Európa-bajnokságnak minősítik az Európa Játékokat

Többek között erről is beszámolt Kárai Péter az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) board tagja, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke. A szervezet szombati Zágrábban tartott Board ülésén szó esett még a következő évek – Magyarországot is érintő – versenynaptáráról is. Az idei tisztújító kongresszus Krétán lesz márciusban, az elnöki pozícóra ketten is pályáznak.

A kajak-kenu sportág 2023-ban csak világbajnokságot rendez, azonban az európai szövetség múlt szombati Board ülésén megerősítették, hogy a krakkói Európa Játékok minősül az idei Európa-bajnokságnak, így olimpiai pontokat is lehet majd szerezni. 

Az összesen 26 sportágat felvonultató Európa Játékok kajak-kenu versenyeit június 21-24. között rendezik, amelyre a magyar kajak-kenu válogatott 22 kvótával szerzett.

Zágrábban a 2023-2026. évi versenynaptárt is tárgyalták. Mint ismert 2024-ben – 22 év után – ismét Szegeden rendezik a gyorsasági Európa-bajnokságot, amely a sportág utolsó nagy nemzetközi versenye lesz a párizsi olimpia előtt. Ezzel egy időben, ugyancsak Szegeden felvetődött már egy SUP Európa-bajnokság lebonyolítása is, amelynek kapcsán jelenleg is folynak az egyeztetések. 

Európa-bajnokságnak minősítik az Európa Játékokat

„A Board pozitívan fogadta ezt az ötletet. – mondta Kárai Péter, az európai szövetség board-tagja, az MKKSZ alelnöke. – Mindenekelőtt ki kell írni a pályázatot az esemény megrendezésére, de az látszik, hogy a SUP egyre keresettebb szakág. Erre bizonyíték, hogy a maratonistákat is érdekli ez a lehetőség, nekik Poznanban lesz az Eb 2024-ben. Én azért úgy vélem, hogy ha végül megpályázzuk ezt az eseményt, jó esélyünk lesz a győzelemre.”

Szintén fontos téma a mi szempontunkból a 2026-os ifjúsági, U23 gyorsasági Európa-bajnokság rendezésének odaítélése, amelyre Szeged mellett az idei korosztályos világbajnokság házigazdája, Auronzó is pályázik.

„Auronzóban legutóbb 2018-ban rendeztek ifjúsági, utánpótlás Európa-bajnokságot, Szegeden viszont csak 2008-ban. A 2010-es években nem rendeztünk ECA-eseményt, a jövő évi felnőtt Eb mellett, a 2026-os ifjúsági, U23 kontinensviadal kiváló alkalom lenne erre. A Maty-ér a világ legjobb pályája, ahol a szervezés is mindig magas színvonalú. Bizakodó vagyok, szerintem van esélyünk, és azért fogok dolgozni a továbbiakban, hogy Szeged nyerjen." – fogalmazott Kárai Péter. 

Európa-bajnokságnak minősítik az Európa Játékokat

Az európai szövetség idei tisztújító kongresszusát március 25-én Krétán rendezik. Érdekesség, hogy az ECA-t a megalapítása, vagyis 1993 óta vezető, 74 éves Albert Woods-nak új kihívója akadt az elnöki székért, a francia Jean Zoungrana személyében.

„Az elmúlt három évtizedben legtöbbször ellenfele sem volt a jelenlegi elnöknek. Jean Zoungrana jelenleg a francia szövetség elnöke, nem mellesleg egyetemi tanár, aki egy higgadt, megfontolt személyiség. Az európai közösségben főleg a nyugatiak, a skandinávok és a közép-keletiek egy része is úgy gondolja, hogy az európai kajak-kenu súlya csökkent, és jobban kellene képviselni az érdekeinket a nemzetközi szövetségben. Igaz, hogy a versenyek 80 százalékát a kontinensen rendezik, de az ICF Boardban például már kisebbségben vagyunk, pedig ez egy európai dominanciájú sportág, még ha a tokiói éremtábla nem is feltétlenül ezt mutatja." 

Az egyébként már biztos, hogy Kárai Péter board-tag marad, mivel az ő mandátuma 2025-ig szól. A krétai kongresszuson mellette Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, valamint Horváth Noémi, az MKKSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, az ICF SUP Bizottságának elnöke is részt vesz majd. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók