Tripláztunk az Év sportolója gálán!

Három díjat is bezsebelt a kajak-kenu sportág az M4 Sport – Év Sportolója Gálán csütörtök este a Nemzeti Színházban. A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) döntése alapján az év legjobb női sportolója Csipes Tamara lett, az év legjobb csapatának az egyéni sportágakban a női kajak négyest választották, míg az év fogyatékos férfi sportolója elismerést Kiss Péter Pál érdemelte ki.

A 2021-es év legjobb női sportolója, a tokiói olimpia 173 fős magyar küldöttségének legeredményesebb versenyzője, Csipes Tamara lett, megelőzve az immár hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danutát és az olimpiai negyedik helyezett kerékpáros, Vas Kata Blankát. 

Tripláztunk az Év sportolója gálán!
Fotó: MSÚSZ

„Megtiszteltetés ez a díj, de nem tudom teljesen magaménak érezni, mert nem szeretem, ha különbséget teszünk arany és arany, eredmény és eredmény, teljesítmény és teljesítmény között. Ezt az elismerést a sportújságírók szavazzák meg, tehát egy népszerűségi verseny is valahol. Nem mondom, hogy nem esik jól, de az lenne a dolog lényege, hogy szimbiózisban létezzünk, hiszen sportesemények nincsenek nézők nélkül, sportújságírók pedig eredmények nélkül. Ezt szeretném hangsúlyozni: fontos, hogy legyen egy kicsit humánusabb az egész sportvilág, lássuk az embert is, mert sok volt a csalódás, amelyet nem úgy tudtunk végig nézni, ahogy méltó lett volna. Jó lenne, ha nem csak a bombasztikus sikereknek örülnénk – Önök, Ti vagytok a közvetítők. Nekem jól esik, ha azt a visszajelzést kapom, hogy örülnek az eredményeimnek, és ez eljut a nézőkhöz, de 

legyünk humánusak, lássuk az embert is az eredmények mögött.”

 – mondta beszédében Csipes Tamara, aki 2011 után másodszor nyerte el a díjat. 

Az egyéni sportágak csapatversenyében a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra alkotta olimpiai bajnok női négyes lett a befutó, az olimpiai bronzérmes férfi kardcsapatot és a világbajnoki ezüstérmes rövid pályás gyorskorcsolya férfiváltót. 

„ Csak a saját nevemben nyilatkozhatok, sok könny, verejték és csalódás után jött össze az olimpiai aranyérem, így külön büszkék vagyunk rá, és különösen jólesik, hogy Ti is büszkék vagytok, hogy Önök is büszkék ránk.” – beszélt az egység nevében Csipes Tamara. 

Tripláztunk az Év sportolója gálán!
Fotó: MSÚSZ

Az év fogyatékos férfi sportolója 2019 után ismét Kiss Péter Pál lett, aki 2021-ben teljesítette a Grand Slamet, azaz a paralimpián, a világbajnokságon, és az Európa-bajnokságon is aranyérmes lett KL1 200 méteren.

„Szeretnék gratulálni sporttársaimnak, mindenki büszke lehet magára, aki itt van, hiszen legendás sportsikereket értünk el Tokióban. Nem kevésbé, szeretnék köszönetet mondani edzőmnek Pruzsina Istvánnak, aki a kezdetektől fogva látta bennem a tehetséget és nem engedte el a kezemet. Köszönöm klubomnak, a Honvédnak és kajak-kenu szakosztályának, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy mindenben segítették utamat, biztosították a hátteret ahhoz, hogy gördülékeny felkészülés után vehessek részt a versenyeken – a tokiói aranyérem tette fel a pontot az i-re. 

Ez a díj is ékes bizonyítéka, hogy nincs lehetetlen.”

 – mondta a Nemzeti Színház színpadján Kiss Péter Pál, aki ebben a kategóriában Pálos Péter, paralimpia bajnok asztaliteniszezőt és Osváth Richárd, paralimpiai második tőrözőt utasította maga mögé.

Tripláztunk az Év sportolója gálán!
Fotó: MSÚSZ

Az év edzője kategóriában Csipes Tamara és a női kajak négyes felkészítője, Csipes Ferenc is a jelöltek között volt, ám ezt a díjat végül Decsi András kapta, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a férfi kardcsapat trénere.

Az év szabadidős sporteseménye a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa lett, a jelöltek között ott volt Balaton-átevezés is.

A gála további díjazottjai:

Az év férfi sportolója: Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok kardvívó

Az év csapata: az olimpiai bronzérmes női vízilabda válogatott

Az év fogyatékos női sportolója: Pap Bianka, paralimpiai bajnok úszó

Az év fogyatékos csapata: a paralimpiai bronzérmes női kerekesszékes tőrcsapat

Az év E-sportolója: Blazsán Patrik

Az év sportpillanata: Fiola Attila gólja Franciaország ellen a labdarúgó Európa-bajnokságon

Az MSÚSZ életműdíjasa: Raduly József

Gratulálunk a díjazottaknak!

Tripláztunk az Év sportolója gálán!
Fotó: MSÚSZ

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók