„El kell hinnie, hogy képes ezekre az eredményekre”

Kétszeres junior világ- és Európa-bajnokként zárta az idei gyorsasági szezont Fojt Sára. A 18 éves kajakos sikereinek értékét emeli, hogy olimpiai számokban érte el ezeket az eredményeket, ráadásul az idény végén a maraton világbajnokságon is felállhatott a dobogó legfelső fokára. A 18 éves kajakos a szakemberek szerint kivételesen szép technikával evez, fejben kell még erősödnie. Ha viszont így folytatja, ezzel sem lesz már sokáig gondja…

„Nem számítottam arra, hogy az Eb-n és a vb-n is ugyanazokban a számokban nyerhetek. – kezdte Fojt Sára. - Sokat edzettünk, de a szezon elején még csak az volt a célom, hogy egyáltalán valamelyik nemzetközi versenyre kvalifikálni tudjam magam.”  

Az idén még junior korosztályban versenyző kajakos a poznani Európa-bajnokságon és a Montemorban rendezett világbajnokságon egyesben és párosban is győzött ötszáz méteren. Ezután Ujfalvi Laurával még a maraton világbajnokságon is elindultak ifi párosban, ahol szintén nem volt náluk jobb. 

„El kell hinnie, hogy képes ezekre az eredményekre”

„Számomra az Európa-bajnokság, azon belül pedig a K-1 500 méter volt a szezon legszebb pillanata. A tavalyi ORV-t leszámítva, ez volt az első nemzetközi versenyem, és 

ennél jobban nem is sikerülhetett volna.

Először versenyeztem külföldön, de sikerült ezt kizárnom, és csak a saját feladatomra koncentráltam.”

Fojt Sára 2012-ben a Ferencvárosban, Molnár Gábor kezei alatt kezdett el kajakozni. Egy iskolai toborzón ismerkedett meg a sportággal és már aznap délután a vízitelepen volt. 

„Hazamentem és mondtam anyáéknak, hogy én le szeretnék menni, és igazából ott is ragadtam. Kezdetben heti három alkalommal jártam, hamarosan viszont magántanuló leszek, mert délelőtt is lesznek edzéseim. Mindig is nagyon szerettem kajakozni, és az idei eredményeim után 

a jövőmet is ebben a sportágban képzelem el.” 

A ferencvárosi évek után átigazolt az ESMTK-ba, 2019 ősze óta pedig a KSI SE versenyzőjeként, Gintl Andrea csoportjában készült a versenyekre. 

„El kell hinnie, hogy képes ezekre az eredményekre”

„Elég hamar megtaláltuk az összhangot, hiszen Sári is maximalista. – beszélt kettejük kapcsolatáról Gintl Andrea. - Persze, időnként összeszólalkozunk kicsit, de ez normális, hamar túl is lépünk ezeken. Idén kihozta magából a maximumot, még úgy is, hogy tavasszal volt egy vállsérülése.” 

Makrai Csaba kajak utánpótlás szövetségi kapitány nemrég az legszebb technikával evező kajakosok közé sorolta Fojt Sárát. Ezt edzője is csak megerősíteni tudja.

„Nagyon jó a mozgáskoordinációja, minden mozgásformát gyorsan elsajátít. Ha rászólok egyből tudja, hogy mire gondolok, és próbálja kijavítani. Kis termetű, de a saját súlyához képest nagyon erős. – mondta Gintl Andrea, aki rávilágított arra is, hogy miben kell még előre lépnie Sárinak. –  Az önbizalmát kell fejleszteni, el kell hinnie fejben, hogy képes, valóban képes ezekre az eredményekre. Nagyon sok van még benne, a technikája és a ritmusérzéke miatt 

a jövő egyik legmeghatározóbb vezérevezőse lehet.”

„El kell hinnie, hogy képes ezekre az eredményekre”

Fojt Sára egyébként jövőre érettségizik, nagyon érdekli a gyógytorna világa. A kajakozás mellett az akadályfutást, a falmászást és a túrázást is kedveli. Példaképei közé tartozik Kozák Danuta, Benedek Tibor és Usain Bolt is, a kitartásuk és az alázatuk miatt. Jövőre már az U23-asok között versenyez, a 2024-es párizsi olimpia évében még csak 21 éves lesz.

„Az olimpián még nem gondolkodtam, de csapathajóba akár még lehet is esélyem csapatba kerülni. Nem szeretnék eltűnni egy pillanatra sem, így az lesz a célom jövőre, hogy az élmezőnyben legyek. Óriási dolog lenne ott lenni Párizsban, viszont erős a mezőny, és még nagyon fiatal leszek akkor is.” – tekintett előre Fojt Sára, aki jól megérdemelt pihenőjét követően hamarosan újra edzésbe áll.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók