Szlalom versennyel tarkított évadzárót rendeztek Győrben

Szombaton tartották meg a Csay Renáta Regionális Akadémia idei évadzáró versenyét. Délelőtt a kétezer méteres, korosztályos futamokat voltak fókuszban, majd ezt követően jött a X. Hendikepp Bajnokság, ahol meglepetéssiker született. Az esemény azért is marad emlékezetes, mert most először szlalom versenyt is rendeztek.

Ismét hatalmas létszámmal, 16 egyesület, 420 indulójával került sor a Csay Renáta RA győri évadzáró versenyére. 

„Összességében ez egy nagyon magas számnak mondható. – mondta Kadler Zsuzsa, az akadémia menedzsere. – Persze nem mindenki a mi akadémiánk égisze alatt versenyzik, hiszen a szlalom miatt sokan jöttek Szegedről, illetve voltak még szolnokiak, valamint ezúttal is vendégül láttuk szlovákiai partneregyesületeinket.”

A lényeg azonban, hogy színültig megtelt a Graboplast Győri Vízisport Egyesület vízitelepe. A program fél tízkor kezdődött, több mint három órán keresztül zajlottak a kétezer méteres futamok, az előkészítőktől, egészen az ifjúsági korosztályig. 

Ezt követte az immár tizedik alkalommal megrendezett Hendikepp Bajnokság. A négy kilométeres távon mindenki versenyzik mindenkivel egyesben és párosban, az indítások azonban csúsztatottan történnek. 

„Mindig a leglassabbak, vagyis a gyermek korosztályba tartozók indulnak először. Jelen esetben a fiú kenu egyesek kezdték és durván félpercenként rajtoltak a többiek. A komplett mezőny így nagyjából hét percen belül kezdte meg a távot.

„A gyermek korosztályban versenyző Bocskay Panni, Szalai Kíra alkotta páros győzött. Ilyen még nem volt, korábban rendre ifjúsági, vagy U23-as versenyzők végeztek az első helyen. A lányok a jól megérdemelt érmek mellé a vándorserleget is megkapták.” – fogalmazott Kadler Zsuzsa. A győztes páros tagjai egyébként a Tatai Hódy Sportegyesületben kajakoznak. 

Történelmi pillanatokat is tartogatott az esemény, ugyanis Győrben biztos, de minden bizonnyal az országban is először rendeztek hivatalos szlalom versenyt.

„Tudomásunk szerint ez volt az első, én legalábbis mindenképpen annak tekintem. – mondta Kadler Viktor, a szlalom szakág vezetőedzője. – Vizsgázott versenybíróink voltak, de segítségünkre volt két szlovén bíró is.”

A gyermek, kölyök, serdülő és ifjúsági korosztályokban induló szegedi, győri, illetve győrzámolyi fiatalok egy síkvízen kialakított pályán kerülgették a kapukat.

„Itthon egyelőre csak síkvízen tudnak gyakorolni, de igazából ez nem is baj, külföldön is így szokták kezdeni az oktatást. A célunk ezzel a versennyel az volt, hogy gyakoroljanak, illetve élményt szerezzenek.”

Kadler Viktor kiemelte, hogy válogatott szlalomosunk, Seprenyi Sára hathatós közreműködésével egy komoly projektet indítottak el, amelynek célja, hogy ennek a szakágnak is kiépüljön a magyarországi kultúrája. Győrben és Szegeden már komolyan foglalkoznak az oktatással, a cél az, hogy idővel minden régióban legyen legalább egy klub, amely szintén hangsúlyt fektet erre.

„Akik a mostani versenyen indultak, azok közül senki sem nevezhető csak szlalomosnak, valamennyien síkvízi edzésmunkát végeznek, időnként szlalom edzésekkel kiegészítve. Ezek a gyerekek a későbbiekben tehetségüktől függően fognak elköteleződni az egyik szakág mellett. Ez a játékosabb mozgásforma a kisebbeknek nagyon hasznos, de ugyanúgy a nagyobbaknak is segít elsősorban a mélyizomzat fejlesztésében köszönhetően a változatos mozgásnak és a különböző dőlésszögű tartásoknak.” 

A vezetőedző azzal, zárta, hogy más egyesületek bevonása mellett még több hasonló verseny rendezése is a jövőbeli célok között szerepel. A hétvége eredményeit ide kattintva lehet megtekinteni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók