50 éves a legendás Beé-bicepsz

Ma ünnepli 50. születésnapját Beé István, olimpiai ötödik helyezett, ötszörös világ- és Európa-bajnok kajakos, a 200 méter egyik legendás képviselője, aki hosszú ideje erősíti az Újpesti TE edzői csapatát, és akinek bicepsze még mindig „látványosság” a vízparton.

Van, amikor az 50 csak egy szám, semmi több. A kor ugyan néhány ősz hajszálban már megmutatta magát, de a legendás Beé-bicepsz ma is „látványosság” a vízparton - elismerően biccentenek rá a fiatalok és az öregek egyaránt.

Hogy mi minden rejlett ebben a karban?

Egy sikeres, tartalmas pályafutás. Két olimpiai indulás, öt világbajnoki cím, amelyek közül talán az első, a legendás szegedi világbajnokságon megélt siker a legfényesebb. A Kajner Gyula, Fehérvári Vince, Beé István, Hegedüs Róbert alkotta kétszázas négyes az ötös pályáról rajtolva olyan fölényesen iskolázta le a mezőnyt, hogy az utolsó métereken Kajner már a levegőbe emelt lapáttal ünnepelhette a magyar csapat hetedik aranyát. De ez a robosztus sprinteralkat nem csak 200 méteren működött megbízhatóan, a 2000-es válogatók során Fehérvári Vincével csak a szétlövésben maradtak alul a sydneyi olimpián K-2 500 méteren később aranyérmet nyerő Kammerer, Storcz duóval szemben – Beé István ebben az Európa-bajnoki bronzérmes egységben élte meg a tökéletes párosélményt. 

50 éves a legendás Beé-bicepsz

A 200 méter aranykorszakának legendás kajakosa több generációt is segített tudásával, tapasztalatával, erejével: Benkő Zoltánnal, Kucsera Gáborral, Kökény Rolanddal 500-as Eb-győzelmet, Boros Gergellyel, Kadler Viktorral, Babella Balázzsal, Gyertyános Gergellyel 200-as világbajnoki címeket ünnepelhetett, pályája vége fele pedig Sík Mártonnal futottak neki a londoni kvalifikációnak – sikertelenül. 2013-ban még rajthoz állt a válogatókon, de végül letette a lapátot…

 

50 éves a legendás Beé-bicepsz

Illetve dehogy tette le!

Beé István ma is a BHSE igazolt versenyzője, a masters versenyeken és a magyar bajnokság Séra Miklós emlékfutamán mindig ott ül a hajóban. Utóbbi elképzelhetetlen lenne nélküle, hiszen második apaként, példaképként tekintett a sokak által szeretett és tisztelt Miki bácsira, akinek hitvallását, szellemiségét továbbvitte saját edzői pályáján is - empátiával, humorral, apai szeretettel terelgeti 27 fős serdülő és ifjúsági csoportját az UTE vízitelepén. 

50 éves a legendás Beé-bicepsz

Bár a Covid-időszak alatt és a reggeli, délelőtti edzések sokasodásával csökkentek a saját erőnléti edzései, ez egy cseppet sem látszik meg a kondiban vagy a vízen, ahol a fiataloknak mutat be egy-egy gyakorlatot vagy javítja a technikájukat. 

Ha kell, ma is megvillan az a legendás Beé-bicepsz. 

Mert az ő esetében az 50 csak egy szám. 

Boldog születésnapot kívánunk, Pityu!

/Lipiczky Ágnes/

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók