Férfi kajak és kenu párosban is mindkét magyar egység döntős

Szombat délután többek között két olimpiai szám elő- és középfutamaival folytatódott a világkupa programja. K-2 500 méteren a férfiaknál a Nádas Bence, Tótka Sándor, illetve a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egység is finalista. Ugyanez elmondható C-2 500 méteren a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám, valamint a Kollár Kristóf, Fejes Dániel párosokról is. Rajtuk kívül női C-1 500 méteren Opavszky Réka is éremért csatázhat majd a zárónapon.

Kora délután előfutamokat, később pedig középfutamokat rendeztek a Maty-éren. Az olimpiai férfi K-2 500 méteres számban a Nádas Bence, Tótka Sándor duó megnyerte előfutamát, és bár a középfutamban az ausztrálok mögött másodikként értek be, ez így is automatikus döntőt ért.

„Mindenképpen tudtam élvezni a versenyzést, annak ellenére, hogy a hátam rakoncátlankodott az elmúlt hetekbe és ennek a páros edzés látta a kárát, hiszen, ha bevethető állapotba voltam, akkor a négyest gyakoroltuk. Gyakorlatilag az első pályánkat mentük, azt érezzük, hogy pályáról pályára jobbak vagyunk.” - kezdte az értékelést Tótka Sándor.

„Kicsit izgultam az előfutam előtt, én jobban szeretek úgy odaállni versenyre, hogy van már mögöttünk éles pálya. A középfutamra ezt abszolút le tudtam vetkőzni és végig tudtam élvezni a pályát. Az gondolom holnap a frissesség biztos segíteni fog a pályánkon, azért egy A-döntőre másképp áll oda az ember, ott tényleg 110%-ot hoz. Ki-ki harc lesz a holnapi döntő, nagyon sok erős egység jutott be, nem mellesleg a másik magyar hajó is nagy ellenfelünk lehet.” - tette hozzá Nádas Bence.

Férfi kajak és kenu párosban is mindkét magyar egység döntős
Nádas Bence, Tótka Sándor

Nem ők lesznek azonban az egyetlen magyar páros a vasárnapi fináléban. A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kettős szintén könnyedén jutott tovább az előfutamból, a fináléért azonban nagyon meg kellett küzdeniük. A litván és a német egység mögött harmadikként zártak, időeredményük alapján ott lesznek a holnapi döntő egyes pályáján.

„Stresszes nap volt, az előfutamunk nem volt valami jó, amit délután próbáltunk korrigálni, viszont a rajtunkban maradt még, így nem tudtunk tökéletes pályát menni. A holnapi napra a rajtot mindenképp ki kell javítani, de az utazónk jó volt és a hajrára kicsit még rá kell mennünk és akkor jó pályát mehetünk.” - nyilatkozta Vajda Bence.

„A válogató után hétfő, kedd pihenő volt, én utána is csak egyeseket mentem, a forma fenntartása volt a cél. Különösebb elvárásunk nincs a holnappal kapcsolatban, a fő cél az, hogy kihozzuk a maximumot.” - zárta Szántói-Szabó Tamás.

Férfi kajak és kenu párosban is mindkét magyar egység döntős
Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás

C-2 500 méteren Kollár Kristóf és Fejes Dániel párosa az előfutam után a középfutamban is remekelt, a második helyről kerültek be a döntőbe. A másik magyar egység, a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettesnek nagyot kellett hajráznia saját középfutamában, de végül ők is odaértek a még szintén finálét érő harmadik helyre.

„Az előfutamban szerintem mindenki lightosabban ment, ott mi vittük talán a keményebb utazó pályát. Nekem azért ezt a döntőt egy kicsit még össze kell raknom, mivel én még két-három hónapja szobákat festettem, meg autó-alkatrészeket pakoltam, ma meg már lerajtolok egy kínai párost, ezt fejben még nincs meg, de van még 18 óra, mindenképpen összerakom addig.” - értékelt Korisányszky Dávid.

„Meg van a hátszeles, szembeszeles utazónk, viszont ahogy egy kicsit lehagytuk a mezőnyt, éreztük ahogy visszavettünk, hogy nem úgy tudunk menni előttük, mint az előfutam utazójában. Megpróbáljuk jól felépíteni a holnapi döntőt, de nagyon örülök, hogy itt vagyunk, hiszen pályáról pályára javulunk és ezt össze kell tennünk minél jobbra, máskülönben megyek én is vissza a Korissal falat festeni.” - mondta Fekete Ádám.

Férfi kajak és kenu párosban is mindkét magyar egység döntős
Korisánszky Dávid, Fekete Ádám

Női C-1 500 méteren Opavszky Réka a középfutamból másodikként rúgta be hajóját a döntőbe. A szám másik magyarja, Csorba Zsófia negyedikként végzett, ő a B-döntőben folytathatja.

Férfi kajak és kenu párosban is mindkét magyar egység döntős
Opavszky Réka

A napot a női kajak párosok 500 méteres középfutamai zárták, amelyben két fiatal egység, a Biben Karina, Szellák Szabina és a Nemes Réka, Sólyom Dóra (utóbbi a betegség miatt hiányzó Bakó Olgát váltotta) révén voltunk érdekeltek. Minkét kettősünk a C-döntőben bizonyíthat vasárnap

Férfi kajak és kenu párosban is mindkét magyar egység döntős
Nemes Réka, Sólyom Dóra

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók