Csipes Tamara: „Nagyon sokat változtam”

2011 után másodszor választotta az év női sportolójának Csipes Tamarát a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). A kétszeres olimpiai bajnok kajakos az M1 aktuális csatornának elmondta: három hónapos pihenőjét követően, az év elején állt újra edzésbe. Hozzátette, a 2024-es párizsi olimpia lesz számára az utolsó, idén viszont szeretne örömből kajakozni. A 32 éves sportoló kitért a csütörtöki gálán tartott emlékezetes beszédére is.

Csipes Tamara a 64. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán két díjat is bezsebelt. Előbb a Tokióban olimpiai aranyérmet szerző női négyessel az év csapata (az egyéni sportágakat tekintve), majd nem sokkal később a 2021-es esztendő legjobb női sportolója elismerést vehette át a Nemzeti Színház színpadán. Ez utóbbi után tartott beszédében többek között kiemelte, fontos, hogy az embert is lássuk a sportoló mögött. A kétszeres olimpiai bajnok az M1 aktuális csatornának elmondta, már a gála után rengeteg pozitív visszajelzést kapott.

„Azt se tudtam, hogy egyáltalán át fog-e menni az embereknek, amit mondani akarok, de úgy néz ki átment. Nekem a mentális egészség nagyon-nagyon fontos, és sokat küzdöttem vele az évek során. Nagyon sokat változtam, és hiszek abban, hogy mindenki más is képes erre. Talán ez is volt az üzenet, hogy csak egy nagyon picit kellene pozitívabban hozzáállni a másikhoz, és óriási változások történnek.” – nyilatkozta a Honvéd klasszisa.

Csipes Tamara: „Nagyon sokat változtam”

Tamarát 2011-ben választották meg először az év női sportolójának. Saját bevallása szerint, azóta sokat változott, nagyobb lett az önbizalma, sokkal jobban elfogadja magát, és már nem olyan zárkózott, mint korábban, inkább kimondja, amit gondol. 

„Mára tudom, hogy amit magamban tartok, és belülről emészt az csak nekem rossz, és csak magamnak okozok vele problémát. Ha pedig kimondom lehet, hogy valakinek nem tetszik, de sokkal kevésbé frusztráló, mint ha magamba kéne tartanom. 

Nagyon sokat foglalkozom önfejlesztéssel 

otthon, és az anyaság is rengeteg mindenben segített, mert szeretnék olyan anya lenni, akit a lányának majd nem a pszichológusánál kell kibeszélni, hanem azt tudja mondani, hogy igen, az én anyám olyan volt, akire akkor nekem szükségem volt. Nem mondom, hogy nem rontom el, de amikor észreveszem, próbálok változtatni, hogy oké, ez nem jó, akkor menjünk egy másik irányba. El tudom ismerni, ha valami nem megy, és tudok rajta változtatni.” 

Csipes Tamara: „Nagyon sokat változtam”

Az olimpián egy arany- és egy ezüstéremmel a magyar küldöttség legeredményesebb sportolója lett. A szeptemberi világbajnokság után három hónap szünetet tartott, januárban kezdte el újra a felkészülést. 

„Ez az év az örömkajakozásról fog szólni, mert utána jön a kvalifikáció és rögtön itt az olimpia. Az elmúlt két év a Covid, és az olimpia miatt elég stresszes volt. Változtatni már nem szeretnék, mert úgy érzem, hogy 

32 évesen eljutottam oda mentálisan, hogy ez nekem jó.

Ezt meg szeretném tartani Párizsig, utána meg jön a civil életem, abban pedig biztos, hogy rengeteg változás lesz.”

Csipes Tamara: „Nagyon sokat változtam”

A kétszeres olimpiai bajnok szerint nem jellemző női kajakban, hogy specifikusan készülnek, ha az ember egyesben jól megy, akkor a páros és a négyes lehetősége is nyitott. Arról is beszélt, hogy a sportban elért sikerek mellett mit tartogatott még számára a 2021-es esztendő. 

„Az elmúlt három hónapban történtek újdonságok az életemben. A lányom már oviba jár, és az is fura, hogy van szabadidőm. Nem volt egy megszokott menetrendem és volt, hogy így otthon ültem és azon gondolkoztam, hogy akkor most mit is kellene csinálni. Sok minden érdekel, illetve sok mindenre nyitott vagyok.”  – zárta Csipes Tamara.

A teljes beszélgetés ide kattintva megtekinthető.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók