„Úgy érzem a helyemen vagyok”

Vasárnap ünnepelte 40. születésnapját Paksy Tímea, kilencszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok kajakozó. A 2000-es évek meghatározó versenyzője, jelenleg Nagykanizsán a legendás Sári Nándor örökségét viszi tovább, a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub elnöke, egyben edzője is. Karrierje során az olimpia kivételével mindent kipipálhatott, de az ötkarikás arany nélkül is boldog életet él családjával, akik meglepetésbulival köszöntötték.

„A csodálatos férjem szervezett egy meglepetésbulit, amelyen az összes barátom, aki el tudott jönni itt volt. – idézi fel hétvégi köszöntését Paksy Tímea. – Abszolút nem számítottam rá, de nagyon örültem neki, remekül szórakoztunk. Ráadásul a középső lányom január 25-én lesz négy éves így mindkettőnk születésnapját megünnepeltük. Az egyesületben is felköszöntöttek még pénteken, a tornatermi edzés után lufival és csokival – amit nagyon szeretek – vártak.”

Paksy Tímea Csepelen ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd a KSI-ben Agócs Mihály és Simon Miklós edzéseire járt. Már korosztályos versenyzőként is kiemelkedő sikereket ért el, majd kisebb megszakításokkal felnőtt karrierje nagy részét Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjában töltötte. A 2000-es években Kati néni női kajakos csoportja uralta a világot. Paksy kilenc világbajnoki- és tíz Európa-bajnoki címet szerzett, összesen pedig 40 érmet lapátolt össze a világversenyeken.

„Úgy érzem a helyemen vagyok”

„Mindig büszke voltam arra, hogy egy igazán jó csapat részese lehettem, de ez igaz azokra az időkre is, amikor épp nem Kati nénivel készültem. Szerettem a keményen edző, jó mentalitású csapatok tagja lenni. A legemlékezetesebb a 2006-os szegedi világbajnokság marad számomra, ahol a lányokkal mindent megnyertünk, az csodálatos volt. Persze az olimpia hiányzik a repertoárból, de enélkül is teljes az életem, 

nem gondolom, hogy boldogabb lennék egy olimpiai arannyal, mint most.” 

– összegezte fantasztikus karrierjét.

„Úgy érzem a helyemen vagyok”

Örökös Bajnokként 2012-ben tette le a lapátot, azóta három gyermeke is született. Jónéhány évig távol maradt a sportágtól, de 2021-ben a legendás mesteredző, Sári Nándor hívására a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klubnál kezdett el dolgozni.

„Nándi bácsi volt az elnök akkor, de már át akarta adni a stafétát, ő inkább csak edzősködni akart. Megkért, hogy vegyem át az egyesületet, és úgy volt, hogy majd szépen fokozatosan beletanulok. Aztán sajnos 2021 végén ő elhunyt, nekem pedig a nyakamba szakadt minden. Nagyjából mostanra sikerült teljesen felvennem a fonalat. Hálistennek edzőként itt van Szádovszky Ági, akivel korábban kajakoztam is együtt, illetve az ő testvére Zsolt is nálunk dolgozik, ő irányítja Kurucz Levente felkészülését. Ősszel csatlakozott Németh Ádám is, így teljes az edzői stáb. Nem is tudok jelzőt találni arra, hogy mennyire fantasztikus a csapat, a körülmények és a szülői közösség is.”

„Úgy érzem a helyemen vagyok”

Amellett, hogy ő a klub elnöke, a 8-13 éves korosztály edzéseit is vezeti. Bár nem tudja, hogy mit tartogat számára a jövő, egyelőre nem is vágyik ennél többre.

„A közeljövőben abszolút gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Ahogy idősödnek úgy egyre több időt kellene szánni rájuk, amit jelenleg a saját gyerekeim mellett nem tudok megtenni. Mindazonáltal 

úgy érzem a helyemen vagyok,

26-an vannak a csoportomban, és próbálom nekik is átadni azt a profi mentalitást, ami az én versenyzői koromban is jellemző volt.” – mondta Paksy Tímea, akinek az egész sportág nevében további egészséges, sikerekben gazdag boldog éveket kívánunk!

„Úgy érzem a helyemen vagyok”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók