Edzésversenyek lesznek Szolnokon

Az olimpiai elhalasztása miatt egy éves haladékot kapott Hüttner Csaba szövetségi kapitány arra, hogy megtalálja azokat az egységeket, amelyek a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon megszerezhetik az hiányzó kvótákat. A szakember a következő hónapokban a koronavírus járvánnyal összefüggésben meghozott, a felkészülés biztonságát garantáló intézkedések betartásával edzésversenyeket szervez, az első ilyen erőpróba május 26-án lesz Szolnokon.

“Őszig törölték az összes nemzetközi eseményt a sportágunkban, de a versenyzőink motivációját fenn kell tartani – mondja Hüttner Csaba. – Ráadásul jövő tavasszal szeretnénk minél többet megszerezni a hiányzó öt (egy női kenus, három férfi kenus, egy férfi kajakos) olimpiai kvótából, ezért edzésverseny-programot állítottunk össze.

Hónapokon át tesztelni fogjuk

a legígéretesebb egységeket férfi K-2 1000, C-2 1000, K-4 500, női C-2 500 méteren, valamint az egyeseket női C-1 200, és férfi C-1 1000 méteren.”

A sorozat május 26-án Szolnokon, a Holt-Tiszán kezdődik. Aznap délelőtt két K-2 1000 méteres futamot rendeznek, két óra különbséggel. Ugyanaz az öt egység áll rajthoz mindkét futamban, így a versenyzők az olimpiai időrendhez hasonló terhelést kapnak majd.

Délután ugyanilyen program vár a férfi kenusokra C-2 1000 méteren, ebben a számban mindkét futamban hat hajó indul majd el.

“A májusi után következő két edzésversenyt K-2 és C-2 1000 méteren június, illetve július végére időzítjük. A cél, hogy minél több próbáljunk ki versenykörülmények között. Komolyabb tétje nincs ennek a sorozatnak, de ha lesznek olyan versenyzők, akik több futamon is kimagasló eredményt érnek el, akkor ők már idén megszerezhetik a lehetőséget arra, hogy a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon elinduljanak az adott számban” – tette hozzá a szövetségi kapitány. 

Férfi K-2 1000 méteren május végén rajthoz áll a tavalyi világbajnokságon majdnem olimpiai kvótát szerző Kammerer Zoltán, Gál Péter István duó, a 2019-ben U23-as világbajnoki címig jutó Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros, és három friss egység is. Béke Kornél Kulifai Tamással, Erdőssy Csaba Bogár Gáborral, Noé Zsombor pedig Dombvári Bencével ül egy hajóba.

“Ez egy All Star-gála lesz férfi K-2 1000 méteren

, kifejezetten örülök, hogy a legjobb párosok ellen tehetjük magunkat próbára Zsomborral – mondta Dombvári Bence, aki két Honvédos csapattársával, Németh Viktorral, és Koleszár Mátyással, valamint Noé Zsomborral és Béke Kornéllal március közepe óta edzőtáborozik Dunavarsányban. – Az elmúlt másfél hónapban nem hagytuk el a tábort, ahol a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) köszönhetően ideális, és nem utolsó sorban biztonságos körülmények között tréningezhetünk. Hetente kétszer edzünk párosban, a felkészülésünk már előrehaladott állapotban van, szeretnénk közel csúcsformában lenni május 26-án, a számonkérésen.”

C-2 1000 méteren is hasonló helyzet, a háziversenyen elindulnak rutinos egységek, és frissen összetérdelő duók is. Ott lesz a mezőnyben a tavalyi világbajnokságra indulási jogot szerző Kiss Balázs, Dóri Bence páros, valamint Mike Róbert Korisánszky Dáviddal, és Sáfrán Mátyás Bakó Tamással is. Hajdu Jonatán május végén Fejes Dániellel próbálkozik, rajtuk kívül rajthoz áll a Zombori Dominik, Koleszár Zoltán, és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám egység is. 

“Két edzésen vagyunk túl párosban, nagyjából sikerült összerakni a mozgásunkat, a második alkalommal már nagyobb iramokat is tudtunk evezni” – mondja a Fejes Dániellel alkotott párosáról Hajdu Jonatán. – Úgy indult a szezon, hogy kipróbáltuk a “svéd-párost” Kiss Balázzsal, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elterveztük. Akkor a szövetségi kapitány javasolta, hogy térdeljek össze Fejes Danival,  Dóri Bencével, vagy Bakó Tamással. Dani mellett döntöttünk az edzőmmel, Vajda Attilával, mert úgy ítéljük meg, hogy

az ő technikája passzol az enyémhez.

Ha jól sikerül a próba május végén, akkor folytatjuk a közös munkát, ha nem, akkor a következő tesztversenyen más párral állunk majd rajthoz – tette hozzá a Dunaferr SE kenusa.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók