Vajda Attila, Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kárász Anna és Tóth Dávid is érmet szerzett Szegeden

A Sportoló Nemzet Program keretein belül egy különleges, TC-4 200 méteres betétfutamra került sor a pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság pénteki napján. 27 fiatal mellett több sportági legendánk is vízre szállt, csakúgy mint Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, valamint Schmidt Gábor, helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke is.

A pótkvalifikációs versenyek után, a világkupa első napjának fénypontjára 13.30-kor került sor. A Nemzeti Sportügynökség támogatásával működő Sportoló Nemzet Program célja, hogy valamennyi gyermek és felnőtt számára elérhetőbbé tegyék a mozgásformákat, több lehetőséget biztosítsanak a sportolásra és a hazai sportesemények látogatására.

A program pénteken Szegedre is megérkezett, ahol a gyorsasági világkupa és a para kajak-kenu világbajnokság keretein egy különleges betétfutamot rendeztek. Gyerekek álltak rajthoz TC-4-es túrakenukban, akikhez korábbi olimpiai és világbajnokaink, valamint többek között Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor, helyettes államtitkár, az MKKSZ elnöke is csatlakozott. A 200 méteres versenyen az alábbi egységek álltak rajthoz:

1-es pálya: Kubina Ádám, Magony Ádám, Csizmadia Dávid, Lengyel Hanna

2-es pálya: Boros Gergely, Dandridge Nina, Kovács Máté, Virág Benedek

3-as pálya: Vajda Attila, Gyifkó Félix, Táncos Milán, Patyik Kiara

4-es pálya: Kárász Anna, Pálinkás Péter, Bánhelyi Dorina, Vasas Máté

5-ös pálya: Schmidt Gábor, Bereznai Ákos, Turák Benedek, Zsolyomi Szonja

6-os pálya: Dr. Schmidt Ádám, Mágori Hunor, Grama Hanga, Gyányi Szabolcs

7-es pálya: Kovács Katalin, Kis Boróka, Török Kornél, Német Bence

8-as pálya: Szabó Gabriella, Nagy Noel, Pikhart Laura, Mészáros Lilla

9-es pálya: Tóth Dávid, Battancs-Nagy Bence, Nánási Annabella, Simon Zsombor

A futamot végül a Boros Gergely vezette egység nyerte. Szakmai igazgatónk csapata mögött Vajda Attiláék értke be második helyen, míg Kubina Ádám, főtitkár hajója harmadikkánt ért célba. Senki nem távozott azonban üres kézzel, minden induló kapott érmet, emellett Sportoló Nemzet ajándékcsomagot.

"Szeretnénk minél több ember figyelmét felhívni a sport szépségére" - nyilatkozott az MTI-nek Schmidt Ádám, aki érzékeltette a verseny jó hangulatát is.

"Most például hajóba ült itt olyan fiatalember, aki rendszeresen kenuzik, és azt mondta, számára jó érzés, hogy a magyar sport első emberét úgy tudja kormányozni, ahogy akarja. A kislány viszont, aki előttem ült, nem sportol, de azt mondta, ez az egész hangulat, a környezet annyira megfogta, hogy biztosan megismétli ezt a barátaival. Remélem, mindenkihez eljut az üzenet, hogy a sportirányítás számára nagyon fontos a sikeres olimpiai szerpelés, de ennél jóval többet szeretnénk elérni. Jó lenne, ha a verseny- és csúcskategóriás sport mellett megvalósulhatna az az álmunk, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté válunk" - tette hozzá.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók