17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

Hétfőn az 500 méteres döntőkkel véget ért a 2021-es ifjúsági és U23 gyorsasági világbajnokság Montemor-o-Velhoban. A magyar csapat az utolsó napon hét arany-, két ezüst és egy bronzérmet szerzett. Női négyeseink megállíthatatlanok voltak, de kajak és mix párosban is volt okunk az örömre. A férfiaknál Kurucz Levente harmadik számában is dobogóra állhatott, csakúgy, mint az U23-as kenu négyes. Magyarország 17 aranyéremmel, összesen 29 medállal, toronymagasan az éremtáblázat élén végzett Portugáliában.

Az utolsó nap első magyar aranyérmét U23 női K-2 500 méteren a Biben Karina, Bakó Olga-páros szerezte. A páros több, mint egy másodpercet vert a második helyezett német és a harmadik fehérorosz hajóra.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"Fantasztikus érzés, főleg azok után, hogy milyen nehéz másfél év van mögöttünk. Úgy érezzük

 a munka pont mostanra érett be, amikor kellett és hihetetlenül boldogok vagyunk, tökéletes pálya volt.

 Mindig támogatjuk egymást, és mindig itt vagyunk a másiknak." - mondta Biben Karina a futamot követően. Bakó Olga hozzátette a kulcs az volt, hogy csak a saját pályájukra figyeljenek.

"Csak magunkra koncentráltunk, hogy akkor indítsunk amikor mi szeretnénk és mások ne vigyenek bele minket más iramba. Ez már az ötödik szezonunk együtt és nem is szeretnénk mással menni szóval együtt maradunk." - nyilatkozta Bakó Olga.

Ugyanebben a számban az ifiknél is magyar siker született. A Fojt Sára, Ujfalvi Laura-duó hatalmas csatát vívott a németekkel az aranyért, de a végét a magyar páros bírta jobban. 

"Nagyon fájt a vége, de nagyon örülünk, hogy sikerült így felhozni a legvégén. Tavaly óta megyünk együtt és azóta mindig nagyon sokat készülünk a párosra." - mondta Ujfalvi Laura, aki a kétszázon elért ezüst után második érmét szerezte Montemor-o-Velho-ban. Fojt Sára az 500 egyes után párosban is ifjúsági világbajnok lett, elmondta, hogy itt a párosban szél is megnehezítette a dolgukat.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"A végén már éreztem, hogy jönnek a németek, nekünk nem annyira fekszik ez a balos szél, úgyhogy így különösen örülünk, hogy sikerült nyerni." - tette hozzá Fojt Sára.

Női négyesben nem lehetett megállítani ezen a világbajnokságon a mieinket. Ifi kajakban a Kiskó Réka, Máró Anna, Dráviczki Dóra, Tóth Diána összeállítású egység annak ellenére is simán győzött, hogy elsőre visszafújták a rajtot.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

Nagyon jó pályát tudtunk jönni a megismételt rajt sem okozott gondot, nagyon jó összhangban jöttünk végig a pályán." - mondta Kiskó Réka, aki Máró Annához hasonlóan két arannyal zárta a portugáliai vb-t. Dráviczki Dóra és Tóth Diána azonban először ünnepelhetett, utóbbi a végén még izgult kicsit a győzelem miatt.

"Szerintem jó futamunk volt, én a végén kicsit azért behoppoltam egyszer-kétszer, mert láttam, hogy jönnek a németek, de szerintem nagyon jól sikerült és örülök, hogy így végződött. - értékelt Tóth Diána.

U23-ban sem volt kérdés egy percig sem a magyar győzelem. A Gazsó Dorka, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter négyes gyakorlatilag már féltávnál világbajnoknak érezhette magát, végül több, mint két másodperccel végeztek a németek előtt.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"Szerintem életünk rajtját csináltuk meg. - kezdte az ezen a vb-n második aranyérmét szerző Gazsó Dorka. - Már 250-nél tudtuk, hogy meglesz, mert el tudtunk jönni és onnan már nem tudtak utolérni. 

Életünk pályája volt."

 - tette hozzá.

Kőhalmi Emese ezer egyesben aratott sikere után a négyessel is aranyérmes.

"Nekem igazából a négyes volt a fő számom. Össze tudtunk ülni párszor, de tényleg most sikerült a legjobban ez az egység és tényleg nagyon boldog vagyok." - nyilatkozta Kőhalmi Emese.

Női kenuban vasárnap nem rendeztek előfutamokat, ifiben a Gönczöl Laura, Seres Fanni, Csorba Zsófia, Opavszky Réka négyes magabiztos versenyzéssel húzta be az újabb magyar aranyérmet.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"Nagyon jónak éreztem a pályát is, meg az összhangot is. Minden edzésen és most ezen a verseny is nagyon együtt vagyunk és szerintem nagyon sokat számít, hogy ekkora összhang van négyünk között." - mondta Gönczöl Laura. Seres Fanni hozzátette, szerencséjükre külön erre a számra is volt idejük készülni, míg Csorba Zsófia és Opavszky Réka is úgy érte, hogy kihozták a maximumot ebből a hétvégéből.

U23-ban Molnár Csenge, Horányi Dóra, Bragato Giada, Nagy Bianka egysége lett a világbajnok. Utóbbi két lány már a harmadszor állhatott fel a dobogó tetejére, amire előzetesen egyáltalán nem számítottak.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"Ez elképesztő, úgy utaztam ki, hogy jó formában éreztük magunkat Giadaval, a párosunkba nagyon biztos voltam, négyesezni nem volt annyi alkalmunk, amennyit szerettünk volna. Viszont most összeállt és nagyon jó pályát tudtunk jönni. - mondta Nagy Bianka. A tegnapi kétszáz méter egyesben elért hatodik helye után Horányi Dórának is összejött az aranyérem, aki a vasárnapi összeülés után bízott a hasonló eredményben.

"Most a vb-re álltunk össze. Még otthon cserélgettük a pozíciókat, de szerintem megtaláltuk mindenkinek a megfelelő helyet. A szél is nekünk kedvezett, de szerintem ez egy meglepetés eredmény." - értékelt Horányi Dóra.

A férfiaknál ifi kajak egyes 500 méteren Kurucz Levente ezüstérmes lett. A nagykanizsai sportoló harmadik versenyszámában is dobogóra állhatott, utolsó futamában nagyon szerette volna legyőzni spanyol riválisát. 

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"Nagyon akartam az első helyet. Meg akartam verni a spanyolt. Próbáltam vele menni, de ma ő volt a gyorsabb, jövőre igyekszem visszavágni neki. Erős rajttal kezdtem és erős utazót mentem, az utolsó kétszázon próbáltam a sebességet növelni, de nagyon kieveztem magamat. Szerintem már a három Eb-arany is iszonyatosan nagy siker volt, így hogy itt a világbajnokságon is három érmet tudtam szerezni, ennek is örülök, mert 

minden számban dobogóra állni nem egyszerű."

 - mondta Kurucz Levente, aki két ezüst és egy bronzérmével a magyar csapat legeredményesebb férfi versenyzőjeként zárt Portugáliában.

Bronzérmet szerzett férfi kenu négyesben a Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf, Hodován Dávid, Kocsis Ádám-egység. A fiúk végig remekül tartották magukat az élmezőnnyel, csak az orosz és a spanyol hajó volt jobb náluk.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"Érzékeltük, hogy jönnek a kanadaiak sőt talán előttünk is voltak, de nagyon jól beosztottuk a pályát, az utolsó kétszázra maradt egy nagyon erős indításunk és arra nem tudtak már reagálni. - értékelt a döntő után Kocsis Ádám.

Az ifiknél kajakban a Kövesdi Patrik, Hidvégi Hunor, Keller Gergő, Kozma Barnabás-egység, kenuban pedig Lugosi Gergely, Juhász István, Szilágyi Balázs, Uhrin Dávid alkotta magyar négyes is negyedik lett, csakúgy mint Vajda Bence U23 K-1 500 méteren. Kenu egyesben az ifiknél Ferencz Bulcsú a hatodik, U23-ban Zombori Dominik a hetedik helyen ért célba. Szintén hatodik lett a Tamási Zsombor, Fodor Bence, Szántói-Szabó Tamás, Kós Benedek U23-as férfi kajaknégyes is. 

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

Az ifjúsági és U23 világbajnokságok történetében először osztottak érmeket mix páros 500 méteren. Ifi kenu párosban Gönczöl Laura, Böszörményi Bendegúz megszerezte a magyar csapat 17. világbajnoki címét Portugáliában. 

"Nekem ez volt az egyetlen számom, így mindent beletettem, hogy ezt elérjük. A legutóbbi szegedi edzőtáborban nagyjából háromszor eveztünk együtt, de teljes ötszáz métert most eveztünk le először. - mondta Böszörményi Bendegúz az éremátadó ceremónia után. Gönczöl Laura harmadik aranyérmét szerezte ezen a világbajnokságon, erre korábban gondolni sem mert. 

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

"Ez a három aranyérem ez nem csak magamnak köszönhető, hanem a Böszinek, négyesben a három lánynak és párosban a Rékának is, úgyhogy

 ez nem csak az én érdemem, ez együtt mindenki sikere."

Ebben a korosztályban kajakban Decsi Dorina, Panyik Zsombor második lett. U23 K-2-ben Csikós Zsóka, Szendy Márk a nyolcadik, míg C-1-ben Molnár Rebeka, Bakó Tamás a kilencedik helyen zárt.

17 arannyal zártuk az ifi, U23 gyorsasági világbajnokságot

 

Összességében a magyar csapat 17 arany-, 5 ezüst-, és 7 bronzéremmel az összesített éremtáblázatot toronymagasan megnyerte. A csapat legeredményesebb versenyzői három hölgy kenus, név szerint Nagy Bianka, Bragato Giada és Gönczöl Laura, akiknek egyaránt háromszor csendült fel a magyar himnusz Montemor-o-Velho-ban.

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók