Megvan az Európa-bajnokságon induló magyar csapat!

Gyorsasági szakágban 32, para kajak-kenuban 9, SUP szakágban pedig 7 versenyzővel vágunk neki a június 12-16. közötti szegedi Európa-bajnokságnak. A párizsi ötkarikás játékok előtti utolsó nagy nemzetközi versenyen Csipes Tamara három olimpiai számban is rajthoz áll, a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál azonban lemarad a hazai rendezésű kontinensviadalról.

A múlt heti szegedi válogatót követően a héten ismét a Maty-érre szegeződik a figyelmünk, szerdán ugyanis kezdetét veszi az Európa-bajnokság. Gyorsasági szakágban 29 versenyszámot rendeznek, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány pedig 32 versenyzőnek szavazott bizalmat.

A kontinensviadal az utolsó nemzetközi megmérettetés lesz az augusztusi párizsi olimpia előtt. Ebből a szemszögből nézve a csapatot férfi kajak egyes ezer méteren a válogatót simán megnyerő és idén eddig bombaformát mutató Kopasz Bálint indulhat. K-2 500 méteren a Nádas Bence, Tótka Sándor páros bizonyíthat, akik a négyesben Csizmadia Kolossal és Kuli Istvánnal kiegészülve is rajthoz állnak. Az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám ötszáz és ötezer egyesben versenyez majd.

Női kajakban Csipes Tamara triplázni fog Szegeden. Kétszeres olimpiai bajnokunk az elmúlt héten fantasztikus formában versenyzett, aminek köszönhetően ötszáz méter egyesben, párosban Gazsó Dorkával, négyesben pedig szintén Gazsó mellett, Fojt Sárával és Pupp Noémivel indul. Utóbbi két lány egyébként a nem olimpiai ezer párosban is indul, de mellettük Lucz Annát is két számban láthatjuk majd (K-1 200m; K-2 200m).

Kenuban Adolf Balázsnak szurkolhatunk majd a legtöbbször a Maty-éren. A négyszeres világbajnok két olimpiai számban, ezer egyesben, valamint Hajdu Jonatánnal ötszáz párosban is rajthoz áll, de ott lesz az ötezer egyesek versenyében is. A válogatón szintén remek teljesítményt nyújtó Fejes Dániel ötszáz egyesben, illetve Kollár Kristóffal ezer párosban bizonyíthat.

Női C-1 200 méteren az első válogatót megnyerő, majd a kvótát is megszerző Takács Kincsőnek szoríthatunk. Ötszáz párosban - valamint a nem olimpiai kétszáz páros számban is - a második válogató és a szétlövés győztes szegedi egysége, a Kiss Ágnes, Nagy Bianka kettes indul.

Para szakágban kilenc versenyzőt fog indítani Hajdu Botond. A legnagyobb hiányzó a csapatból egyértelműen a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál, aki a múltheti válogatón sérüléséből visszatérve csak a harmadik helyen végzett KL1 200 méteren. Suba Róbert ellenben ott lesz az indulók között, sőt VL2 200 méteren címvédőként várja a versenyt. Az egy hónappal ezelőtti vb-n KL2-ben kvótát szerző Kiss Tibor is a csapat tagja, míg a KL3-ban benevezett Dancs Gergő első nemzetközi versenyén vehet részt.

Női KL2-es sérültségi kategóriában Varga Katalin is címvédőként, valamint újdonsült vb-ezüstérmesként száll vízre. KL3-ban a kvótaszerző Molnár Nikolettának szoríthatunk, de egy búcsúra is készülünk, ugyanis VL3-ban Molnárné Tóth Julianna pályafutása utolsó nemzetközi megmérettetésén áll rajthoz.

Az Európai Kajak-Kenu Szövetség égisze alatt most először SUP-szakágban is rendeznek versenyszámokat, amelybe előzetesen bárki nevezhetett. Az MKKSZ által delegált válogatottba azonban csak azok kerülhettek be, akik a válogatón versenyszámuk első két helyének valamelyikén végeztek.

Ennek következményeként Tóth Dávid vezetőedző hét versenyzőt jelölt a csapatba. Ifjúsági korosztályban csak hosszútávon lehet indulni, a fiúknál Szabó Zénónak, a lányoknál Kocsis Csillagnak szoríthatunk. Nem ez lesz azonban az egyetlen száma fiataljainknak, hiszen a felnőttek között Zénó technikaiban, Csillag pedig sprintben és technikaiban is bizonyíthat. Mellettük Slekta Réka és Márton Károly is triplázni fog.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók