Négy hazai SUP-verseny lesz 2023-ban

Erről a szakág nem rég kinevezett vezetőedzője, Tóth Dávid számolt be. Az olimpiai ezüstérmes és világbajnok korábbi kajakos szerint, évről évre növekszik a szakág közössége, mindazonáltal azt tanácsolja, hogy aki csak teheti, váltsa ki a versenyzési engedélyét is.

Az újdonsült vezetőedző ismertette 2023-as szezon SUP-versenyeit. Májustól szeptemberig az alábbi négy esemény vár ránk:

  1. Vass István Emlékverseny - Csepel, 2023. május 1.
  2. Magyar Kupa - Tata, 2023. június 4.
  3. Magyar Bajnokság - Fadd-Dombori 2023. július 9.
  4. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta - Dunaújváros 2023. szeptember 9-10.

A felsoroltak közül a Vass István Emlékversenyen csak technikai és hosszútávú versenyszám lesz, illetve ebben az esetben csak, és kizárólag a Kajak-Kenu Ablakon keresztül lehet nevezni. A másik három versenyen sprint számban is lehet majd indulni.

Négy hazai SUP-verseny lesz 2023-ban

Tóth Dávid az eddigi vezetőedzőt, Foltán Lászlót váltotta a poszton. A londoni olimpián a férfi kajak négyessel ezüstérmet szerző korábbi versenyző örömmel vállalta a felkérést. Mint mondta, egy feltörekvő szakág vezetését vette át.

„Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Egy folyamatosan feltörekvő szakág a SUP, amelynek magyarországi közössége is láthatóan növekszik, köszönhetően például a két évvel ezelőtti balatonfüredi világbajnokságnak, vagy a tavalyi lupa-tavi világkupának, de az olyan szabadidős eseményeken, mint a Hervis Balaton-Átevezés is egyre több SUP-os induló van. Ez számomra egyértelműen azt mutatja, hogy komoly potenciál van a szakágban.”

Négy hazai SUP-verseny lesz 2023-ban

Tóth Dávid hozzátette, az utánpótlásban egyre gyakoribb, hogy a fiatalok nem kajak, vagy kenu szakágról váltanak SUP-ra, hanem közvetlenül ezt választják sportáguknak. Az elmúlt években emelkedett az igazolt – vagyis a versenyengedélyt kiváltó - versenyzők száma, amit az új vezetőedző is fontosnak tart.

„A versenyengedély kiváltásával a Kajak-Kenu Ablakon keresztül könnyen és gyorsan lehet nevezni a versenyekre, ráadásul a Vass István Emlékversenyre csak ezen keresztül lehet jelezni a részvételi szándékot. Az utóbbi években több SUP-egyesület is alakult, illetve vannak olyan klubok is, amelyek külön szakosztályt hoztak létre. Én azt javaslom, hogy aki csak teheti váltsa ki versenyzési engedélyét, és legyünk minél többen az eseményeken.” – zárta Tóth Dávid. 

Négy hazai SUP-verseny lesz 2023-ban

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók