Hüttner Csaba és Hajdu Botond is értékelte az Európa-bajnokságot

Gyorsasági szakágban 10 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel, para kajak-kenuban pedig egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zártuk a vasárnap véget ért szegedi Európa-bajnokságot. Mindkét szakágban ez volt a párizsi ötkarikás játékok előtti utolsó nemzetközi verseny, amelyet követően Hüttner Csaba és Hajdu Botond is értékelte a látottakat.

Az olimpiai számokat tekintve négy arany, egy ezüst és egy bronz volt a gyorsasági csapat mérlege a kontinensviadalon. Női kajakban K-1 500 méteren meggyőző fölénnyel nyert Csipes Tamara, ki a négyes tagjaként Pupp Noémivel, Fojt Sárával és Gazsó Dorkával is aranyérmes lett, míg párosban Gazsóval a dobogó legalsó fokára állhattak fel. Hüttner Csaba szerint a kétszeres olimpiai bajnok vezérszerepe megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor négyesben például igencsak foghíjas volt a mezőny.

„Nagyon nehéz úgy mértéket vonni bármelyik szakágban, hogy Európából se jön el minden olyan egység, akire számítottam. – kezdte a felnőtt szövetségi kapitány. - Női kajakban itt volt a világbajnok dán páros, de viszont négyesben nem kaptunk képet, hogy a lengyel és a spanyol, a két mértékadó európai hol helyezkedik el most. Ehhez képest egyébként tényleg ott voltunk minden számban és

Csipes Tamarának a teljesítménye azt gondolom, hogy továbbra is kiemelkedő.”

Férfi K-1 1000 méteren az utolsó métereken csúszott ki Kopasz Bálint kezéből a győzelem, miután a szélviszonyok szempontjából jóval előnyösebb kilences pályán haladó Yurenia lehajrázta olimpiai bajnokunkat. Hüttner Csaba úgy fogalmazott, nagy volt a különbség a két pálya között, ennek ellenére nem tulajdonít nagy jelentőséget a végeredménynek, hiszen úgy gondolja, hogy ha Bálint látta volna a független színekben induló versenyzőt, akkor meg tudta volna verni. Hozzátette: „ez Bálint teljesítményéből semmit nem von le.”

Nem volt szerencséje a pályabeosztással a férfi kajak négyesnek se, akik még csütörtökön legjobb idővel jutottak be a fináléba. Vasárnap az ötös pályáról rajtoló magyar egységet az alattuk haladó független, lengyel és olasz hajó előzte meg a döntőben, ám az olimpián is induló litván és szerb egységet simán maga mögé utasította a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kvartett.

„Persze mindig azt mondjuk, hogy mindig van valami magyarázkodás, de azt gondolom, hogy ez a három pálya azért lényegesen, tényleg lényegesen jobb volt, mint a többi. És azért látható, hogy ebből két egység a középfutamból jutott erre a pályára, és egy egység meg egy előfutam harmadik hellyel. Azt látjuk, hogy a kvótaszerző egységek, akikkel mi tudunk versenyezni majd az olimpián, ahhoz kell mérni önmagunkat is meg az egységet is.”

Női kenu párosban aranyérmes lett a második válogatót és a szétlövést is megnyerő Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó. Hüttner Csaba továbbra is úgy gondolja, hogy szintet léptünk női kenuban, annak pedig külön örül, hogy itt volt a tavaly vb-második spanyol páros is.

„Azt gondolom, hogy van két kiemelkedő páros a világon a kínai meg a kanadai, de a harmadik helyre jelen pillanatban, ebben a formában szerintem oda lehet érni. Mivel Ágiék egy nagyon fiatal páros, ők sokkal többet fognak fejlődni, mint a többi páros. Én nagyon bízom benne, hogy az olimpián is eredményesek lesznek.”

Hüttner Csaba külön dicsérte a mindössze 19 éves Kiss Ágnest, míg a C-1 200 méteren negyedik helyen végző Takács Kincső kapcsán kiemelte, a rajton kell még csiszolnia az olimpiáig, ahol a döntőbe jutás lehet az elsődleges célja, de hozzátette: „jóval közelebb van a nemzetközi élmezőnyhöz, mint bármikor az utóbbi pár évben, bármelyik versenyző.”

A férfiaknál Adolf Balázs hatodik lett ezer egyesben, míg ötszáz párosban Hajdu Jonatánnal szoros csatában a negyedik helyen zártak. A négyszeres világbajnok az elmúlt napokban betegséggel küszködött, ami a kapitány szerint rányomta a bélyegét a teljesítményére. Ettől függetlenül különösen a párosban elért eredményt nagyon biztatónak tartja Hüttner Csaba.

„Amit most itt lehoztak párosban az világklasszis teljesítmény volt.

Végig versenyben voltak az orosz párossal, akiket ugye az utóbbi három versenyen senki nem tudott megközelíteni. És ha nem ebben a jobbos szélben versenyeznek úgy, hogy Jonatán volt az egyetlen balos kormányos a mezőnyben, akkor biztos vagyok abban, hogy nem a dobogóért, hanem annak legfelső fokáért versenyeztek volna.”

Zárásként hozzátette, a hazai közönség ahogy mindig, úgy most is feldobta a versenyzőket, azonban Párizs kapcsán messzemenő következtetéseket még hiba lenne levonni. Az elkövetkező napokban több fontos megbeszélése is lesz és a saját gondolatait is rendezni szeretné annak érdekében, hogy a lehető legerősebb csapatot nevezze az olimpiára. A Hüttner Csabával készült teljes interjú ide kattintva tekinthető meg.

Para szakágban Varga Katalin szerezte az egyetlen magyar aranyérmet, aki ezzel együtt megvédte Európa-bajnoki elsőségét KL2 200 méteren. Bár Kata legnagyobb riválisai, a britek az előzetes várakozásoknak megfelelően nem indultak Szegeden, Hajdu Botond szerint paralimpiai bronzérmesünk biztató formát mutatott.

„Magabiztos volt a versenyzése, nyilván az edzőjével egyből értékelték, hogy mi az, amin még mindig lehet fejleszteni. De mindenképpen biztató, hogy egy ilyen oldalszeles pályán, ilyen erős szélben is igazából stabilan tudott jönni egy nagyon erős utazót, igazából korrigálnia sem kellett. Az ilyen szeles időjáráshoz képest is egy jó időeredménnyel tudta megvédeni a címét.” – fogalmazott a para kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya.

Suba Róbert két érmet is szerzett az Eb-n, KL1 200 méteren ezüst-, VL2 200 méteren pedig címvédőként rajthoz állva végül bronzérmes lett. Előbbi kapcsán Hajdu Botond azt emelte ki, hogy Robi csak nem rég kezdett el újra kajakban is készülni, ebből a szempontból mindenképpen elégedettségre ad okot az eredménye. A kenuban elért harmadik helyre a kapitány úgy reagált: „neki ez a második válogatóverseny volt a paralimpiára, komoly tétje volt ennek és ilyen szempontból nem remegett meg a keze. Úgyhogy én azt gondolom, hogy hozta azt a formát, amit itt elvártunk tőle, ebből most egy bronzérem lett.”

Visszakanyarodva a férfi KL1-hez, a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál nem indulhatott az Európa-bajnokságon, miután az azt megelőző válogatón csak a harmadik helyen végzett. Eredetileg az Eb lett volna a második válogató ebben a kategóriában, ám figyelembe véve azokat a tényeket, hogy Petya sérülésből tért vissza és egészen elképesztő eredményeket ért el az elmúlt években, az Elnökség támogatta a kapitány javaslatát és egy új válogatót írtak ki, így a július végi Serdülő, Ifjúsági és U23 Magyar Bajnokság keretein belül a Honvéd tehetsége klubtársával, Juhász Tamással mérkőzhet meg a csapattagságért.

„Ha ott a Petya alulmarad, akkor sajnos nem tud csapatba kerülni, amennyiben nyer akkor tartunk egy szétlövést is. Petyának volt egy sérülése, amiből nagyon óvatosan próbáltuk, hogy ne legyen nagyobb sérülés. Kimondva, kimondatlan óriási terhet rakunk rá azzal, hogy egy bombabiztos esélyesnek kiáltjuk ki. Ezt tudja és tisztában van vele, de azért ő még mindig elég fiatal és ez nagyon nagy tétet rak rá. Izgul, fél attól, hogy egy sérülés lehet talán az egyetlen olyan dolog, ami ki tudja zökkenteni és talán az ettől való félelem, az a stressz is benne volt abban az eredményben, ami a múltheti válogatón volt.”

Visszatérve az Európa-bajnokságra a női KL3-ban hatodik Molnár Nikoletta, illetve a férfi KL2-ben ugyanezt az eredmény elérő Kiss Tibor esetében a kapitány az erős utazótempót emelte ki, hozzátéve, hogy a táv végén kell még dolgozniuk. A női VL2-ben ötödik Boldizsár Dalmáról azt mondta: „még mindig az út elején jár. Az a cél, hogy minél stabilabb legyen. Nem szeretnénk rá tétet rakni, az a cél, hogy kitudja hajtani magát.”

Hajdu Botond kiemelte a nemzetközi versenyzéstől ezen az eseményen visszavonuló VL3-as Molnárné Tóth Juliannát is, akinek egy kisebb ünnepséget is szervezett a csapat a döntője után.

Az Eb végeztével ebben a szakágban is új szakasza kezdődik a szezonnak, hiszen megkezdődik a paralimipai felkészülés. Hajdu Botond úgy fogalmazott, a legfontosabb a nyugalom és annak biztosítása lesz a legfontosabb feladat a következő hetekben, hogy mindenki úgy tudjon felkészülni, hogy a legjobbját nyújtsa majd Párizsban. A teljes interjú itt.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók