Mégse

Állva hagyta a világot Nádas Bence, Kopasz Bálint K-2 500 méteren

Szédületes hajrával világbajnok a Nádas Bence, Kopasz Bálint! A páros a férfi kajak szakág új olimpiai számában, K-2 500 méteren ért fel a csúcsra, az év legfontosabb versenyén. A zárónapon további egy ezüst- és négy bronzéremet szereztek a mieink, és még hátra vannak az ötezerméteres döntők.

Hír

„Az utolsó százon már láttam…” - egy kiragadott részlet az immár háromszoros világbajnok Kopasz Bálint nyilatkozatából, amely talán mindent elmond a Nádas Bencével aratott fantasztikus győzelméről K-2 500 méteren.

A páros már az első rajtot is jól kapta el, de azt még visszalőtték, viszont a második indulás is remekül sikerült. Az első kétszázötven méter után a portugálok vezettek, őket követte szorosan az ausztrál, a magyar és a litván hajó. Egyre jobban jöttek fel a mieink, majd jött az utolsó száz méter, és tényleg nem túlzás azt állítani, hogy állva hagyták a komplett mezőnyt. A végén nagyjából fél hajónyi előnnyel, már a biztos siker tudatában haladtak át a célvonalon.

„Ez jelenti most a legtöbbet ezen a hétvégén. 

– kezdte a közmédiának adott nyilatkozatát Kopasz Bálint. -  Ez most a legértékesebb férfi szám, kétszázról és ezerről is sokan átjöttek ide, csupa nagy nevek. Elképesztő érzés, hogy meg tudtuk nyerni, ilyen könnyedséggel a végén. Az utolsó százon én már láttam, igaz, hogy a Bencének a hátát néztem, illetve azt, hogy precízen letudjam követni, hiszen az már félsiker. Érzékeltem, hogy elől, vagyunk, és az utolsó százon tényleg mesebeli volt, az a könnyedség, amivel indulni tudtunk és az a legnehezebb ezen a távon, mert már mindenkinek elsavasodik a keze. Napokig beszéltünk Bencével a taktikáról, ma délelőtt állt össze tökéletesen. Van jövője ennek a párosnak, örülök, hogy bevezették. A főszámom továbbra is az ezer egyes, de belefér a felkészülésbe az ötszáz páros is.” – mondta az olimpiai bajnok, aki Halifaxben a második, összeségében pedig a harmadik világbajnoki címét ünnepelhette.

Állva hagyta a világot Nádas Bence, Kopasz Bálint K-2 500 méteren

Nádas Bence szerint is a siker kulcsa a taktikában rejlett.

„Bálintnak volt egy jó meglátása, hogy szépen lassan húzzuk fel az indítást. 

Olyan szépen együtt maradtunk, hogy még az utolsó százon is, mintha még jobban összeállt volna. Belülről sem hittem el, hogy még tudunk gyorsulni. Az utolsó ötvenen már vicsorogva, boldogan kajakoztam.” – mondta a szegediek versenyzője, aki 2014 után hallgathatta meg ismét a magyar himnuszt a világbajnoki dobogó tetején.

„Ez a győzelem, most mindent jelent nekem, hiszen 18 évesen kis ifjoncként nyertem felnőtt vb-t nem olimpiai számban, de túl hamar megízleltem milyen, és nagyon hiányzott utána. Voltak érmek sokszor világversenyeken, de világbajnokságot nyerni más, ráadásul olimpiai számban is, ez még inkább felszorozza az értékét. 

Amikor itt az edzőket öleltük meg egy pillanatra tényleg elsírtam magam. 

Ezen az úton kell menni tovább, mert ez vezet olyan eredményhez, amivel ezt az élményt át tudjuk élni.” – tette hozzá.

A nap többi részében is bőven volt magyar érdekeltség, sőt Lucz Anna megszerezte második medáliáját is Kanadában. A kétszáz párosban Kiss Blankával szerzett aranyérme után, egyesben is dobogóra állhatott a legrövidebb távon, miután Lisa Carrington és Anja Ostermann mögött a harmadik helyen végezett.

Állva hagyta a világot Nádas Bence, Kopasz Bálint K-2 500 méteren

"A rajtom jól sikerült, utána azonban kicsit elkezdtem billegni, és a szél sem volt annyira kedvező nekem, úgyhogy maximum ezért lehetek egy kicsit csalódott. Az 500 méter páros B döntőjében tartalékoltam, megbeszéltük, hogy csinálunk egy jó rajtot, utána pedig iramban beevezünk. Örülök a tegnapi páros aranynak és ennek a bronznak is, 500 párosban pedig annak örülök, hogy megnyertük a válogatót otthon és tudtunk itt gyakorolni. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk, és ez szerintem az Eb-n is látszani fog."

A férfiaknál a szám olimpiai negyedik helyezettje, Csizmadia Kolos a négyes pályáról rajtolhatott. A Honvéd versenyzője nagy csatában a spanyol Carlos Arevalo és a svéd Petter Menning mögött a harmadik helyre rúgta be a hajót.

„Nagyon hosszú volt, brutális szembeszél fújt. Hétvégén azért adtam magamnak ezzel az ötszáz négyessel. Azért az bennem volt keményen, de nagyon élveztem, jó pálya volt. A beérkezéskor tisztán tudtam, hogy bronzérem, érzem általában, hogy mi a helyzet. Sajnos az aranyra nem volt esélyem, de most a hajó berúgása sokkal jobban sikerült, mint az előfutamban.” – értékelt Csizmadia Kolos.

Állva hagyta a világot Nádas Bence, Kopasz Bálint K-2 500 méteren

Balla Virág második világbajnoki negyedik helyét szerezte női C-1 500 méteren. Az olimpiai ötödik kenus végig a középmezőnyben haladt, és bár a táv második felében szépen jött fel, végül ukrán, kanadai és chilei ellenfele mögött ezúttal is épphogy lecsúszott a dobogóról.

„Az első háromszáz méteren nem éreztem, hogy összeállt volna az evezésem. Az utolsó kétszáz jó volt, szerintem akkor jöttem fel megint. Nem éreztem, mi az a tempó, amit elbírnék, és nagyon meglógott a kanadai, meg az ukrán lány. Nem tudtam, hogy ki van még a fölső pályákon, aki még esetleg közelebb van hozzájuk. Nem is néztem ki, csak úgy voltam vele, hogy nyomom, ami bennem van.” – mondta Balla Virág.

A korábbi olimpiai számban, férfi K-2 1000 méteren szerezte meg vasárnapi harmadik bronzérmét a magyar csapat. A Noé Bálint, Kulifai Tamás alkotta egység megfontoltan kezdett, és egy jó utazóval egészen a hajráig a negyedik-ötödik helyen evezett. Az utolsó kétszáz méteren nagy hajrába kezdtek, ami elég volt ahhoz, hogy megcsípjék a dobogó legalsó fokát.

„Igazából nem a végére tartogattuk, de a végén megint vitt a szív meg minden. Próbáltunk egy erősebb utazót menni, és amennyire lehet fenntartani ebben az erős szélben, szerintem egy jó pálya volt.” – mondta Noé Bálint.

Állva hagyta a világot Nádas Bence, Kopasz Bálint K-2 500 méteren

„Úgy érzem, hogy egy picit lehetett volna jobb is részemről. Nagyon erős szembeszél volt, ilyennel még nem találkoztunk. Viszont a végén nekem elég sok erőm maradt, és az utolsó százon tudtam nyomni. Elégedettek vagyunk a bronzzal, de akár másodikak is lehettünk volna.

 Ez most egy megnyert bronzérem, de az Eb-n majd javítunk.” 

– tette hozzá Kulifai Tamás.

A magyar válogatott első ezüstérmét ezen a világbajnokságon, a mindössze 20 éves Rendessy Eszter szerezte. Az UTE tehetsége szombaton hetedik lett K-1 500 méteren, vasárnap ezren viszont egy gyengébb rajt után, nagyszerű, érett versenyzéssel lett második az ausztrál Alyssa Bull mellett.

„Rettenetesen hosszú ezer méter volt, és a körülmények is elég extrémek voltak. Az első ötszáz méteren nagyon fújt a szél, sőt a rajtnál a víz az arcomig csapódott, amitől megijedtem, de szerencsére túlléptem rajta. Elégedetten megyek haza.” – nyilatkozta a Rendessy a célba érkezést követően. 

Állva hagyta a világot Nádas Bence, Kopasz Bálint K-2 500 méteren

Tokió után a férfi C-2 1000 méter is kikerült az olimpiai programból, ennek ellenére a világbajnokságnak továbbra is része ez a versenyszám. Magyar részről a Kiss Balázs, Hodován Dávid-duó szerepelt a döntőben, amelyben hetedikként zártak.

„Személy szerint nagyon elfáradtam. Fizikálisan elfáradta, de a tüdőmben úgy érzem maradt még. Szerintem egyre jobbak vagyunk, van még több ebben a párosban. – összegzett Hodován Dávid.

A kenu négyesek ötszáz méteres döntőjében egy fiatal egység, Zombori Dominik, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf indult. A srácok próbáltak lépést tartani az élen haladó spanyol, lengyel, ukrán hármassal, végül mögöttük negyedikként zártak.

„Nem egy hálás feladat vasárnap versenyezni úgy, hogy itt vagyunk egy hete. Próbáltunk edzeni, mozgásban maradni, ahhoz képest szerintem egy közepesen jó pályát tudtunk menni. – értékelt Zombori Dominik.

A női négyes viszont dobogón zárt, a Nagy Bianka, Balla Virág, Takács Kincső, Nagy Bianka-egység a kanadai és a lengyel hajó mögött harmadikként zárt.

A mix párosok 500 méteres versenyében a Fejes Dániel, Gönczöl Laura kenus duó és a Kurucz Levente, Gazsó Alida Dóra kajakkettes is a hatodik helyen zárt.

Állva hagyta a világot Nádas Bence, Kopasz Bálint K-2 500 méteren

A B döntőkben érdekelt magyarok közül Adolf Balázs harmadik lett C-1 1000 méteren, így összesítésben a 12. helyen zárta a vb-t, a Kiss Blanka, Lucz Anna 500-as kajakpáros pedig a 18. pozícióban végzett.

A világbajnokságot vasárnap magyar idő szerint 19 óra 30 perctől az ötezer méteres finálékkal zárják.