Csipes Tamara lett az ötvenedik

A tavalyi évben ötödik felnőtt világbajnoki címét megszerző Csipes Tamara lett az kajak-kenu sportág ötvenedik örökös bajnoka, neve ünnepélyes keretek között felkerült a bajnokok nevét őrző márványtáblájára a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai székházában. Az MKKSZ 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait.

A cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem vagy öt felnőtt világbajnoki győzelem szükséges. Csipes Tamara a tavaly augusztusi világbajnokságon szerzete meg ötödik vb-aranyát Szabó Gabriellával K-2 500 méteren, 1000 méteren egyesben pedig ezüstérmes lett.

“Ez az első alkalom, hogy egy család második tagja is helyet kap a táblán” – emelte ki az edző-édesapára, az olimpiai bajnok Csipes Ferencre utalva Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, aki hozzátette: a magyar kajak-kenu sportnak a tavalyihoz hasonló eredményeket kíván 2015-re és azt, hogy az év végén újabb örökös bajnokoknak gratulálhassanak.

A szövetség elnöke hozzátette, hogy a magyar sportolók 2014-ben összesen 4 aranyérmet nyertek olimpiai versenyszámban, ebből hármat a kajak-kenu szállította.

Az eseményen Simicskó István is köszöntötte a kajak-kenu sportág legújabb örökös bajnokát, Csipes Tamarát és beszélt a sportág 2014-ben elért páratlan eredményeiről is.

„ A nemzeti kincsestár is bővült a 2014-ben szerzett érmekkel, az eredménysor pedig pontosan jelzi, hogy a sportágban dolgozók jól végzik a munkájukat – mondta a sportért felelős államtitkára.

Az ünnepeltet, Csipes Tamarát versenyzőtársa, London olimpiai bajnoka Szabó Gabriella is méltatta.

„Sok versenyünk volt együtt, de ezek közül kiemelkedik a tavaly augusztusi siker és az első, 1000 párosban közösen megszerzett világbajnoki címünk, amikor úgy nyertünk aranyérmet, hogy szinte végigbeszéltük a versenytávot – mondta nevetve a Honvéd klasszisa. Szabó Gabriella hozzátette, bízik abban, hogy két év múlva már Csipes Tamara neve mellett is szerepelni fog az olimpiai ötkarika a márványtáblán.

Az egyéves ausztráliai kitérő után tavaly hazatért Csipes Tamara megköszönte szülei és egyesülete, a Honvéd, illetve a szövetség támogatását.

„Ez a sportág olyan, mint egy nagy család, érzi az ember a többiek segítségét, a konfliktusok pedig, ha nem is feltétlenül gyorsan, de mindig megoldódnak. Nem szoktam jósolgatni, de szeretnénk Gabival megvédeni a vb-címünket” – hangsúlyozta az ünnepelt.

Az eseményen a 2014-es év legsikeresebb utánpótláskorú versenyzői átvehették a Kolonics Györgynek emléket állító Kolonics-díjakat. Ezt az elismerést hagyományosan azok a fiatalok kapják, akik a 2008-ban elhunyt olimpiai bajnok kenus méltó követőivé válhatnak.

Ezúttal az ifjúsági- és felnőtt világbajnokságon egyaránt aranyérmet szerző kajakos, Nádas Bence és a négyszeres ifi világbajnok kenus, Hajdú Jonatán lett a díjazott. A két versenyző a díjat Angyal Zoltántól, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnökétől és Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedzőtől vehette át.

„Bence rengeteget fejlődött, megváltozott a hozzáállása is, magabiztossá vált, a hazai szurkolók szívét is megdobogtatta a Szegeden szerzett vb-címmel, majd ő lett a legfiatalabb felnőtt vb-győztes. Jonatán is rekorder, hiszen ő a sportág egyetlen négyszeres ifjúsági világbajnoka, nem is lehetett kérdés, hogy ő érdemelte ki a díjat” – fejtette ki Hüttner Csaba, aki kiemelte, hogy az utánpótlás tavaly még a korábbi sikereket is felülmúlta.

A sajtótájékoztatón Angyal Zoltán beszámolt a Kolonics György Alapítvány tavalyi munkájáról is.

„Örülök annak, hogy 2014-ben elkészülhetett a Kolóról szóló dokumentumfilm, aminek kiváló volt a visszhangja és szintén nagyon jó hír, hogy olyan nagyszerű sportembereket vehették át most a Kolonics-díjakat, akik méltó követői lehetnek a kétszeres olimpiai bajnok legendának – mondta Angyal Zoltán.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók