Az Eb-indulásról is dönt a hétvégi Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság

Fontos állomáshoz érkezett a maraton szakág, hiszen május 26-28. között rendezik a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságot Győrben. A hétvégi verseny egyben válogató is a júliusi ECA Maraton Európa-bajnokságra, amely a horvátországi Slavonski Bród-ban lesz. A hétvégi versenyre rekordszámú nevezés érkezett, 2400 sportoló fog rajthoz állni.

A felnőtt egyes döntőket péntek délelőtt, míg a páros futamokat szombat délelőtt rendezik. Az áprilisi Évadnyitó Maraton Vígh Sándor Emlékverseny után ez lesz a szakág idei második versenye. Kadler Viktor, maraton vezetőedző elmondása szerint, izgalmas futamokra lehet számítani, hiszen a tét az Eb-részvétel lesz.

„A magyar bajnokság válogat a júliusi Maraton Európa-bajnokságra, mindenki így készül a hétvégére. Áprilisban Kaposváron már láthattuk a maratonisták egy részét, ahhoz képest egy még erősebb mezőny jött össze, aminek nagyon örülök. A fiatalok is egyre jobban kedvelik a maraton távokat és a szakágnak van és lesz utánpótlása is. Úgy látom, hogy kezdenek felértékelődni a maraton számok is, ezt bizonyítja, hogy a szegedi világkupán, a tavalyi vb után futószakasszal rendezték meg az ötezer méteres futamokat, így egy kicsit bekapcsolódhatunk mi is a gyorsasági szakágak körforgásába.” - mondta Kadler Viktor.

Ami az egyes számokat illeti, férfi K-1 30 kilométeren Boros Adrián világ- és kétszeres Európa-bajnokként abszolút esélyesként áll rajthoz, viszont nem szabad megfeledkezni a feltörekvő fiatalokról sem. Sellyei Csanád az előző évek korosztályos maraton versenyein, illetve az idei szegedi gyorsasági világkupán ötezer méteren már bizonyította rátermettségét. Csanád mellett ott lesz a mezőnyben számos ifjúsági és U23-as korosztályban már eredményes fiatal is, köztük Kolozsvári Brúnó, aki háromszoros ifjúsági világbajnokként okozhat meglepetést.

Az Eb-indulásról is dönt a hétvégi Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság
Boros Adrián

Női kajakban is népes mezőny jött össze, Kiszli Vanda a versenyszám regnáló világ-és Európa-bajnoka egyértelműen az aranyéremért száll vízre. Mögötte nagy csatákra számíthatunk, elsősorban Czéllai-Vörös Zsófia és Csépe Panna között. A két lány az áprilisi kaposvári versenyen is összecsapott már, akkor Panna megelőzte Zsófit. 

Az Eb-indulásról is dönt a hétvégi Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság
Kiszli Vanda

Kenu egyesben ezúttal is a sportág örökös bajnoka, a kilencszeres világbajnok Kövér Márton a favorit, de ott van a rajtlistán Horváth Márton és a tavalyi évet betegség miatt kihagyó Laczó Dániel is. A nőknél Bonyai Regina teljesített a legjobban az elmúlt években a versenyműsorban szereplő nevek közül, viszont itt is lesznek fiatalok, ezért nehéz jósolni az esélyekről.

Az Eb-indulásról is dönt a hétvégi Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság
Kövér Márton

Az egyesekhez hasonlóan a kajak párosoknál is izgalmas futamokra készülhetünk, különösen a lányoknál. A húszszoros világbajnok, minden idők legeredményesebb maratonistája Csay Renáta 46 évesen is ott van a mezőnyben, sőt Czéllai-Vörös Zsófiával esélyes párosként ülnek újra össze. Rajtuk kívül ott lesz még a mezőnyben Rugási Csilla és Csépe Panna, valamint Kiszli Vanda és Csikós Zsóka duója is. Ez utóbbi kettőst Kadler Viktor is kiemelte. 

Az Eb-indulásról is dönt a hétvégi Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság
Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia

Férfi K-2 30 kilométeren Boros Adrián Kolozsvári Brunóval ül össze, mellettük azonban itt is lesznek ígéretes fiatal párosok. Az áprilisi kaposvári Évadnyitó Maraton, Vígh Sándor Emlékversenyen egyesben Péli Zalán és Máraligeti Áron is a legjobb három között végeztek, most párosban is érdemes lesz figyelni rájuk.

Az Eb-indulásról is dönt a hétvégi Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság
Péli Zalán

Férfi kenu kettesben ott lesz a szám legutóbbi magyar bajnoka Gilányi Zsolt, aki most Zsidai Mátéval térdel össze, de érdemes kiemelni a Simon Sebestyén, Uhrin Dávid párost is. 

A hétvégén a felnőttek mellett az utánpótlás korosztályokban, mastersben, illetve para szakágban is osztanak érmeket, ahova rekordszámú, 2400 nevezés érkezett. A teljes versenyműsor már most elérhető, az eredmények pedig hétvége során lesznek nyomon követhetők. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók