Egyre inkább egy kézben az elit

A hazai kenu szakág egyik legjobban irigyelt edzője lehet jelenleg Németh Szabolcs. A dunavarsányi Merkapt-Mekler László SE trénere készíti fel a tavaly berobbanó Fejes Dániel, Adolf Balázs párost, valamint néhány hete már Bodonyi Andrást is. Szeret a srácokkal dolgozni, bár kettős érzés van benne ezzel kapcsolatban.

„Egyfelől nyilván nagyon jó érzés, hogy bizalmat szavaztak nekem a srácok, de emellett nagy felelősség is, hiszen nem volt még ilyenben részem felnőtt edzőként. 

Kicsit álomszerű ez a történet,

minden nagyon gyorsan történt. Kis klubként indultunk, aztán hirtelen berobbantunk. Most pedig itt vannak mellettem a szakág legjobb versenyzői.” – kezdte a 34. születésnapját épp március 2-án ünneplő kenuedző.

 

Egyre inkább egy kézben az elit

 

Még december végén Bodonyi András előző edzője, Betlenfalvi István hívta fel Németh Szabolcsot, hogy vegye át a 26 éves kenus felkészítését, mivel ő új álláslehetőséget kapott. 

„Január elején már Bandi is felhívott, hogy jönne a csapatba. Voltam lent Miskolcon nála februárban, és láttam, hogy nagyon jó stábbal dolgozik, van pszichológusa és manuál terapeutája is. 

Nem fogok nagyban változtatni Bandi eddigi munkáján,

sok hasonló dolgot csinálunk, mint ő korábban. Így csak a környezet változott.”

 

Egyre inkább egy kézben az elit

 

Bár továbbra is a DVTK versenyzője maradt, az edzések miatt Dunavarsányba költözött. Németh Szabolcs szerint az eddigiek alapján remekül megértik egymást.

„Annak idején versenyeztem is Bandival, ellenfelek voltunk, de akkor is nagyon jól kijöttünk már, és ez a mostani edző-versenyző viszony is jól működik. Az elmúlt három hétben inkább a technikáján csiszoltunk, vízre szálltunk és csak ezzel foglalkoztunk. Nagyon jól halad, és ő is azt érzi, hogy jó úton jár, úgyhogy nagyon várom már én is a versenyeket.” – mondta izgatottan a fiatal tréner. 

Bodonyi András az egyesre koncentrál, ahol adott esetben akár még újdonsült edzőtársával, Fejes Dániellel is összecsaphat. Németh Szabolcs így gyakorlatilag egymás ellen készíti fel versenyzőit, de őt ez nem foglalkoztatja. 

„Ezen nem gondolkozok, mert szerintem 

egy csapatot az visz előrébb mindig, hogy ha erős versenyzők vannak benne.

Azért is nagyon speciális és könnyű a helyzet, mert Dani főként párosra készül, a Bandi meg egyesre. Tehát igazából úgymond nem ellenfelek most. Adolf Balázzsal kiegészülve nagyon jó, hogy együtt tudnak edzeni, mert így folyamatosan tudják húzni egymást felfelé. Szerintem ezt ők is így látják. Amikor szó volt arról, hogy a Bandi átjön, beszéltem a srácokkal és örültek, hogy idejön, mert szeretik, a versenypályán kívül eddig is jó volt a kapcsolatuk vele.”

Németh Szabolcs néhány részletet elárult Fejes Dániel felkészülésével kapcsolatban is.

 

Egyre inkább egy kézben az elit

 

„Próbáltam nagyon védeni a koronavírus ellen. Volt egy kis betegsége decemberben, amiről azt hittük, hogy Covid, de „csak” mandulagyulladása volt. Ezután volt egy kis gyomorbaja is, de összesen két hetet hagyott ki a téli felkészülésből. Jó állapotban van, sőt így, hogy már vízre is szálltunk, azt mondom 

a tavalyinál is jobb lehet az idei éve.”

2020 legjobb magyar kenupárosának másik tagja, az Óbudai Ganz versenyzője, Adolf Balázs koronavírusos megbetegedése miatt három hetet kihagyott, de január óta ismét teljes értékű munkát végez.

“Nem látszik rajta a kihagyás, folyamatosan tartjuk vele a kapcsolatot. Mindig mondja, hogy most futásban ment egyéni rekordot, most úszásban. Igazából nem vett ki belőle sokat a Covid. – mondta Németh Szabolcs, majd külön kitért az egységre is. - A párost múlt héten kezdtük el. A világkupa óta először térdeltek egy hajóban, de olyan mintha nem is hagytak volna ki semmit. Élvezték az első edzést, jól mozogtak. Nyilván van még azért mit fejlődni, de mozgásra, és érzésre jól néztek ki, szóval bizakodó vagyok.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók