2027-ben multiszakág-világbajnokságnak adna otthont Szeged

Szombaton Pattayában véget ért a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) 39. kongresszusa, amelyen háromtagú delegáció képviselte Magyarországot. A háromnapos eseményen küldöttségünk megerősítette szándékát a 2027-es gyorsasági világbajnokság megrendezésével kapcsolatosan, amely ezúttal rendhagyó módon, négy szakágat (gyorsasági, para kajak-kenu, maraton, SUP) felölelő multiszakág-világbajnokság lenne Szegeden. A novemberben benyújtott pályázatról 2023 áprilisán döntenek az ICF boardülésén.

Az elmúlt napokban Pattayára figyelt a kajak-kenus világ, a nemzetközi szövetség Thaiföldön tartotta őszi kongresszusát. Az eseményre háromtagú magyar delegáció utazott el, Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója mellett Kárai Péter, gazdasági és vagyongazdálkodási alelnök, valamint Horváth Noémi, nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs, az ICF SUP bizottságának elnöke is részt vett a tanácskozáson, utóbbi szombaton prezentációt tartott a szakág idei eredményeiről, a SUP szakágat érintő legfontosabb kérdésekről.

2027-ben multiszakág-világbajnokságnak adna otthont Szeged

„Nemcsak a SUP szakág szempontjából, de a magyar szövetség szemszögéből is fontos szerepe van Horváth Noéminek, aki az ICF alapszabálya szerint egyelőre még nem teljes jogú tagja az ICF vezető testületének, a boardnak - leghamarabb erre 2024-ben, az ICF antalyai tisztújításán kerülhet sor. Ugyanakkor Noémi már ezen a kongresszuson is helyet foglalhatott a vezetői asztalnál és a board minden tanácskozására, pattayai programjára meghívást kapott” – magyarázta Szakács Bálint, aki Horváth Noémivel és Kárai Péterrel egyetemben fontos lobbitevékenységet folytatott Pattayában. Delegációnk jelezte: továbbra is multiszakág-világbajnokságként rendezné meg a 2027-es olimpiai kvalifikációs gyorsasági világbajnokságot, amelyre idén ősszel nyújtotta be szövetségünk a pályázatot. 

„A sportág történetében még nem volt példa ilyen jellegű multiszakág-világbajnokság megrendezésére 

– folytatta az ügyvezető igazgató a beszámolót. – Már a szegedi ifjúsági világbajnokságon egyeztettünk erről a törekvésünkről Thomas Konietzkóval, az ICF elnökével, valamint Richard Pettit főtitkárral, akik elvi támogatásukban részesítettek bennünket. A tervünk, hogy a 2027-es gyorsasági világbajnoksággal egyidőben rendeznénk meg Szegeden a para kajak-kenu, a maraton- és a SUP-világbajnokságot is. Mivel a 2027-es világbajnokság olimpiai kvalifikációs verseny a gyorsasági szakág számára, így ez egy nagy presztízsű, a nemzetközi szövetség, valamint a sportág szempontjából is minden szempontból branderősítő, nem mellesleg költséghatékony eseménye lenne a nemzetközi kajak-kenu sportnak. A pályázati anyagokról a döntés a 2023-as áprilisi ICF board ülésen várható, ennek érdekében is szeretnénk, ha Budapest lehetne a házigazdája ennek a tanácskozásnak – erről is tárgyaltunk Pattayában a nemzetközi szövetség vezetésével. Nem mellékesen Thomas Konietzko januárban Budapestre látogat, és akkor személyesen is prezentálni tudjuk neki a koncepciónkat, itt lesz lehetőségünk meggyőzni őt arról, hogy valóban működőképes lehet egy ilyen nagy volumenű rendezvény.”

2027-ben multiszakág-világbajnokságnak adna otthont Szeged

Ennek a multiszakág-világbajnokságnak az egyik lépcsőfoka lehet a 2024-es szegedi gyorsasági Európa-bajnokság (ennek rendezési jogát már 2021-ben elnyerte az MKKSZ), hiszen a magyar szövetség ezzel egy időben, egy helyszínen szeretné megtartani a SUP szakág első Európa-bajnokságát is. A magyar pályázatot – a tavaly megrendezett balatonfüredi SUP-világbajnokság és az idei budapesti Világkupa mellett – erősítheti az is, hogy az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) szóban felkérte a SUP szakág technikai delegált posztjára Horváth Noémit (erről később dönt az ECA vezető testülete), akit egy 2024-es sikeres Európa-bajnoki rendezés eredményeként talán még nagyobb eséllyel választhatnak újra az ICF SUP bizottságának elnöki székében. 

2027-ben multiszakág-világbajnokságnak adna otthont Szeged

Sportdiplomáciai siker még, hogy a lobbitevékenység eredményeként az ICF sprint bizottsága (amelynek tagja Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos) február közepén Budapesten tartja soron következő ülését, amelyre Konietzko elnök úr szintén ellátogat. 

Az ICF kongresszuson számos fontos kérdésben döntés született. A testület elfogadta az ICF Fit For Future stratégiát, amely a sportág fenntarthatóságával, kormányzásával, márkamarketingjével, kommunikációjával, szervezeti kultúrájával kapcsolatosan fogalmaz meg irányadó pilléreket. A stratégia megalkotásáról idén tavasszal döntött az ICF, s ennek érdekében munkacsoportokat hozott létre: Kárai Péter az irányítással kapcsolatos testületben, Szakács Bálint a kommunikációs és szevezeti kultúra területén, Környei Gergely, az MKKSZ szabadidős szakágvezetője pedig a fenntarthatóság témában folytatott egyeztetéseket a nemzetközi szövetség, illetve a nemzeti szövetségek delegáltjaival. 

„Pattayában egy iránymutató anyag került elfogadásra, amellyel kapcsolatban a témafelelős, Cecilia Farias, az ICF alelnöke kiemelte: ez nem kész termék, hanem egy élő, formálható dokumentum, amelynek folyamatosan alkalmazkodnia kell a sportágon belüli és a globális változásokhoz” – tette hozzá Szakács Bálint. 

2027-ben multiszakág-világbajnokságnak adna otthont Szeged

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség emellett egyhangúlag elfogadta a sportolók jogairól és kötelezettségeiről szóló chartát, amelyet korábbi olimpiai bronzérmes és világbajnok dél-afrikai kajakos, az ICF Sportolói Bizottságának elnöke, Bridgitte Hartley prezentált.

A kongresszuson két új nemzeti szövetséget is tagjai sorában köszöntött a sportág: az ICF-hez csatlakozott Salamon-szigetek és a Comore-szigetek, így jelenleg 172tagszövetsége van a testületnek. A kongresszuson – amelyen a magyar delegáció meghívására vendégként részt vett Baráth Etele Thaiföldön élő unokája, Baráth Bence Etele is – négy tiszteletbeli tagságot is jóváhagyott az ICF: Frank Garner és Don McKenzie (Kanada), Soken Narita (Japán) és posztumusz a brazil Joao Tomasini lett a sportág vezetésének örökös tagja. 

2027-ben multiszakág-világbajnokságnak adna otthont Szeged

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók