Kvótákért indulnak harcba versenyzőink Szegeden

Már csak pár óra választja el a versenyzőket az idei szezon első nemzetközi eseményétől. A Maty-éren tartott sajtótájékoztatóval lényegében kezdetét vette az európai pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság. A sajtóeseményen Szakács Bálint, a Szervezőbizottság elnöke, Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány, Hajdu Botond, para kajak-kenu szövetségi kapitány, Varga Katalin, paralimpiai bronzérmes, Európa-bajnok versenyző, valamint Csikós Zsóka, U23-as világbajnok kajakos mondta el gondolatait a szerdai rajt előtt.

Szakács Bálint kiemelte, hogy eddig csak a monitorok mögül, az irodából történtek a tervezések, most jön majd azonban az igazi feladat.

„Az utolsó simításokat végezzük. Technikailag három versenyt rendezünk, de egy eseményként tekintünk rá. Megfelelő módon felkészültünk, már várjuk a holnapi rajtot – emelte ki a Szervezőbizottság elnöke. – Évről évre folyamatosan bizalmat szavaznak a szövetségek, így mindig van lehetőségünk újítani, finomhangolni. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség számára évek óta fontos a fenntarthatóság, vízisportág révén nagy figyelmet folytatunk a vizeink és partjaink ápolására. Idén a Zöldövezet Társulással dolgozunk együtt, akik számos nemzetközi eseményen jelen voltak, a tavaly megrendezett budapesti atlétikai vébén a szelektív hulladékgyűjtésben vettek részt. Bízunk benne, hogy hosszútávú együttműködés lesz és akár az Európa-bajnokságon is tudjuk folytatni.”

Kiemelte, hogy megéri kijönni a világkupára, hiszen Nemzeti Sportügynökség támogatásának köszönhetően a Sportoló Nemzet program keretein belül több olimpia- és világbajnokunk is vízre száll egy betétfutam keretein belül. Az egykori sportolóink egy túrakenu versenyen mérik össze erejüket gyerekekkel egy hajóban. Végezetül hozzátette, a június 12-16. között megrendezésre kerülő ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokságra még továbbra is kaphatóak a jegyek a szeged2024.hu oldalon. Az kontinenstorna különlegessége, hogy a SUP versenyekre bárki nevezhet az esemény hivatalos oldalán.

Gyorsasági szakágban szerdán női K-2 500 méteren két, csütörtökön női C-1 200 méteren egy kvótát szerezhetünk még a párizsi ötkarikás játékokra. Előbbiben a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese páros, utóbbiban Takács Kincső áll rajthoz.

„Reális esély van a kvótaszerzésre. Szolnokon Zsókáék voltak a legjobbak, azok közül, akik esélyesek voltak arra, hogy most itt versenyezzenek, így remélhetőleg itt is önbizalommal, nem pedig teherrel a vállukon versenyeznek majd. Ha azt hozzák, amit tudnak, és még fejlődni is tudnak, akkor megvan az esélyük arra, hogy megszerezzék a kvótát – mondta el a kajakos egységünkről, majd a C-1 200 méteres kategóriára is kitért a szövetségi kapitány. - Kincső otthon magabiztosan nyert, uralta a hazai mezőnyt. Kenusunknak nagy sansza van megszerezni a kvótát. Legnagyobb kihívója a független színekben induló orosz versenyző lehet. De az összes versenyzőnél egyértelműen jobb Kincső.”

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy nem tudták eddig egyetlen szakágban sem felmérni a nemzetközi mezőnyt, így Szegeden lesz erre először alkalom.

Csikós Zsóka és Kőhalmi Emese duója harmadik helyen ért be a szezon első válogató versenyén Szolnokon, s mivel az előtte végző egységekben már voltak kvótaszerzők, így ők indulhatnak a pótkvalifikáción. Csikós Zsóka a sajtótájékoztatón őszintén beszélt arról, milyen érzései vannak a szerdai rajt előtt.

„Érzem, hogy nagy tétje van a versenynek, szeretnénk a párosból kihozni a maximumot, erre készülünk március óta. Tavasz elején kezdtük meg a felkészülést párosra, azonban az akkori felláshoz képest fordítva ülünk. A válogató verseny egy jó próba volt, hogy maxos pályát tudjunk menni. Ez nagyrészt sikerült, de még megpróbáltunk javítani, amit tudtunk az utóbbi egy hétben. A szegedi eseménynek elég nagy tétje van, az eddigi futamaink ehhez képest más kávéház volt.”

A pótkvalifikációt követően pénteken elstartol a Világkupa is, amelyen 47 magyar versenyző áll majd rajthoz.

Szegeden para versenyzőink világbajnokság keretein belül versengenek az indulási jogok megszerzéséért. Hajdu Botond, para kajak-kenu szövetségi kapitány nem tartott válogatót, a tavalyi eredmények alapján állította össze a keretet.

„Nagyon korai most kezdeni a szezont. Ez volt az oka, hogy nem tartottunk válogató versenyt. A tavalyi eredményekből láttuk, kik azok, akik esélyesek a további kvóták megszerzésére. Mindenki kíváncsi, hogy miként állunk most. Ha szükséges, a paralimpiáig még van időnk javítani” – emelte ki Hajdu Botond.

Varga Katalin – aki tavaly már megszerezte az indulási jogot a paralimpiára – úgy érzi, hogy felkészülve érkezett meg Szegedre, ami számára hazai pálya is egyben.

„Készen állok! Elkerültek a nagyobb sérülések, jól sikerült a felkészülésem. A célom, hogy előrébb tudjak lépni a nemzetközi mezőnyben. Edzőm, Marci [Karnok Marcell – a szerk.] nem tett rám nagy terhet, számára elég az, ha versenyben vagyunk. Reálisnak látom, hogy a két brit versenyző közül legalább az egyiknek elkapjam a grabancát – viccelődött Varga Kata, majd a hazai pályára is kitért. – Persze itt jobbak a szurkolók, de ugyanúgy állok ehhez a versenyhez, mint máshol. A Maty-éren sokszor ért meglepetés, de most egy kicsit jobban irányítható a hajóm.”

A futamokat Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) YouTube csatornáján, a Planet Canoe-n lehet élőben követni.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók