy szétlövést azt meg kell várni, de 

erre tettünk fel mindent.”

Fekete Ádám hozzátette, végig csak magukra figyeltek, sikerük titka pedig, hogy szívüket, lelküket beletették a pályába.

„Izgultam a futam előtt, mert koronavírusos voltam, és csak két hetem volt készülni erre a versenyre. Ez egy nagyon munkás pálya volt, szívünk, lelkünk benne volt. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy csúcsformában vagyunk. A szétlövés mindig kétesélyes, de ha azt is sikerül megnyerni, akkor azon leszünk, hogy a világbajnokságra nemcsak, hogy utolérjük magunkat, de legalább még plusz tíz százalékot rá is tudjunk tenni." 

Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

Adolf Balázsék minden tőlük telhetőt megtettek, hogy lefaragják az elején összeszedett hátrányt, de ezúttal be kellett érniük a második hellyel.

„Kaptunk egy visszajelzést, hogy hol tartunk párosban. – mondta Adolf Balázs. - Szomorúnak nem mondom magam, mert sok hibát nem vétettünk, most ennyi volt bennünk. Nyilván azt is sejtettük, hogy egy év alatt nem leszünk ötszázasok. Igazából most az utat nézzük, hogy lehetséges-e, hogy odaérjünk Párizsba ötszáz párosban. Szerintem nem volt ez olyan rossz, két év alatt sokat tudunk még fejlődni.”

Fejes Dániel is jobbnak érezte ezt az ötszáz métert, mint a szegedit.

„Sokkal jobb volt rajt és a pálya is, mint Szegeden, már az elején is egybe éreztem magunkat. Egy kicsit éreztem még reggel a pénteki ezer métert, de különösebben nem foglalkoztam vele.”

A férfi párosok ötszáz méteres távján az előző válogatóhoz képest ezúttal a Nádas Bence, Kopasz Bálint-duó is ott volt a mezőnyben. Az ezer méteren olimpiai negyedik egységet óriási csatára késztette a fiatal Kurucz Levente, Balogh Gergely-páros, akik ötven méterrel a vége előtt kicsivel még vezettek is, ám a véghajrája Kopaszékban maradt egy kicsivel több.

Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

„Összeállt az egységünk, szépen le tudtam követni Bencét, ami az előfutamban sajnos nem sikerült olyan jól. – értékelt Kopasz Bálint. -  

Bivalyerős a mezőny, hiszen olimpiai számról beszélünk, 

emiatt még jobban örülök, hogy ilyen teljesítményt nyújtottunk. Nem azért edzek olyan keményen a mindennapokban, hogy aztán ne bírjak el két olimpiai számot egyszerre, nem okozott gondot a terhelés. A tervem egyébként is az, hogy a kajak egyes ezer méteren kívül a páros ötszáz méteren is versenyezzek a nemzetközi mezőnyben. Úgy érzem, mindkettőt elbírom.”

Az első válogatót a most végül harmadik helyen végző Kuli István, Csizmadia Kolos-egység nyerte, így ebben az esetben is szétlövés dönthet a vb-indulásról.

„Az első válogatót én betegség miatt kihagytam, most pedig két közös edzés után döntöttünk úgy Bálinttal, hogy elindulunk. – beszélt Nádas Bence. – A szétlövéssel kapcsolatban Hüttner Csaba urat kell kérdezni. Mi jó formában érezzük magunkat, és amit mondanak, azt megcsináljuk.”

Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

A hölgyeknél alaposan bekezdett a Kiss Blanka, Lucz Anna-egység, féltávnál már egy hajóval vezettek. A második kétszázötven méteren elkezdett fogyni az előnyük, a Fojt Sára, Rendessy Eszter-páros azonban csak megközelíteni tudta az első válogatót is megnyerő újpesti lányokat, legyőzni már nem sikerült őket.

„Nagyon-nagyon fájt. – kezdte mosolyogva Kiss Blanka. – Nehéz időszakon vagyunk túl, voltak kisebb nagyobb betegségeink, de szerencsére most itt vagyunk és megnyertük. Más pálya volt ez, mint a szegedi. Nehéz volt higgadtnak és koncentráltnak maradni úgy, hogy közben

 nagyon izgultunk és rajtunk volt a teher, hogy meg kell nyerni. 

Nagyon jó párosokkal versenyezhettünk, a vb-n minden futam egy ajándék lesz.”

Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

Hiszen mivel a lányok mindkét válogatót megnyerték, a világbajnokságon is bizonyíthatnak majd, ráadásul olimpiai versenyszámban.

„Próbáltuk lehetőségként felfogni ezt, és az, hogy első évünkben, amikor ötszázra készültünk sikerült kijutnunk számomra egy hatalmas dolog. Nagyon izgultam előtte, de plusz erő volt végig, hogy nem csak magamért, hanem Blankáért is küzdöttem.” – fogalmazott Lucz Anna.

Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

A nap utolsó döntőjét, a női C-1 500 métert már szakadó esőben rendezték. A rajt Balla Virágnak sikerült a legjobban, de szorosan ott volt a nyomában az első válogatót megnyerő Bragato Giada is. A két lány csatája egészen a célvonalig kiélezett volt, amelyen végül Balla ért át elsőként.

„Elég nehéz volt. Giada kérdezte a végén, hogy jólesett-e, hát az eső esett jól, a pálya maga nem. Nagyon fájtak az izmaim, a végére az edzőm is mondta, hogy ez egy vicsorítós pálya volt. – értékelt az eredményhirdetés után Balla Virág, aki beszélt a Takács Kincsővel alkotott párosuk felbomlásáról is.

Győzelemmel tért vissza a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros

„Igazából Kincső jelezte, hogy szeretné mással kipróbálni a párost. 

Úgy gondoltam ez egy jó esély arra, hogy ő is több tapasztalatot gyűjtsön, illetve, ha még szeretnénk párost menni, azt bele tudjuk építi. Igazából a prioritás az egyes volt itt a második válogatón. Szegeden nem tudtam úgy versenyezni, ahogy szerettem volna, pedig nagyon jó formába érkeztünk. Most is ezt éreztem, de még mindig hiányzik egy kicsi plusz. Jó párost alkotunk az edzőmmel Dáviddal, remélem jövőre meg is tudom mutatni, hogy mennyit készülünk.” – tette hozzá az FTC kenusa.

A második felnőtt válogató vasárnap zárul Szolnokon.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók