Bálint összeszedett, tudatos, mentálisan tökéletes – interjú Kopasz edző-édesanyjával

Demeter Irénnel, a minszki Európa Játékokon kétszeres aranyérmes kajakos, Kopasz Bálint édesanyjával és edzőjével beszélgetett a Magyaredzok.hu kettős szerepéről, edzői pályafutásáról, fia és tanítványa erősségeiről, valamint az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságról.

Milyen reményekkel utaztak ki a minszki Európa Játékokra, amely kajak-kenuban Európa-bajokságnak számított?

Dobogóra készültünk, hiszen Bálint a júniusi duisburgi világkupán, ahol ott volt a sportág színe-java, második lett ötszázon és harmadik ezer méteren, ráadásul a portugál Fernando Pimentát mindkét távon legyőzte. De ha azt nézzük, négy éve, a 2015-ös ifjúsági világbajnokság óta stabilan ott van a világ élmezőnyében, és neki nem volt nehéz a korosztályos világversenyek után a felnőttek között is megállni a helyét, ami azért nem olyan gyakori. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmidt Gábor mondta Bálintról, hogy szerinte

jelenleg az egyik legstabilabb versenyző a világon.

Akkor nem volt meglepetés az Európa Játékokon szerzett aranyérem K1 1000 méteren?

Nagy öröm volt mindannyiunk számára, de meglepetésnek azért nem mondanám.

Ön Kopasz Bálint édesanyja és edzője is. Nem nehéz megtalálni a határokat a kettő között?

Persze, nem ez a jellemző, de azért nem olyan ritka ez a szülő-gyerek, edző-tanítvány felállás, még a sportágon belül sem, elég, ha csak a Csipes Ferenc, Csipes Tamara kettősre gondolunk. Mivel az edzéseken kívül is sokat vagyunk együtt, talán jobban látom, mikor kell szorítani és mikor kell engedni, ami nagy segítség, de egyikünk sem speciális helyzetként fogja fel. Ez egy folyamat, ami, mivel a kezdetektől fogva így volt, természetes módon alakult ki.

Edzéseken hogyan szólítja Önt?

Ez érdekes, mert edzőtáborokban sosem használja az „anya” megszólítást, de ezt én is csak az utóbbi időben vettem észre. A nevemen szólít, Irénnek, vagy Irénkének, ami így kimondva furcsa lehet, de egyáltalán nem bánom, hiszen

az edzés a munkáról szól.

Könnyű vele dolgozni?

Mindent megcsinál, amit előírok neki, mert ő maga is tisztában van azzal, hogy amit kérek tőle, az szakmailag étgondolt és indokolt. És az is nagyon fontos, hogy az ezt az eredmények is igazolják. Mivel hasonlóan nyugodt természetünk van, nagyon jól kijövünk egymással, harmonikus a kapcsolatunk. Az elmúlt tizenkét évben soha nem erőltettem rá semmit. Mindig figyeltem az életkorának megfelelő terhelésre, a fokozatosságra, hogy ne égjen ki, és addig tudja csinálni, amíg szeretné, és ne az legyen a vége, hogy egy nap elém áll, hogy vége, eddig bírta. Sosem vitáztunk, sosem emeltem fel a hangom edzéseken, mert nem is volt rá szükség. De ez az egész családunkra igaz, nyugodt a természetünk és összetartó család vagyunk.

És edzések után?

Otthon nem beszélünk sem a kajakról, sem az edzésről. Mivel rengeteg időt elvesz a felkészülés, szerintem egyszerűen sok lenne, ha még azon kívül is ezzel foglalkoznánk. Hiszen azért van az edzés. Ilyenkor azért külön kell választanom az anya és az edző szerepét, mert az otthon az legyen otthon. Bálintot nagyon érdekli az egészséges táplálkozás, a legutóbb például erről beszélgettünk egy órát otthon, mert mindketten találtunk jó könyveket a témában.

Úgy tudom, Bálint atlétikában is nagyon tehetséges volt.

Ez érdekes történet, mikor Szegeden voltam edző 2010 és 2014 között, Bálint kint volt velem a FEOL-pályán, és az ottani atlétikaedző látta futni. Odajött is hozzám azzal a kéréssel, hogy „kölcsönkérheti-e” Bálintot egy maratoni váltóra, amit aztán meg is nyertek, a fiam pedig második lett egyéniben. Aztán, mikor a szegedi piaristákhoz járt középiskolába, ugyanez megtörtént még egyszer, sőt, ki is jutottak az izraeli világkupára.

A jó kajakos jól is fut,

a keringésnek és az állóképességnek ugyanis rendben kell lennie.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

with bodyguards"? #runnig #speedup #xbionic #nike

Bálint Kopasz (@balintkopasz) által megosztott bejegyzés,

Mi Bálint erőssége?

Jó az állóképessége és a technikája is, de ha valamit ki kell emelnem, akkor a mentális képességeit mondanám. Összeszedett, tudatos és fegyelmezett versenyző, aki meg is tudja valósítani, ha valamit elképzelt.

Valamilyen mentális plusz kell ahhoz, hogy valaki fiatalon is ennyire kiegyensúlyozott legyen.

Soha nem is volt szüksége sportpszichológus segítségére.

Más területen van olyan szakember, akivel együtt dolgoznak?

Egy kiváló dietetikus, Dr. Marics Balázs is segíti a felkészülésünket tavaly október óta, aki egyébként Kozák Danutával, Takács Kincsővel és Balla Virággal is együtt dolgozik, és nekünk is nagy segítséget nyújt. Mint mondtam, Bálintot ez a téma egyébként is nagyon érdekli, sokat képezte magát, de Balázs csatlakozása óta látja ő is, hogy ez egy tudomány, amiben grammra elő van írva minden.

Bálint több távon is nagyon jó. Melyiket tekintik főszámnak?

A kajak egyes ezer métert, bár ötszáz méteren is világszintű eredményekre képes. Az viszont számunkra is ajándék volt, hogy az Európa Játékokon ezer után ötezer méteren is aranyérmet nyert, ráadásul ott is a többszörös világ- és Európa-bajnok Pimentát győzte le.

Négy éve még szerepelt négyesben is.

A 2015-ös portugáliai ifjúsági világbajnokságon K4 1000 méteren bronzérmet is szereztek, de a négyes kérdése egyelőre nem aktuális. Elsősorban a K1 1000 méter a cél, amit királyi távnak is neveznek a sportágban. Bálint egyesben szeret jobban versenyezni, ami lépésről lépésre alakult ki nála, leginkább azért, mert mindig gyorsabban fejlődött a korosztályánál.

Jelenleg csak vele foglalkozik?

Az edzői karrieremet alulról indítottam, sokat dolgoztam az utánpótlásban, és annak megfelelően léptem én is egyre feljebb, ahogy Bálint fejlődött. Négy évig Szegeden dolgoztam, tizenkettőtől tizenhat éves korig edzettem fiatalokat. Algyőn és Szegeden harmincfős csoportokkal dolgoztam együtt, és

Bálinthoz hasonlóan én isfokozatosan  nőttem bele a felnőtt mezőnybe.

Ma már valóban csak őt edzem, de ez nem jelenti azt, hogy hermetikusan el lennénk zárva a világtól, ott vannak például a közös edzőtáborok.

Mire számít augusztusban, a hazai világbajnokságon?

Mivel rengeteget készültünk a Maty-éren, a szó legszorosabb értelmében hazai pályának számít majd, és mivel ott dőlnek el az olimpiai kvóták, kiemelt verseny lesz. Persze még jövőre, Duisburgban is lesz erre lehetőség, de a szövetség is szeretné, ha a magyar csapat már Szegeden megszerezné a maximális kvótaszámot. Bálintot pedig dobogóra várom.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók