Kerékpár, 16 előfutam és a piros hajók

Hogy miért jó diákolimpián indulni? Mert noha győztes nem mindenkiből lehet, szinte mindenkinek jut egy szép pillanat, egy jó sztori, egy klassz élmény a vízen és a vízparton. Hogy miért jó diákolimpián indulni, arról az idei mezőny nagysága is tanúskodik: rekordrészvétel lesz Sukorón.

„Hogy mi jut eszembe az én első diákolimpiámról? Akkoriban még úttörő olimpiának hívták, minikajakosként, 13 évesen álltam rajthoz, s a futamom előtt az egyik klubtársam, bizonyos Gyulay Zsolt odavetette nekem: érdemes hajtani, mert a győztes kerékpárt kap. Hát én nagyon küzdöttem azért a bringáért, amivel persze – mint később kiderült – Gyuzsó csak viccelt. Én pedig természetesen bevettem a poénját, így az a diákolimpiai siker, az élmény és a megálmodott bicikli még mindig ott motoszkál a fejemben” – mondta olimpiai bajnok kajakosunk, Dónusz Éva, aki szakmai koordinátorként és anyaként is ott lesz a parton, hiszen kislánya is rajthoz áll élete első komoly versenyén, a diákolimpián.

És Sukorón igazi pezsgés lesz! Péntektől vasárnapig zajlanak majd a futamok, példának okáért lesz olyan versenyszám is, amelyre 140 nevezés érkezett, így 16 (!) előfutamot tartanak.

„Az idén változtatottunk a versenyrendszeren, a kiírás szerint mindenkinek kötelező egyesben is rajthoz állni, ez a felnőtteknél már évek óta követelmény, de szerintem a gyerekek számára sem jelent nagy gondot, hogy egyéniben is megmutassák magukat – mondta Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója. – Korábban ez a korosztály kétezer méteren versenyzett, most az U14-es korcsoporttól indulva a részvevők már az olimpiai számokban állnak rajthoz, míg a serdülők kétszáz méteren is megmérettetik magukat. Pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt az igazolt versenyzők szerepelnek az iskoláikat képviselve, míg vasárnap délután a szabadidős sportolók állnak rajthoz.”

És érdemes lesz most is hajtani – no ezúttal sem egy bicikliért –, hiszen az U14-es korcsoport versenyzői számára ismét megnyerhetőek lesznek a piros WebEye vándorhajók. Ebben a korcsoportban a diákolimpia K–1 1000 méteres versenyén, valamint a kölyök magyar bajnokságon K–1 1000 méteren és K–1 4000 méteren győztes fiú és lány kajakos, valamint kenus kap egy-egy piros hajót.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók