Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

Uralták a magyar egységek a szombat délelőtti programot az ifjúsági, U23 világbajnokságon. A délelőtti 18 A-döntőből 17-ben született magyar érem, 11 aranyat szereztünk ebből ötöt ráadásul olimpiai számokban. Emellett 3 ezüst és 3 bronz volt még a fiatalok termése. A küldöttség összességében egyébként már 19 aranyéremnél tart Auronzóban, csak összehasonlításképpen tavaly Szegeden összesen 21 győzelemmel zártunk.

Zivatart jósoltak szombatra, ehelyett egész délelőtt magyar éremeső volt az auronzói pályán. A világbajnokság negyedik napjának délelőtti programjában 18 döntőt rendeztek, és csupán egyetlen eredményhirdetésnél nem leszünk érdekeltek. 

A 18 döntőből 11-at megnyertünk, ebből ötöt sikerült olimpiai számban. Mellette három ezüst és három bronz volt még a termés. Többen is vannak a csapatból akik már kétszeres világbajnoknak mondhatják magukat. Nehéz lenne bárkit is külön kiemelni egy ilyen nap után, nem is próbálkoznánk meg most ezzel, hiszen mindenki tudása legjavát nyújtotta. Haladjunk inkább időrendi sorrendben végig a történésekkel. 

EZÜSTÉRMES A TÖLGYESI FLÓRA, HORVÁTH KATA PÁROS IFJÚSÁGI K-2 500 MÉTEREN

Ezüstéremmel kezdtük a szombati napot, méghozzá ifjúsági női K-2 500 méteren. A Tölgyesi Flóra, Horváth Kata alkotta egység jól rajtolt el a hármas pályáról, féltávnál a lettek mögött a második helyen haladtak. A hajrában úgy tűnt akár le is dolgozhatják a hátrányt ám végül ez nem sikerült és és a második helyen csaptak a célba. 

18 döntőben izgulhatunk szombat délelőtt - ÉLŐ SZÖVEGES TUUDÓSÍTÁS

ÚJABB IFJÚSÁGI EZÜST EZÚTTAL NŐI C-4 500 MÉTEREN

A kenu négyeseknél csak döntőt rendeznek ezen a világbajnokságon, nehéz volt előzetesen megjósolni az erőviszonyokat. A Győre Panna, Paragi Petra, Matkovics Vanda, Benkucs Kíra összeállítású magyar egység végig a kanadaiakkal volt nagy csatában az aranyért, és mindössze 12 századmásodperc hiányzott a győzelemhez. Az ezüst azért így is gyönyörűen csillog.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

ÓRIÁSI MAGYAR HAJRÁ, MEGVAN AZ ELSŐ ARANY SZOMBATON, MÉGHOZZÁ FÉRFI IFJÚSÁGI K-2 500 MÉTEREN

A harmadik döntőig kellett várni az első szombati aranyra. A négyessel már pénteken világbajnoki címet nyerő Samu Péter, Hidvégi Zalán páros ismét egy olimpiai számban ünnepelhet. A srácok féltávnál még csak a harmadik helyen álltak a belgák és az ukránok mögött. Erejük javát azonban a hajrára tartogatták és ez be is jött, győzelmükhöz nem fért kétség. Ez a kilencedik magyar arany Auronzóban!

18 döntőben izgulhatunk szombat délelőtt - ÉLŐ SZÖVEGES TUUDÓSÍTÁS

"Sokkal nyugodtabban álltunk a rajthoz a négyes megnyerése után. Sajnos a rajtunkat elrontottuk, kaptunk egy hajót, de szépen hoztuk vissza az utazóba. Azért kellett az a finis, de szépen meg tudtuk csinálni." - kezdte Samu Péter.

"Én nem nagyon tudtam gondolkodni közben, csak mentem, mint a veszett egér. Minél gyorsabban próbáltuk elérni a többi egységet, ami szerencsére sikerült. Nagyon sokat számít nekem, hogy Hunor és édesanyám is itt van. Hunorral próbálunk minél többet beszélni és természetesen nagyon örülünk egymás sikerének." - tette hozzá Hidvégi Zalán.

TANÁRI PÁLYA, NAGYSZERŰ IFJÚSÁGI GYŐZELEM FÉRFI C-4 500 MÉTEREN!

Erre mondják azt, hogy egy pillanatig sem volt kérdés! Fantasztikus rajtot vett a Szarka Krisztián, Nagy Zakariás, Mészáros Milán, Mitropoulos Iliász alkotta magyar négyes, és féltávnál is már egy hajó volt az előnyük a spanyolokkal szemben. A srácok senki által nem zavartatva tudták le a második 250 méter is, senki nem volt a látóterükben. Fantasztikus győzelem, megvan a tizedik magyar arany!

18 döntőben izgulhatunk szombat délelőtt - ÉLŐ SZÖVEGES TUUDÓSÍTÁS

OPAVSZKY RÉKÁÉ A KÖVETKEZŐ ARANY U23 C-1 500 MÉTEREN!

A Pacs Pacs SE kenusa korábban legjobb idővel jutott be a döntőbe az előfutamból. A finálét is jól kezdte, a mellette haladó cseh versenyzővel kiemelkedtek a mezőnyből. Réka szinte végig nagyjából fél hajóval vezetett, az utolsó métereken pedig még rá is tudott tenni egy lapáttal, így a párosban szerzett ezüstérme után, egyesben az arany is összejött. És hamarosan a négyes döntőjében is érdekelt lesz...

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

"Nagyon örülök, hogy itt lehettem és az, hogy nyerni tudtam egy nagyon jó érzés a tavalyi kihagyásom után. Ez egy jó visszajelzés, hogy a téli alapozás jól sikerült és a páros mellett az egyesben is ki tudom hajtani magam. Sose éreztem egyébként magamat ötszázasnak, főleg nem egyesben, így nagy feladat volt, de sikerült megoldani. A négyesnél a kormányzással volt egy kis probléma, de meg tudtuk oldani és kihoztuk magunkból a maximumot." - értékelt Réka az éremátadó után.

Már három aranynál tartunk szombaton, összességében pedig 11-nél!

NAGY CSATÁBAN BRONZÉRMES U23 C-2 500 MÉTEREN A KOLLÁR KRISTÓF, HODOVÁN DÁVID DUÓ!

A spanyolok az első méterektől fogva kiemelkedtek a mezőnyből, mögöttük viszont a lengyel, a cseh és magyar egység is nagy csatát vívott. A hajrában a lengyelek biztossá tették ezüstérmüket, míg a harmadik helyen a mieink értek célba kilenc századmásodperccel a csehek előtt.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

CSIKÓS ZSÓKA SZÁLLÍTJA A KÖVETKEZŐ ARANYAT U23 K-1 1000 MÉTEREN!

A szolnoki kajakos a pénteki ötszáz négyes után, már a második győzelmét ünnepelheti Auronzóban. A rózsaszín magyar hajó szinte táv elejétől az élen haladt féltávnál már egyedül csak az üzbég ellenfél lehetett veszélyes Zsókára. A hajrában azonban megint nem volt kérdés, a végére még ki is engedhetett a magyar versenyző, parádés versenyzéssel hozta el a 12. aranyunkat.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

HIDVÉGI HUNOR BRONZÉRMES AZ U23-ASOK KIRÁLYSZÁMÁBAN!

Elsőéves U23-asként dobogós K-1 1000 méteren Hidvégi Hunor! A 19 éves kajakos a nyolcas pályáról rajtolt és több olyan nála idősebb riválissal is meg kellett küzdenie, akikkel már felnőtt versenytapasztalattal is rendelkeznek. Hunor az alsó pályán az utolsó 250 méterig a negyedik helyen haladt. A hajrája a szegedi válogatóhoz hasonlóan ezúttal is erős volt, ami a dobogó legalsó fokára segítette a német Tobias Hammer és a dán Thorbjorn Rask mögött. 

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

"Felemelő érzés, nem gondoltam volna, hogy így sikerült, mentálisan össze tudtam rakni ezt a pályát. Technikailag meg kellett szoknom a pályát, a lapátomat is ragasztani kellett, de szerencsére a döntőre összeállt. Nem izgultam az elő- és középfutamhoz képest, magabiztosan tudtam a rajthoz állni." - nyilatkozta Hidvégi Hunor.

EZÜSTÉRMES PETŐ HANNA IFJÚSÁGI K-1 1000 MÉTEREN!

Továbbra is tartjuk remek mérlegünket, minden szombati döntőben van eddig magyar érmes. Pető Hanna folytatta a sort az ifjúságiak lányok ezer egyes döntőjében. A német versenyző mögött Hanna ausztrál riválisával volt harcban a második helyért, amelyet végül remek hajrájával tett biztossá.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

KOLLEK BÁLINT VILÁGBAJNOK IFJÚSÁGI K-1 1000 MÉTEREN

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak Kenu Akadémia kiválósága is már a második aranyérmét szerezte - ezt is olimpiai számban - Auronzóban. Igaz a rajtja nem sikerült a legjobban, de féltávnál már így is ott volt a második helyen. A mellette haladó svájci vetélytársával kiemelkedtek a mezőnyből és 750 méterhez érve Bálint hajrájában bízhattunk. Ő pedig bele is erősített, az utolsó métereken már nem is volt kérdés, hogy kinek a nyakába kerül az aranyérem. Megvan a 13. magyar siker is, elképesztő!

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

"Nagyon jó érzés, nem volt egy egyszerű pálya, a svájci gyerek nagyon ment az elején. Teljes mértékben így volt kiszámolva, a finisem és az utazóm erős, ami most is beigazolódott. A négyes előtt nagyon izgultam, ez kicsit mára enyhült és remélem holnap is tudok bizonyítani majd ötszáz méteren."

ÚJABB ARANY, ÚJABB OLIMPIAI SZÁMBAN! IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOK C-2 500 MÉTEREN LUGOSI GERGELY ÉS JUHÁSZ ISTVÁN

A srácok nagy reményekkel állhattak be a rajtgépbe, hiszen a legjobb idővel kerültek be a fináléba. Már a táv elején kilógott a magyar hajó orra, féltávnál is a mieink vezettek. Ismét egy tökéletesen felépített magyar pályát láthatott a közönség, a srácok remekül osztották be az erejüket és meggyőző fölénnyel szerezték meg a 14. magyar aranyat. Érdekesség, hogy Juhász István tavaly Szegeden még Molnár Csanáddal nyerte meg ugyanezt a számot.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

"Ez is volt a cél, hogy elmenjünk az elején. Tudtuk, hogy az ukránoknak nagyon jó a hajrájuk, úgyhogy el kell mennünk az elején, hogy a végén ki tudjunk tartani. Tegnap a váltónál nagyon beragadtam a rajtnál, de nagyon jó eredménnyel zártunk."- kezdte az értékelést Lugosi Gergely.

"Jó volt megélni, a rajt után úgy éreztük, hogy sikerült ellépni. A végén még talán egy kicsit jobban el is tudtunk menni." - egészítette ki Juhász István.

KISS ÁGNES SEM KEGYELMEZETT, VILÁGBAJNOK IFJÚSÁGI C-1 500 MÉTEREN!

Ági egy éve Szegeden épp, hogy lecsúszott az aranyról kedvenc számában, most viszont semmit sem bízott a véletlenre. Végig dominálta a döntőt, már féltávnál jelentős volt az előnye az ellenfelekkel szemben. A páros után, ő is már a második győzelmét aratta Auronzóban!

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

"Én belülről nem éreztem simának. A rajtom nem sikerült olyan jól, de utána fel tudtam jönni, a végén viszont tudtam, hogy nagyon hullámozni fog a víz, így próbáltam minél hamarabb beérni a célba. Nagyon szoktam izgulni, de próbáltam nyugtatni magam és úgy tűnik sikerült." - értékelt Kiss Ágnes.

HARMADIK LETT AZ U23-AS NŐI KENU NÉGYES!

A Horányi Dóra, Zagyvai Borka, Csorba Zsófia, Opavszky Réka alkotta négyes a kínaiak és a spanyolok mögött a moldávokkal harcolt a bronzéremért. Féltávnál még a negyedik helyen haladtak, de hajrát megint a mieink bírták jobban, így a nap 13. A-döntőjében is van magyar érem.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

EZ IS REMEK HAJRÁ VOLT, U23-AS VILÁGBAJNOK KISKÓ RÉKA ÉS RUGONFALVI-KISS JANKA K-2 500 MÉTEREN

Ismét egy olimpiai szám, ismét magyar győzelem. A Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka páros is a mai napon akár már szokványosnak is mondható "magyar taktikát" követte: jó tempóban a második helyen haladtak féltávnál, majd megindították a hajót és magabiztosan nyerték a döntőt. Hibátlan pálya, amely után Rugonfalvi már a második, Kiskó pedig az első aranyérmét szerezte meg Auronzóban. Összességében már 16-nál járunk, és közeledünk a tavaly Szegeden elért 21-hez.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

"Az egész verseny nagyon hamar lement, az utolsó 150 méterre emlékszem igazán, de ott minden másodpercére emlékeztem. Nagyon fájt és nagyon küzdöttem azért, hogy be tudjam tolni a Rékát. A válogató után sokat dolgoztunk ezen a pároson, minden edzésünk jól sikerült." - mondta Rugonfalvi-Kiss Janka.

"A rajtunk nem volt a legjobb, de a végére nagyon jót tudtunk indítani és örülök, hogy tudtunk javítani a tegnaphoz képest. Jól éreztem magam, a kétszáz egyes miatt nem vagyok boldog egyáltalán, de ott is megtettem mindent. " - értékelt Kiskó Réka.

 

ARANYÉRMES AZ U23-AS FÉRFI KENU NÉGYES IS!

Kitartott a táv elején kialakított előnye a Koczkás Dávid, Rumi Gergő, Molnár Csanád, Besenyei Ádám alkotta magyar négyesnek. A srácok 250 méternél magabiztosan vezettek a lengyelek és a spanyolok előtt. A táv második felében a a lengyelek próbáltak tapadni, de az utolsó 50-100 méteren a mieink még meg tudtak újulni és begyűjtötték a 17. magyar aranyat is.

 

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

"Sikerült jól időzítenünk és a világbajnokságra ki jött a legjobb formánk, elégedettek lehetünk mindannyian." - kezdte Kockás Dávid. 

 

"Másfél-két hét van bennünk, ennyit tudtunk gyakorolni. Szerintem mindannyian el tudtuk hinni, hogy ez menni fog." - értékelt Besenyei Ádám.

"Mikor először összetérdeltünk, nem volt túl jó. De ahogy teltek a napok, egyre jobbak lettünk, titokban reméltük az érmet." - mondta Rumi Gergő.

MAGYAR ARANY FÉRFI U23 K-2 500 MÉTEREN IS: GYŐZÖTT A VAJDA BENCE, SZÁNTÓI-SZABÓ TAMÁS EGYSÉG

Pénteken ezren címvédőként a harmadik helyen végeztek, de a páros idén az 500 méterre, vagyis az olimpiai számra hegyezte ki a felkészülését. Jól jött az is, hogy idén már jelentős versenyrutint szereztek, ugyanis nagy csatára késztette őket az olasz egység, de a srácok remekül kezelték a helyzetet. A végére nagyjából fél hajóval nyertek, és láthatóan hatalmas feszültség szabadult fel a fiúkból, Vajda Bence még a lapátját is a vízbe dobta a célba érkezést követően.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

 

ÖTÖDIK LETT IFJÚSÁGI MIX KAJAK PÁROSBAN DEBRECZENI LORA ÉS KAED ÁDÁM

A tegnapi ötezres mix váltóban aratott győzelmük után mix K-2 500 méteren is együtt küzdött a jó eredményért Debreczeni Lora és Kaed Ádám. A fiataloknak ezúttal nem jött ki a lépés, már a rajtjuk sem sikerült jól és ezután sem tudtak beleszólni az érmekért folyó csatába. A végén próbáltak még egyet indítani, ami ezúttal az ötödik helyre volt elég.

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

MÉLTÓ ZÁRÁSA A DÉLELŐTTNEK: ARANYÉRMES IFJÚSÁGI MIX C-2 500 MÉTEREN SZARKA KRISZTIÁN ÉS MOLNÁR CSEPKE

A szombat délelőtti program utolsó A-döntőjét az ifjúsági kenusok mix 500 méteres döntője zárta, benne a Szarka Krisztián, Molnár Csepke alkotta magyar egységgel. A mieink hamar magukhoz ragadták a vezetést gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak, ráadásul az ő sikerük sem forgott egy pillanatig sem veszélyben. Mindkettejüknek ez volt a második sikere az idei korosztályos vb-n, összességében pedig a 19. magyar arany született meg Auronzóban. 

Teljes dominancia, 17 magyar érem szombat délelőtt Auronzóban

A szombat délelőtti program végén Magyarország 19 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel vezeti az összesített éremtáblázatot.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók