Eltemették Veréb Krisztiánt

Miskolcon, a városi temetőben pénteken kísérték utolsó útjára a Dominikán motorbalesetben elhunyt olimpiai bronzérmest. Az eseményen a sportág részéről Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke búcsúzott a kajakostól.

A szertartáson a család és a barátok nevében Kasuba L. Szilárd, az elhunyt közeli barátja emlékezett az elhunytra. Miskolc városa és a sporttársak nevében Deák Bárdos Mihály korábbi Európa-bajnok birkózó, önkormányzati képviselő mondott beszédet. 

A megemlékezésen amelyen felolvasták a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkárának, Veréb Krisztián egykori sporttársának, Vékássy Bálintnak szavait is, részt vett Novák Ferenc olimpiai bajnok, és Kucsera Gábor világbajnok versenyzőnk is. 

Csepel díszpolgáraként búcsúztatta Veréb Krisztiánt Borbély Lénárd, csepeli polgármester. Sportágunk nevében Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke pedig az alábbi beszédet mondta el:

“Végtelenül tisztességes, rendes és segítőkész ember volt, aki a sportban is a maximumot nyújtotta« - mondta ezt róla a háromszoros olimpiai bajnok kor-, és pályatárs; Kammerer Zoli.

Krisztiánnak fiatalon párhuzamosan zajlott az élete Kamerával. 

Együtt voltak ifi válogatottak azon a tokiói versenyen is, amely előtt pályája elején járó trénerként én foglalkozhattam a központi edzőtáborban a miskolciak nagy tehetségével. Keményen tudott dolgozni, már akkor megvolt benne az az alázat, ami csak a legnagyobbakban.

Akkor, 1995-ben már világbajnoki ezüstérmet szerzett az ifik között Tóth Tamással, valamint harmadik lett a Cservári Gábor, Buri Gergő, Tóth Tamás, Veréb Krisztián összeállítású négyes tagjaként. Tele volt erővel, tehetséggel, és szép reményekkel.

A következő jelentős állomás 1999, az az év, amikor Kammerer Zolival egyszerre igazolt a kor legeredményesebb tréneréhez. 

Sári Nándornál egy évvel később elérte pályafutása legnagyobb sikerét, és olimpiai bronzérmes lett Bártfai Krisztiánnal Sydneyben, éppen ott, ahol Kamera is kétszer állhatott fel a dobogóra. A mesteredzőnek hamar Krisztián lett az egyik kedvenc tanítványa, hogy Nándit idézzem: »minden feladatot szó nélkül, jókedvűen teljesített, és kiváló csapatember volt.«

»Jószívű, kemény srác, beleillett az én világomba« - ezt már Bártfai Krisztián mondja róla, akivel 3-4 évig készültek együtt. Konok volt, és szerethető, éppen ez a konokság tette őt igazán jó versenyzővé - tette hozzá Csucsu, rá emlékezve. 

»Hitt a munkában, mindig képességei maximumát nyújtotta« - jön az újabb idézet, ezt Angyal Zoltán mondta róla. Korábbi szövetségi kapitányunk is azt emelte még ki, mennyire jó csapatember és milyen jó társasági ember volt egykori versenyzője. 

És Kammerer Zoli mellett egy másik Sydney olimpiai bajnok, Novák Feri is nagyon közel állt hozzá. 

Tőle olvastam azt a megrázó mondatot, hogy Krisztián úgy érezte, eredményei semmit nem érnek Magyarországnak. Csak megerősíteni tudom Feri szavait, aki azt válaszolta erre: »minden olimpiai érem rang, nagy tett az országért, amit sosem fognak neked elfelejteni.«

A pályatárs, Kamera 43 évesen még mindig kajakozik. Krisztiánnak is köztünk lenne a helye, ha már nem is versenyzőként, de edzőként, sportvezetőként mindenképpen. 

Ő már nincs, de az emléke velünk marad Örökre.” 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók