Pályalátogatás Los Angelesben

A napokban az Egyesült Államokban edzőtáborozik Kopasz Bálint. Az olimpiai világ-és Európa-bajnok kajakos Chula Vistán készül a következő szezonra, miközben edzőjével, Demeter Irénnel és Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitánnyal ellátogattak a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékok kajak-kenu versenyeinek helyszínére is.

Az öt év múlva esedékes olimpia evezős és kajak-kenu számainak a Long Beach Marine Stadium ad majd otthon. Az evezősök egyébként már az 1932-es játékokon is itt versenyeztek (a kajak-kenu ekkor még nem volt része az olimpiai programnak).

Kopasz Bálint nem rég utazott ki az Egyesült Államokba edzőjével, Demeter Irénnel, illetve Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitánnyal. Az olimpiai bajnok klasszis december elejéig Chula Vistán készül a 2024-es évre, de arra is szántak időt, hogy megnézzék a valamivel több, mint 100 mérfölddel arrébb fekvő pályát.

Pályalátogatás Los Angelesben

„Maga a helyszín úgymond még teljesen szűz, nincs még látszata annak, hogy itt egy olimpia lesz. – számolt be Hüttner Csaba. – Egy nagyjából 1500 méter hosszú pályáról beszélünk Long Beach-en és van itt egy evezős egyesület is. A pálya végén van egy jachtkikötő is. Azon az oldalon, ahol mi voltunk egy lezárt út van, itt a helyiek tudnak sportolni, illetve rengeteg magánház is van, az egész olyan, mint egy üdülőövezet.”

A kapitány hozzátette, a szakmai szempontból egyelőre kevés látnivaló ellenére, el tudja képzelni, hogy egy jó pályát alakítsanak ki 2028-ra. 

„Valószínűleg a torkolattól - ahol a jachtkikötő is van – lesz a rajt és ennek az ágnak a végén, ahol egyébként Bálint is áll a képen lesz majd a befutó. Ami a partot illeti, egy része köves, de van, ahol homokos. Fújt a szél, fodrozódott az egyébként sós víz, de nem volt nagyon hullámos.”

Pályalátogatás Los Angelesben

Kopasz Bálint december elejéig Chula Vistán készül a következő évre. Hüttner Csaba elmondta, helyi idő szerint kedd reggel még nem érkezett meg olimpiai bajnokunk lapátja, ezt leszámítva viszont minden rendben van.

„Tudomásunk szerint már futárcégnél van a lapát, arra várunk, hogy kihozzák, így Bálint még nem tudott vízre szállni, helyette futott és kondizott eddig. Itt most olyan 20-25 fok van, tökéletes az elhelyezésünk és az étkezés is rendben van. Kaptunk egy motorost, illetve Bálint egy hajót is. Emellett én megnéztem pár közeli szállodát a 2028-as olimpia kapcsán, a későbbiekben majd szakmai igazgató úrral és elnök úrral egyeztetve kiválasztjuk majd a legmegfelelőbbet." – zárta a szövetségi kapitány.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók